Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Cees Smit: Als u naar links kijkt ziet u rechts lekker even niet

Cees Smit: Als u naar links kijkt ziet u rechts lekker even niet
14 jul 2025 om 09:38

Afgelopen week keken we niet naar de oplaaiende discussie rond de import tarieven, maar we sloten ons af voor de wispelturige Trump en gingen ons focussen op de toekomstige (lees deze week start van) te publiceren bedrijfscijfers. Het was dus een beetje zoals bij een rondvaartboot door de grachten, waarbij we even niet naar de ellende van een groepje zwervers aan de ene kant kijken, maar we allemaal naar de andere kant kijken op zoek naar schoonheid.

Apathische beurs

De beurs reageerde totaal niet op het bericht van de 50 procent hogere koperprijs, terwijl koper echt overal in zit (waterleidingen in huizen, stroomkabels, elektronica, etc.) en een kopermijn is niet zo 1,2,3 opgestart. Daarnaast negeerden we ook de berichten van de hogere import heffingen van Canada. Tot slot keken we ook schouderophalend naar de belofte van Trump om iedereen brieven te sturen met een verhoging en van 1 augustus ineens een harde deadline te maken… Nee, we waren totaal apathisch en reageerden niet op dit soort berichten. Denken we nu echt dat het allemaal bluf is van TACO Trump?

Als u naar links kijkt ziet u rechts lekker even niet. Nasdaq
Nasdaq

Maar los van het niet reageren was het eigenlijk nog erger. Want we gingen er gewoon hoger op. Of was dit ondanks dit soort berichten. De ‘slimme’ beleggers kochten nog even Nvidia op zijn huidige top terwijl de gehele top van het bedrijf (lees de insiders) grote hoeveelheden aandelen verkochten.

Zoals vaker in het weekend kwam Trump met een aankondiging van een heffing van 30% voor Mexico en de Europese Unie. Eerder waren we omlaag gedoken op het bericht dat we van 10 procent naar 20 gingen. Daarna waren we op ‘een uitstel van 90 dagen’ van de 20 procent weer heel hard omhoog gegaan en nu dus ineens 30 procent en dat terwijl wij om Trump te ‘please-en’ de defensie uitgaven fors verhoogd hadden…

Als u naar links kijkt ziet u rechts lekker even niet. Koperprijs
Koperprijs

Blijven we dingen negeren en positief uitleggen? 

Wat mij betreft dus niet, het spel is duidelijk en de gevolgen ook. Dan nog even twee zielen één gedachte. Op vrijdag mailde ik mezelf een reminder dat ik het moest hebben over de Magnificent seven aandelen, dit omdat er een scheiding is tussen twee delen. Namelijk een deel gaat omlaag en een deel gaat extreem omhoog. Op zaterdag zag ik dat ook het FD er een leuk verhaal over gemaakt had.

Een nieuwe Magnificent seven

Iedereen die de originele film of de remake uit 2016 kent, weet dat het met het overgrote deel van de 7 in de beroemde cowboy film niet goed afloopt. Maar op de beurs mag dit van de bedenker van de Magnificent Seven niet en moet het sprookje een sprookje blijven. En dus wil de bedenker de zwaargewonde Tesla vervangen door de veel fittere Broadcom. In de film vervangen we dus spreekwoordelijk Denzel Washington voor Daniel Craig. Waarschijnlijk als op de beurs ook anderen zwaargewond raken of een poging doen om dood te gaan zoals in de film, dan vervangen we deze ook gewoon door een nieuwe held (of nieuwe helden). Zo krijgen we de onsterfelijke magische 7.

Maar nog even terug de Magnificent 7-aandelen zijn: Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (Facebook), Microsoft, Nvidia en Tesla. Tesla heeft een stap terug gedaan en ook Apple doet niet echt lekker mee met de kopgroep van Nvidia en Microsoft en dat kan natuurlijk niet.

Eerst even Tesla

Het aandeel is meer dan 17 procent gedaald dit jaar, maar staat nog steeds 172,5 keer de verwachte winst. En dat terwijl de topman ruzie heeft met Trump en mogelijkerwijs afgesneden wordt van miljarden aan subsidie.

Als u naar links kijkt ziet u rechts lekker even niet. Tesla
Tesla

Rot voor Apple

Ook Apple staat in dollars (min 13,4 procent) lager voor het jaar en heeft na deze daling nog een koerswinst verhouding van bijna 33 keer de verwachte winst. In de Twindicator staan we sinds begin deze maand weer op een koop. Maar we staan nog wel onder de 200 daags-lijn.

Apple
Apple

Investeren is goed?

Microsoft doet mega Ai investeringen gaan die ooit geld opleveren? Het aandeel heeft een positieve performance van meer dan 20 procent voor het jaar. De koerswinst verhouding is met bijna 39 ook niet echt goedkoop te noemen. Maar technisch is de trend je vriend en hebben we nog geen draaisignalen…

Microsoft
Microsoft

Nvidia insiders verkopen

Het aandeel Nvidia werd in mijn ogen als zwaargewicht in de Sp500 en de Nasdaq gebruikt om de index(en) hoger neer te zetten (Window dressing). Of was het toch gewoon de binnengekomen liquiditeit die door managers van fondsen omgezet werd naar aandelen? Want met Nvidia koop je iets waar iedereen positief over is en je dus als fondsmanager spreekwoordelijk geen buil aan kunt vallen. Of je als belegger er geen buil aan kunt vallen? Wie het weet mag het zeggen.

