Cees Smit: “Gaat het wennen?”

Gaat het wennen?
Mijn moeder zei altijd “Uiteindelijk alles went …zelfs hangen aan een touw”. Toch heb ik ondanks de zomertijd (vrolijkheid) die afgelopen week in de VS gestart is, nog niet echt het idee dat mijn moeder gelijk had.
Immers echt wennen doe ik nog niet aan Trump’s cowboy-regeren. Iedere dag is er nieuws dat de koersen van index en of individuele bedrijven doet bewegen. Zaken zijn onvoorspelbaar en beleggers houden daar eigenlijk niet van.

Trump’s auto show
Tesla kwam door de vrije val van het aandeel en de vernietiging van meer dan 150 miljard aan beurswaarde, langzaam maar zeker, echt in de problemen. Trump die het woord ‘corruptie’ niet schijnt te kennen, laat staan van de schijn van belangenverstrengelingen begrijpt, ging gewoon als president een Tesla aanprijzen op TV in de tuin van het Witte Huis.
Overigens, voor zijn verkiezing als president was hij nog tegen de Hoax van het milieu en tegen elektrisch rijden. Maar nu “kocht” hij een paar Tesla’s terwijl hij gezien zijn leeftijd (boven de 70), zijn Presidentschap en het feit dat de verkochte auto’s niet gepantserd zijn er niet zelf in mag rijden de komende 4 jaar.
Hij kocht 2 auto’s en de prijs van het bedrijf steeg direct miljarden en dan zeggen mensen nog dat marketing niet werkt.
Maar stopt dit wel de daling van Tesla? Het aandeel daalt omdat Musk als rijkste man van de aarde het hele sociale vangnet (Social Security) in de VS wil afschaven. En hij doet dat allemaal onder het mom dat hij Amerika wil redden van faillissement.
Je zou denken dat de afkorting van Social Security hem moet aanspreken, echter nog belangrijker zou het een idee kunnen zijn om Miljardairs in de VS gewoon toch belasting te laten betalen? Daarmee zou ieder Miljardair gewoon Miljardair blijven en het probleem van de staat te tackelen zijn. Maar daar hoor je hem niet over.
Het schrappen van 80.000 banen bij de overheid, het schrappen van Medical Care, maaltijden voor kinderen en bejaarden, etc. gaan uiteindelijk de economie enorm pijn doen. Maar dan roept Trump, net als bij de handelsoorlog, dat de economie even door de pijn heen moet en daarna sterker wordt als nooit te voren.
Volgens mij was de economie onder de vorige president in topvorm en is er nog geen reden om een shock therapie toe te passen zonder enorme schade te veroorzaken. Was het dan toch het plan om een crisis te veroorzaken en daarna te profiteren van de oplossing?
Wat toch vreemd genoeg wel humor was, is dat de veroordeelde Trump, riep dat de kopersstaking (boycot) tegen Tesla illegaal was. Dus of je zelf een auto koopt is niet een vrije keus? Helemaal in het licht, en daar moeten we het dan maar niet hebben over hebben, dat Trump laat onderzoeken hoe hij het Panama kanaal kan veroveren en Canada almede Groenland in kan gaan lijven…
Maar terug naar Musk
Als Musk met Tesla 40 miljard aan subsidies heeft ontvangen met zijn bedrijf, is hij dan de persoon om een Veteran Suicide hotline te sluiten onder het motto dat we geen geld meer hebben bij de overheid? Dus is het gek dat mensen een hekel krijgen aan hem en aan Tesla?
En bedenk ook nog eens dat Musk niet zo lang geleden nog een bonus van 50 miljard kreeg omdat hij zoveel positiefs bijdraagt aan het merk Tesla. Ja het kan verkeren…
De grafiek liet een tijdelijke pauze zien in de daling, maar de trend is duidelijk.

