Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ABN AMRO weer op het menu?

ABN AMRO weer op het menu?
20 mei 2025 om 15:47

De koers van ABN AMRO blijft maar oplopen; inmiddels is de 22 euro geraakt. Dat terwijl er een grote verkoper actief is; de Nederlandse staat.

  • Koers dit jaar +47%
  • Nieuwe CEO zet puntjes op de i
  • Speculatie over overname door buitenlandse bank

Het aandeel is dit jaar reeds 47% gestegen. De Europese bankensector als geheel is eveneens fors gestegen (34%) maar ABN AMRO dus nog wat meer terwijl er sinds oktober vorig jaar een grote verkoper actief is.

Wat heet: de Nederlandse staat heeft tussen eind oktober vorig jaar en nu maar liefst 7% van het aantal stukken verkocht op de markt.

Dat heeft NIET geleid tot enige koersdaling maar is volledig opgesoupeerd door de markt. En dat is bijzonder. Waarom ligt het zo goed?

Banken doen het goed sinds Duitsland gaat investeren

De banken sector als geheel doet het goed in Europa. Dat heeft onder andere te maken met een nieuw soort elan in Europa. Sinds de Duitsers de voet van de Schuldenbremse hebben gehaald verwachten beleggers dat de Europese economie langzaam maar zeker zal verbeteren.

Dat zie je ook aan de kracht van de euro. Een en ander valt niet los te zien van de macro-problemen in de Verenigde Staten, al of niet aangedreven door de onzekerheden die president Trump over de markten heen stort.

Hieronder zie je de grafiek van de Stoxx Europe 600 Banks. De koers hiervan heeft de Liberation Dip meer dan goed gemaakt.

Dividend- en cijfers

We zouden ABN AMRO te kort doen als we de kwartaalcijfers niet vermelden. Alhoewel niet  uitmuntend, weet ABN AMRO toch een heel aardig rendement op haar vermogen te maken.

De winsten zijn prima, waardoor de bank een mooi dividend kan betalen en bovendien voegt het al kwartalen lang vrij weinig geld toe aan de stroppenpot.

Dat is natuurlijk redelijk arbitrair, maar laat toch zien dat de bank haar zaakjes aardig op orde heeft.

Het dividendrendement is nog steeds vrij hoog, ondanks dat de koers al behoorlijk opgelopen is.

Over het afgelopen jaar, 2024, betaalde ABN AMRO naast een interimdividend van 60 cent een slotdividend van 0,75 euro, waardoor het gehele dividend uitkwam op 1,35 euro.

Zelfs bij een koers van 22 euro is dat nog steeds een dividendrendement van 6.1%.

Bij de bank is het kennelijk erg druk want het slotdividend is nog niet ingevuld in bovenstaande tabel.

Nieuwe CEO met focus op kosten

Ook niet onvermeld mag blijven dat de nieuwe CEO van ABN AMRO, Marguerite Bérard, de markt verraste met haar opmerkingen over de kostenstructuur van de bank.

Misschien is het inderdaad wel goed dat er een buitenlander bij ABN AMRO aan het bewind is. De bank kampte decennia met een te hoge kostenstructuur, vooral vanwege het personeel.

Dat leek een fait accompli en ook de vorige CEO kreeg het niet echt omlaag. Maar Bérard maakte gelijk in haar eerste maidenspeech als CEO duidelijk dat de kosten omlaag moesten en kondigde een hiring freeze aan waarbij het aantal ingehuurde consultants drastisch omlaag moest.

Dat klonk beleggers als muziek in de oren en werd dan ook grif beloond op de dag zelf met een flinke koersstijging.

Overname speculatie: laat de overheid ABN AMRO gaan?

En dan natuurlijk de overnamespeculatie in het aandeel. Dat is misschien wel de belangrijkste reden voor de stijging. Het is al vaker gezegd: ABN Amro is in het Europese bankenlandschap te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet.

Een verdere consolidatie van de Europese bankensector, wat wordt toegejuicht door Europese beleidsmakers, zal ABN Amro ongetwijfeld in de armen drijven van een grotere partij als Deutsche Bank, Banco Santander of BNP Paribas.

Tel daarbij op dat de overheid, met 40% van het kapitaal nog steeds grootaandeelhouder, wel van de bank af wil en dan heb je een ideaal scenario te pakken voor een overname van Dé Bank.

Veelal dacht men dat de overheid geen genoegen zou nemen met een te lage prijs voor ABN AMRO, maar dat probleem is inmiddels ook verholpen.

De koers is zelfstandig al op 22 euro beland en met een overname premie van 30% erbij zitten we op 28,60 euro, een mooie prijs voor het restant van 33% dat de Staat nog in handen heeft.

Argwanende beleggers zien ook een nieuwe CEO die afkomstig is van BNP Paribas, dat ooit al eens concrete interesse toonde in ABN Amro en hoewel dat misschien een beetje vergezocht is, is de optelsom snel gemaakt.

Conclusie

Hoewel de koers hard opgelopen is sinds een jaar geleden, is ABN AMRO niet veel harder gestegen dan de rest van de bankensector. Op zich een rerating van een sector waarvan we de komende jaren meer mogen verwachten gezien de hernieuwde belangstelling voor Europa.

De overnamespeculatie is reëel: BNP heeft al eens geinformeerd bij onze overheid en het bankenlandschap in Europa is duidelijk toe aan een verdere consolidatie.

Tel daarbij op dat ABN AMRO keurige cijfers kan overleggen en een sterke partij is in het Nederlandse bankenlandschap en je hebt een aantal zeer plausibele redenen voor een overname door een grote buitenlandse bank.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.