Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beleggingsfondsen moeten niches opzoeken om aan macht ETF’s te ontsnappen

Beleggingsfondsen moeten niches opzoeken om aan macht ETF’s te ontsnappen
7 jan 2025 om 10:55

Beleggingsfondsen moeten niches opzoeken om aan ETF’s te ontsnappen

Beleggers hebben in 2024 een recordbedrag van $450 miljard teruggetrokken uit actief beheerde aandelenfondsen, terwijl ze overstapten naar goedkopere indexvolgende investeringen zoals ETF’s (Exchange-Traded Funds).

Dit schreef de Financial Times deze week. Dit markeert een verdere verschuiving van actieve fondsen naar passieve strategieën, die vaak lagere kosten hebben en betere prestaties laten zien.

Actieve fondsen, zoals die van Franklin Templeton, T Rowe Price en Schroders, hebben moeite om de hogere kosten te rechtvaardigen, vooral omdat hun rendement vaak achterblijft bij benchmarks zoals de technologiegedreven “Magnificent Seven” aandelen (o.a. Apple en Tesla).

ETF’s bieden daarnaast voordelen zoals lagere kosten (gemiddeld 0,05% kosten versus 0,45% bij actieve fondsen), flexibiliteit en belastingvoordelen.

De groei van ETF’s in de beleggingswereld

ETF’s zijn uitgegroeid tot een dominante kracht in de beleggingswereld. In 2024 beheerden ETF’s wereldwijd $15 biljoen, een stijging van 30% in één jaar.

Beleggers stortten $1,7 biljoen in ETF’s vanwege hun lage kosten en brede toegankelijkheid.

ETF’s worden doorlopend verhandeld op beurzen, wat liquiditeit en prijstransparantie biedt gedurende de handelsdag. Dit maakt ze aantrekkelijker dan traditionele fondsen.

Waarom beleggers minder kiezen voor beleggingsfondsen

  1. Kosten: Actieve fondsen zijn relatief duur en brengen doorgaans hogere beheerkosten in rekening, die op lange termijn het rendement verminderen.
  2. Prestaties: Veel actieve fondsen presteren slechter dan indexfondsen. De gemiddelde jaarlijkse opbrengst van actieve strategieën in de VS lag op 13% over de afgelopen vijf jaar, tegenover 14% bij ETF’s.
  3. Demografische verschuivingen: Jongere beleggers geven de voorkeur aan goedkopere en transparante ETF’s, terwijl oudere beleggers die traditionele fondsen verkiezen, hun investeringen afbouwen voor pensioen.

Toekomstperspectief

ETF’s blijven groeien door innovatie, zoals actief beheerde strategieën verpakt in een ETF-structuur.

Traditionele fondsen zoals die van Fidelity en Capital proberen jongere beleggers aan te trekken met deze hybride aanpak. De trend naar passieve strategieën lijkt echter niet te stoppen, wat de rol van actieve fondsen verder zal verkleinen.

Nederlandse beleggingsfondsen

Ook in Nederland is het aanbod van beleggingsfondsen minder geworden. Vooral small caps zijn hiervan de dupe en dat verklaart deels ook de onderwaardering hierin.

De grotere namen worden nog gekocht via de populaire ETF’s van bijvoorbeeld de AEX. Voor echte small caps is er geen ETF, mede vanwege de matige liquiditeit in die fondsen.

Tien, twintig jaar geleden had je tientallen beleggingsfondsen, nu zijn er nog maar een paar.

Teslin is er eentje maar liep zware averij op met het redden van Accell en heeft naar verluidt nog een AUM van 360 miljoen euro.

Het Kempen Orange Fund, eens populair heeft nu nog maar 80 miljoen euro als onderliggend vermogen.

Een fonds dat het wel goed doet is het Add Value Fund, nu gerund door Hilco Wiersma en destijds opgezet mede door Willem Burgers.

Add Value Fund

Een andere bekende naam is het Add Value Fund, nu gerund door Hilco Wiersma. Add Value zag wel instroom in 2024. De prestaties van Add Value zijn over de lange termijn gemeten dan ook uitstekend.

Add Value heeft een AUM van 160 miljoen euro.

Kansen bij small caps

Volgens Wiersma van Add Value Fund liggen er grote kansen in Europa. De onderwaardering is te groot om te negeren.

Wiersma: “Door de enorme waarderingsverschillen tussen Amerika en Europa maar ook tussen Europese largecap aandelen en smallcap aandelen, is het zeer aannemelijk dat vroeg of laat de wal het schip keert.
Immers, kapitaal stroomt waar rendement valt te behalen. De afgelopen maanden is te zien dat beursgenoteerde Europese small- en midcap bedrijven vaker doelwit zijn voor overnames door zowel private equity partijen als strategische kopers.”
Add Value Fund bezit onder andere deelnemingen in ASMI, Besi en Flow Traders. Het fonds is via de beurs te verhandelen.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.