Tijdelijke opleving
Tesla staat onder de Twindicator en historisch gezien is het huidige niveau niet echt een steunniveau. Zelf heb ik geen positie en ook ben ik tegen het vernielen van auto’s.

Andere fouten vrienden
De baas van Salesforce werd tijdens een Ai conferentie geïnterviewd op CNBC en was groot voorstander van wat Trump allemaal deed. De handelsoorlog vond hij fantastisch want hij is voor reciprociteit.
Dit soort opmerkingen maken mij een beetje boos, dus als jij iets bij hem koopt dan koopt hij ook iets bij jouw? Technisch heeft het aandeel verkoopsignalen en nu hoorde ik al niet tot de fanclub maar dit soort teksten maakt mij niet heel enthousiast over dit soort bedrijven.

Hetzelfde laken een pak
Ook de topman van ServiceNow is net als Trump een fan van spray tanning (lees: ook deze topman was oranje uitgeslagen), maar dat moet hij zelf weten. Maar ook de topman van ServiceNow irriteerde me door ook op CNBC te melden een groot voorstander van de importtarieven en de daarmee verbonden handelsoorlog te zijn.
Daarnaast was hij heel blij met de grote hoeveelheid ontslagen bij de overheid. Hij zou de banen die vervallen zijn vervangen met Ai functies van ServiceNow. Hoezo lekker onafhankelijk je mening geven over de rug van anderen…

Nvidia veerde net als andere Techbedrijven de afgelopen week op. Persoonlijk zie ik dit als een technisch herstel en verwacht ik niet we door de Twindicatorlijn heen breken. Maar we gaan het zien.
Dan iets anders
Broker Bux kreeg een boete voor de overtreding van het provisieverbod, het gaf vergoedingen aan finfluencers en vergelijkingssites. Maar gaan we dan ook iets doen aan al de ‘analisten’ die Crypto platformen promoten?
Hen wordt geen strobreedte in de weg gezeten omdat crypto niet gereguleerd is. Maar waar zijn er miljarden schandalen geweest? En waar komen dagelijks in mijn nieuws-feeds verhalen van influencers voorbij dat ze allemaal rijk geworden zijn en bijv. de XRP die nu 2 USD doet minimaal naar de 80 USD, zo niet 1.000 USD, kan als er meer gebruikers komen…
Dat is logisch toch? Dat hebben we ook gezien nadat meer mensen de Euro gingen gebruiken en na aansluiting van nieuwe landen dat de Euro toen ook minimaal 400 keer over de kop ging en dus duizenden procenten steeg toch? Of werkt het toch niet zo?

Duitse lange rente
Ondertussen is de Duitse Bund ook even tot rust gekomen en stuitert op lage niveaus. Dit ondanks het uitgeven van enorme bedragen aldaar. De gestegen rente is dus op dit niveau gebleven en van herstel van de Bund (en dus lagere rente) is nog geen spraken. Ondanks de rente, lieten de aandelen in Duitsland wel weer een technisch herstel zien. Maar…

De Dax Futures ging zelfs weer boven de Twindicator. Echter ik krijg een beetje het gevoel dat we een grote hoofd schouder hebben neergezet (en/of aan het neerzetten zijn). Dit zou dus zeker niet positief zijn en koersdoelen geven onder de 20.000.

De Dax Index heeft een beetje hetzelfde beeld als de future en laat dus ook een mogelijk Hoofd en Schouders patroon zien. Het doorbreken van de Neklijn wordt de focus.

Onze AEX
De AEX was al verder gedaald dan de Dax maar geeft wat mij betreft nog geen koopsignalen. We hoeven dus geen haast te maken met in te stappen. Beter kunnen we op hogere niveaus pas instappen als de volatility achter de rug is. We staan nog onder de 200daags en de Twindicator ligt pas op 930,74

Tech
Ook de Nasdaq ligt onder 200 daags (18.430) en onder de Twindicator (18.549,92) en dus ook hier is er geen haast om Tech te kopen.