Nvidia
Nvidia

Gevolgen heffingen

Amazon heeft dit jaar een positieve performance van 2 procent laten zien. Zou je dit corrigeren naar de Dollar-Euro dan kom je zwaar in de min. De koerswinst verhouding staat op 36,7. Amazon kwam in het nieuws omdat er een aantal werknemers was opgepakt door de razzia’s  van ICE…. Amazon had afgelopen week de ‘prime weken’ en gaf zelf ook aan dat de verkopen minder goed liepen dan andere jaren. Externe partijen die de prijzen op de website in de gaten houden, hadden gezien dat de prijzen het laatste kwartaal ruwweg 5 procent opgelopen waren. Voor dure producten (boven een paar honderd dollar) uit China waren er zelfs prijsverhogingen van 15 procent. Als we dit dus eerlijk bezien, waren er dit dus inflatie effecten van de importtarieven terwijl die tarieven alleen uitgesteld waren in die periode…

Amazon
Amazon

Echte inflatie?

Is dit echt het verhaal en zien we in de inflatie effecten van de importheffingen, of zijn dit slechts boze tongen? We kijken daarom even naar de inflatie verwachtingen in de VS? Die was juist weer iets teruggevallen na de uitstel acties van Trump. En de acties van het oppakken door ICE van illegale werknemers had ook nog geen effect op de inflatiecijfers, maar wel effect op de reële economie (zie bijv. Bloomberg ICE Raids Derail Los Angeles Economy as Workers Go Missing).

Inflatie verwachting USA
Inflatie verwachting USA

Bron: Tradingeconomics

 

Hoewel de Core consumer prices…

Als we naar een ander inflatie cijfers kijken in de VS, namelijk het Core Consumer Price index cijfer dan begrijpen we ineens weer waarom de FED niet direct de rente wil verlagen.

United States Core Consumer Prices
United States Core Consumer Prices

Bron: Tradingeconomics

Amerika kent correlatie in rente tarieven…

In het licht van de rente is het ook goed naar de rest van de wereld te kijken en dan is bijv. de Japanse obligatiemarkt rente op een 5jaars record niveau en als we dan weten dat er verbanden (correlaties) zijn tussen Japan en de VS…

30jaars rente Japan
30jaars rente Japan

Bron: Tradingeconomics

En als we het over de economie hebben in het FD ook een interessant verhaal over het midden en klein bedrijf de echte motor van de economie. Het gaat er niet heel goed. Wat zegt dit? En wat gebeurd er met de los gekoppelde financiële economie als het echt slechter gaat met de reële economie?

Sprekende over de los geslagen financiële economie

Vorige week benoemde ik al dat de aankopen van Bitcoins door beursfondsen de inflow van gelden in ETF’s overtreft en dat dit natuurlijk niet normaal is. Waarom ben je als belegger zo gek om getrapt via een aandeel te speculeren op de Bitcoin? Waarom zou je dit doen terwijl je ook gewoon een ETF kunt kopen. Bij aandelen heb je managers, gebouwen, etc. aan de kostenkant en heb je de vraag van wie de Bitcoins en andere assets zijn als het fout gaat? In een ETF zijn de assets van de beleggers.

Bitcoin
Bitcoin

Droom lekker verder

Bitcoin Walvissen verhuizen hun Bitcoins naar Wallet’s waar ze de assets kunnen verkopen en de reactie is dat we gewoon hoger gaan? Dus insiders die verkopen is een koop kans? Als dat je mening is, moet je ook in vastgoed (huurpandjes), want ook daar zijn er ‘insiders’ aan het verkopen. De Bitcoin heeft klaarblijkelijk geen last van de handelstarieven perikelen… Vroeger werden eerst de speculatieve assets verkocht als er onzekerheid was. Maar dat was vroeger…

 

Resume: Deze week start het cijferseizoen met resultaten van de grote Amerikaanse banken en ASML. Maar veel belangrijker zou het verhaal van de importtarieven moeten zijn. Want 1 augustus is over een paar weken. Echter de analisten denken dat het allemaal wel mee valt en we maximaal op 15 procent als importtarief uitkomen. En anders krijgen we verdere rente verlagingen en QE? Hoezo moeten de spaarders weer opdraaien voor deze gekte?

Nog even belangrijk: De AEX is precies tegen de Twindicator op gebotst en dat is vaak een versterkt verkoopsignaal. Dus wees gewaarschuwd!

 

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere beleggingswebsites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, u kunt een deel van (of uw gehele) inleg verliezen. Beleg altijd alleen met geld dat u over heeft.

Deze column is volledig op persoonlijke titel en is mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (DMA Europe BV). Deze publicatie is dan ook louter alleen de professionele persoonlijke mening van Cees Smit (ook wel pseudoniem: Frank van Dongen) en wordt als gedachte (visie) door hem gedeeld aan ervaren beurshandelaren (lees ervaren beleggers). Deze mening wordt ook als basis voor strategie toegepast in de Today’s Actief Offensief portefeuille (voorheen Lage Landen portefeuille). De column is geproduceerd in het weekend (op zondag 13 juli) en heeft als eerste publicatiedatum: maandag 14 juli

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.