Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

5 recessiebestendige Amerikaanse aandelen tijdens de corona crisis

5 recessiebestendige Amerikaanse aandelen tijdens de corona crisis
15 mei 2020 om 16:33

Enkele van de grootste investeerders ter wereld vertellen ons dat wij in 2020 een recessie zullen meemaken. In een recent interview werd Ray Dalio (Amerikaanse miljardair en hedge fonds manager) gevraagd of wij op weg waren naar een wereldwijde depressie. Hij zweeg even en antwoordde toen voorzichtig ‘’ja’’.

De grote Charlie Munger (de rechterhand van Warren Buffet) werd vaak gevraagd naar zijn mening over de huidige economie. Hij merkte op dat er een recessie plaatsvindt, maar voegde toe dat hij niet denkt dat deze neergang in een depressie zal veranderen. Zelfs als zij niet kunnen oordelen over hoe slecht het met de economie zal gaan, lijkt het waarschijnlijk dat wij nog slechtere tijden zullen zien. En dat zet mensen aan het denken.

Hoe kunt u zich hierop voorbereiden? Om deze reden neem ik voor u vijf Amerikaanse recessiebestendige aandelen onder de loep om ervoor te zorgen dat uw portefeuille is voorbereid op wat komen gaat.


  1. McDonalds ($MCD)

Als eerste kijk ik naar het recessiebestendige McDonalds. Voorspellingen van vele experts komen uit: mensen verliezen hun baan, het bruto binnenlands product (bbp) daalt, en natuurlijk doet de aandelenmarkt hetzelfde. Maar mensen hebben nog steeds voedsel nodig. Sterker nog, ze hebben goedkoop voedsel nodig. Of u het nu leuk (of lekker) vindt of niet, McDonalds is een van de goedkoopste en gemakkelijkste opties als het gaat om het vullen van de maag. Ze zullen hun huidige klanten behouden, en wellicht zelfs nog meer klanten krijgen, doordat degenen die eerder naar ‘’luxere’’ restaurants gingen, zich dat niet meer kunnen veroorloven. McDonalds kan de verkoop van alle maaltijden voortzetten door het ‘’drive-thru’’ concept en de bezorging aan huis.

U kent McDonald’s, het is een wereldwijd merk. Een wereldwijd merk, daarmee helpen ze tevens om uw risico te spreiden. Het aandeel is momenteel behoorlijk degelijk geprijsd. U kunt een aandeel van McDonalds krijgen voor 175 Amerikaanse dollars. Voor dit aandeel krijgt u een dividend van 5 dollar, wat een rendement van ongeveer 2,8% oplevert. De winst is bijna 8 dollar per aandeel, wat een p/e (price/earning) ratio van 23,6 geeft. Het is duidelijk dat McDonalds een groot bedrijf is met een marktkapitalisatie van meer dan 100 miljard dollar.

Vanwege de corona crisis komen veel bedrijven in liquiditeits- en solvabiliteitsproblemen, aangezien zij dicht moeten. Hier heeft McDonalds geen last van. De hoge mate van liquiditeit, bijna 900 miljoen dollar, zal worden gebruikt om de franchisenemers te helpen met mogelijke cashflowproblemen. In het eerste kwartaal daalde de winst weliswaar licht, maar de omzet viel hoger uit dan werd verwacht.

 

2. 3M ($MMM)

Dit bedrijf vind ik persoonlijk erg aantrekkelijk, en dat heeft meerdere oorzaken. Allereerst produceren zij veel producten, variërend van schoonmaakproducten, zorgproducten, schoolspullen, kantoorartikelen, enzovoort. De meeste van dit soort producten, gemaakt door 3M, worden nog steeds gekocht. Het maakt niet uit over welke marktconditie we het hebben. De omzet op bepaalde producten zal zelfs toenemen als de economie verslechtert.

De omzet steeg met 2,7 procent in het eerste kwartaal van 2020, van 7.863 miljoen dollar naar 8.075 miljoen dollar, met een operationeel resultaat van 1.663 miljoen dollar tegen 1.136 miljoen dollar over dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst lag op 1.294 miljoen dollar, tegen 893 miljoen dollar in de eerste drie maanden van 2019.

Het vermelden van het dividend mag ook zeker niet ontbreken. Het is een van de belangrijkste redenen waarom het aandeel deze lijst heeft gehaald. 3M keert al meer dan 100 jaar onafgebroken dividend uit aan haar aandeelhouders! En ze verhoogden hun dividend gedurende 61 opeenvolgende jaren. Dit maakt ze niet alleen een dividend aristocraat, maar plaatst hen ook in een zeldzame groep aandelen genaamd ‘dividendkoningen’ (dividend kings).

Deze groep aandelen versloeg niet alleen de markt, maar deden dit met minder risico en minder volatiliteit. Wat misschien nog wel belangrijker is; ze presteerden veel beter dan andere aandelen tijdens beurscrashes. Het dividendrendement mag ook zeker niet worden vergeten. Er wordt momenteel 6 dollar per aandeel genoteerd, een rendement van ruim 4%. Het aandeel heeft wel een klap gekregen; begin dit jaar verkochten de aandelen voor 180 dollar per aandeel, momenteel is dat 136 dollar, een goed aankoopmoment dus.