Top onderhandelaar
Ook de S&P500 is nog niet koopwaardig. De Twindicator staat op 5.867,94 USD. Kortom Trump is niet echt geweldig voor de markten.
Trump goed voor Crypto?
Ether (Etherium) is dit jaar al 45% in waarde gedaald. We quoten even Wikipedia: “Ethereum is een opensourceplatform en voorheen mining-netwerk voor diverse cryptovaluta waaronder de eigen cryptovaluta Ether. Dit decentrale netwerk is gebaseerd op het blockchain-concept. Het miningnetwerk werd ontwikkeld om het gebruik van ASICs tegen te gaan doordat minen veel geheugen vergt.”
Als we de reclames en finfluencers moeten geloven is dit normaal een reden om te stijgen toch?

Lekker Stabiele investeringen?
Stable Coins waren in het verleden niet zo stabiel en worden als ik het boek van onderzoeksjournalist; Zeke Faux (Crypto Manie) moet geloven, nog steeds gebruikt wordt voor Witwas operaties en andere anonieme criminele activiteiten.
We quoten weer even Wikipedia:
“Een stablecoin is een type crypto-currency waarbij de waarde van de digitale activa gekoppeld zou moeten zijn aan een referentie-activa, dat fiatgeld, op de beurs verhandelde grondstoffen (zoals edelmetalen, of industriële metalen) of een andere crypto-currency kan zijn.”
We gaan nog even door:
“In theorie zou 1:1-dekking door een referentie-activa ervoor kunnen zorgen dat de waarde van een stablecoin de waarde van de koppeling volgt en niet onderhevig is aan de radicale waardeveranderingen die gebruikelijk zijn op de markt voor veel digitale activa. In de praktijk moeten uitgevers van stablecoins echter nog bewijzen dat ze voldoende reserves aanhouden om een stabiele waarde te ondersteunen en er zijn een aantal mislukkingen geweest waarbij beleggers de volledige (‘fiat-valuta’) waarde van hun bezittingen verloren.”
Achtergrond
Stablecoins hebben verschillende vermeende doelen. Ze kunnen worden gebruikt voor betalingen en behouden waarschijnlijk meer waarde dan zeer volatiele crypto-currencies. In de praktijk zijn veel stablecoins er niet in geslaagd hun “stabiele” waarde te behouden.
Stablecoins leveren de houder doorgaans geen rente op. En dat terwijl de Stable coin bedrijven het toevertrouwde geld investeren in rendement gevende assets (bijv. Staatspapier).
Maar omdat je geen rente krijgt stopten de Arabieren er 2,5 miljard dollar in?
Echter zijn de verhalen van Tether en Terra (Do Kwon) vergeten? Ook deze munten waren ‘Stable’ en gekoppeld aan de Dollar en zijn uiteindelijk tot nul gecrasht geweest…

Bitcoin Y/D
De Bitcoin in dollars gemeten dit jaar min 10 procent, maar de dollar is ook gedaald waardoor in Euro’s gemeten we pakweg 15 procent lager zijn. In de Twindicator hebben we verkoopsignalen. Maar de 200daagslijn heeft vooralsnog gehouden. Let wel het patroon is een ‘sourcer top’ en daarmee is het patroon zeer negatief.

Solana schijnt
Crypto valuta Solana is ook niet echt een succes onder Trump. We zijn wel weer boven de horizontale steunlijn maar de Twindicator geeft een duidelijke short.
Lees als crypto investeerder eens iets over wat er gebeurd is met Terra en of Sam Bankman-Fried.
Resume: de markten in het algemeen blijven zeer volatiel en bescherming blijkt geen luxe, helemaal als je weet wat er in de geschiedenis gebeurde met de economieën nadat de VS een Tarieven oorlog startte.
Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere beleggingswebsites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, u kunt een deel van (of uw gehele) inleg verliezen. Beleg altijd alleen met geld dat u over heeft.