Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Cees Smit: Winter is coming

Cees Smit: Winter is coming
28 okt 2024 om 09:41

Einde maand en verder met kwartaalcijfers en andere events

Het is bij publicatie de 28ste oktober en het is wintertijd, hoewel het meer lijkt op een ‘Indian Summer’. We gaan dus weer richting einde maand en zijn weer een weekje dichterbij de verkiezingen in de VS. Na 5 november weten we of het een grote overwinning van een van beide partijen is geworden.

Nipte overwinningen van een van beide zullen alleen maar leiden tot lange discussie en waarschijnlijk heftige confrontaties. De kans hierop is in mijn ogen nooit goed voor het vertrouwen van de wereld (lees investeerders) in het land en kan dus ook niet goed zijn voor de beurs.

De bondmarkt begon zich afgelopen week net als het IMF en Tudor Jones druk te maken over de schulden die helemaal als Trump de verkiezingen wint, nog verder door het dak zullen gaan. Minder belastingen en dus meer kapitaal nodig voor de financiering en dus theoretische hogere rentes.

En terwijl investeerders zich eerder druk maakten over de politieke ambities van Tesla topman Musk o.a. kijkende naar tijd die hij dan niet kan besteden aan Tesla, werd die angst na de verwachte verkoopcijfers ook weer even vergeten.

Maar daarover zo meer. Eerst kijken we even naar de grafiek van de 30 jarige T-Bonds in de VS. We hebben al een tijdje verkoopsignalen in de Twindicator en nu dus ook weer door een steunlijn heen. Hogere rentes zouden niet positief moeten zijn voor de aandelen indices, maar daar ook straks meer over…

30Y T-BONDS USA
30Y T BONDS USA

‘We are going to be broke’

Tudor Jones zegt dat de markt de uitgaven van de overheid (lees schuldenprobleem) gaat afrekenen: ‘We are going to be broke’ ‘We gaan blut zijn’ volgens Google translate, maar volgens mij zegt hij dus over Amerika: “ we gaan failliet”.

Nu denkt u dat roepen wel meer brood etende profeten, want hoelang hebben we het niet over een reset? Maar Paul Tudor Jones is geen pannenkoek. We quoten even Google op de vraag: Hoeveel verdiende Paul Tudor Jones in de crash van 1987?

Antwoord: “In 1987, weddend op een crash op de Amerikaanse aandelenmarkt, leverde Jones’ Tudor’ 125,9 procent op na aftrek van kosten, wat hem naar schatting $ 100 miljoen opleverde.” Iedereen die in een paar dagen tijd 100 miljoen kan maken heeft mijn aandacht.

De gehele markt verloor tijdens de 1987 crash, 500 miljard dollar aan marktwaarde in 1 dag. Achteraf gezien was dit slechts een klein rimpeltje maar zo voelde het toen niet.

Nog even leuk en dan ziet de goede lezer ook waarom ik interesse heb in zijn methode, de vraag aan Google:

Hoe kon Paul Tudor Jones de crash van Black Monday 1987 voorspellen met deze strategie?

We quoten even: Habeeb Mahmood (Bedrijfsaccountant bij Finance Fix | Gepubliceerd op 5 dec. 2023)

vanaf LinkedIn want hij legt het even uit (Vertaald vanuit Engels), maar we hadden ook Blog Habrador.com kunnen nemen uit september 2012: “Vraag iemand die in de jaren 80 geïnteresseerd was in de aandelenmarkt om een ​​dag te noemen die hij of zij nooit meer zal vergeten, en die persoon zal antwoorden: Black Monday van 19 oktober 1987.

Wat er die dag gebeurde, was dat de Dow Jones met 22,61 procent daalde. Het was een slechte dag voor alle beleggers, maar niet voor alle handelaren. Eén handelaar die de crash daadwerkelijk voorspelde, was Paul Tudor Jones. We gaan hier precies uitleggen hoe hij dat deed, en hoe u dat in de toekomst zelf ook kunt doen.”