 

3. Union Pacific ($UNP)

Als u op zoek bent naar een bedrijf dat het goed zal doen in een recessie, waar zoekt u dan naar? (1) Een gevestigde naam met een sterke geschiedenis, (2) een consistent dividend en (3) een betrouwbaar bedrijfsmodel. Union Pacific beschikt over al deze punten. Union Pacific is een beursgenoteerd spoorwegmaatschappij die werd opgericht in 1969, dus ze bestaan ​​al meer dan 50 jaar. Zij leveren een essentiële dienst, namelijk transport van landbouwproducten, auto’s, chemicaliën en kolen.

Union Pacific heeft tevens een ‘’ duopolie ’’ in de spoorwegindustrie met BNSF Railway. Er zijn dus eigenlijk maar twee bedrijven die deze diensten aanbieden, wat in wezen betekent dat ze een veilig bedrijfsmodel hebben. Hun cashflow en dividenden zijn sinds 1999 vrij regelmatig gestegen. Men zou dus kunnen zeggen dat hun dividend -relatief- veilig is. De dividenduitkering is zelfs toegenomen tijdens de crash van de huizenbubbel in 2008. De prijs, welke wel een klap heeft gehad, van 180 Amerikaanse dollar naar momenteel 150 dollar, maakt het een mooi instapmoment. Tot slot heeft het aandeel een stabiel dividendrendement van 2,7%.

 

4. PepsiCo ($PEP)

Ik denk dat de marktcrash een goed moment is om na te denken over het kopen van kwaliteit. Aandelen van uitstekende kwaliteit voor de lange termijn. Eén daarvan is het aandeel PepsiCo. PepsiCo is een voedings- en drankenbedrijf. Zij bezitten niet alleen het merk Pepsi, maar een veelvoud aan grote bedrijven (zie onderstaande afbeelding).

Er zijn drie redenen waarom ik dit aandeel aantrekkelijk vind. Of de markt nu is ingestort of niet, mensen zullen nog steeds moeten eten en drinken (net als bij het voorbeeld van McDonalds). Ten tweede het dividend. PepsiCo heeft de dividenduitkering voor 48 opeenvolgende jaren verhoogd. Dat betekent dat zij bijna vallen onder de definitie van een ‘‘ dividend-king ’’ – een van de veiligste dividendaandelen.

Zelfs tijdens recessies en marktcrashes heeft PepsiCo hun dividend nog steeds verhoogd. Op dit moment is het dividendrendement dan ook zeker niet slecht: 3,82 dollar, wat een dividendrendement van 3,26% oplevert. Dit brengt mij op de derde reden waarom ik PepsiCo aantrekkelijk vind: in het eerste kwartaal van 2020 heeft PepsiCo meer omzet behaald dan verwacht. De omzet steeg afgelopen kwartaal met 7,7 procent op jaarbasis naar 13,9 miljard dollar. PepsiCo wil nog altijd 5,5 miljard dollar aan dividend uitkeren.

Eén ding dat u hebt opgemerkt aan deze aandelen is hun dividend. Deze bedrijven genereren veel cashflow, zoveel dat zij het kunnen veroorloven om het overschot aan aandeelhouders uit te betalen. Maar nu wil ik wil eindigen met een ander interessant alternatief:

 

5. Goud ($GLD – EFT)

Hierbij gaat het niet om een bedrijf, maar om een ETF die goud bezit. Naar mijn mening kan dit één van de beste investeringen zijn die u kunt gebruiken om uw portefeuille crashbestendig te maken. Tijdens de laatste marktcrash steeg het zelfs in waarde. De huizenbubbel duurde van oktober 2007 tot februari 2009, en gedurende deze tijd gingen de goudprijzen omhoog. Nog belangrijker is misschien wel dat in de twee jaar na de marktcrash de goudprijzen verder omhoogschoten. Het EFT verdubbelde in twee jaar tijd zijn waarde, van 720 tot 1790 punten. Dit is waarom pioniers als Ray Dalio zeggen ‘’als u geen goud bezit, dan kent u noch geschiedenis, noch economie’ ’. Hieraan voegt hij toe: ‘’ Ik denk dat het zowel risico verminderend als rendement verbeterend zou zijn om te overwegen om goud toe te voegen aan de portefeuille ’’. Het bedrag dat Dalio aanbeveelt als het gaat om de totale omvang van uw portefeuille is ongeveer 5-10% goud. Wat nog een andere mooie bijkomstigheid is: goud beschermt u tegen inflatie.

Graag wil ik afsluiten met het volgende: zelfs als u de meest recessiebestendige aandelen koopt, bestaat de kans nog steeds dat zij dalen tijdens een recessie. Ik bedoel, het is uiterst zeldzaam als een bedrijf stijgt, wanneer de economie in zijn algemeen diep gezonken is. Dit blijkt ook uit de recente omzetdaling van 3M. Echter is het voordeel van deze ‘’recessiebestendige aandelen’’ is dat ze het beter zullen doen vergeleken met de meeste aandelen tijdens een recessie. Ja, ze kunnen dalen, maar niet zoveel als de meeste aandelen zullen dalen. De conclusie is dat dit een mooie gelegenheid is om in de huidige marktomstandigheden voor deze kwaliteitsaandelen te kiezen.

 

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.