“Om de gebeurtenissen van Black Monday te kunnen begrijpen, moeten we begrijpen wat er in de markten gebeurde in de dagen vóór de crash. De Dow Jones ging van 777 in 1982 naar 1700 in 1986 – dat is 119 procent in 4 jaar.

Vanaf dat punt en tot augustus 1987 ging de Dow Jones in negen maanden naar 2700. De markt was dus in een zeer korte tijd heel snel gestegen, dus de waarderingen waren te hoog. Dit soort snelle bewegingen worden parabolische curven genoemd, zoals te zien is in de afbeelding hieronder.”

Parabolic curve
Parabolic curve

“We kunnen duidelijk zien uit de grafieken hoe de beweging voor de crash van 1987 parabolisch was en hoe de crash begon toen de laatste “basis 4” trendlijn werd gekruist.

De aandelenmarkt heeft een historische neiging om te versnellen naar beneden wanneer een opwaarts hellende parabolische curve is doorbroken.

Dit is een vergelijkbare grafiek als de grafiek die Paul Tudor Jones had voor de crash. Hetzelfde was gebeurd bij een soortgelijke crash in 1929, en Paul Tudor Jones had de grafiek van 1929 vergeleken met de grafiek van 1987. Hij wist niet precies wanneer de crash zou beginnen, maar hij had een plan opgesteld om te gebruiken wanneer de crash uiteindelijk zou plaatsvinden.”

Zie de Dow Jones Industrial Average grafiek

DJIA
DJIA

En nog langer plaatje van Tudor Jones (bron Yahoo)

Dow Jones Indust. Av.
Dow Jones Indust. Av.

Unquote

(Besluit zelf maar of dit een interessante persoon is en of je naar hem wilt luisteren.)

De vraag na dit gelezen te hebben die bij mij opkomt:

Wat Zou Paul Tudor Jones van deze grafiek denken?

Als we het dan toch over parabolische stijgingen hebben en daarom de crash van 1987 zagen wat denken we dan bijvoorbeeld van Nvidia …

Nvidia
Nvidia

Zullen we het ooit weten?

Maar snel weer verder met de dagelijkse beslommeringen. Zoals gezegd we zitten vlak voor het einde maand en voor de verkiezingen. Ook de situatie in het Midden Oosten wordt met de dag zorgelijker.

Dit weekend ging Israël met jachtvliegtuigen het Iraanse luchtgebied in om bombardementen uit te voeren. Weer een niveau hoger in de escalatie van de Geopolitieke situatie. Waarbij de BRIC meetings ook geen de-escalatie brachten maar eerder het tegenovergestelde.

Daarnaast zitten we midden in het bedrijfscijfer seizoen. En bijv. het zo belangrijke Nvidia komt nog lang niet met cijfers. We kunnen nog wel even naar het korte termijn plaatje kijken;

We zijn in Nvidia eindelijk boven de oude hoogte punten en in niet eerder geziene zones (un-charted territoria). Pas als we onder de Twindicator gaan veranderd er iets fundamenteels aan het technische plaatje. De omgekeerde hamer van vrijdag kan ook iets bijzonders worden.

Nvidia kort
Nvidia kort

Tesla Girls

Musk is druk met het sponsoren van de loterij als mensen gaan stemmen voor zijn vriend Trump. Nu vond ik het kopen van stemmen en daarmee iets wat niet wenselijk (lees verboden) is. Maar op Twitter (X) wees men mij erop dat mensen na de loterij vrij zijn om te stemmen op wie ze willen.

Echter dit geheel doet mij een beetje denken aan mijn jeugd. Dan kreeg je een boek van een boekenclub in de bus en kon je meedoen aan de loterij en op een een of andere manier had je het gevoel dat als je het boek kocht je een grotere kans had om te winnen…

Maar terug naar Tesla; We gaan nog steeds van event naar event en dus van Robo taxi verhalen naar verkoopcijfers in de toekomst. Maar wie weet die toekomst want hoe gaat het met de Chinese concurrentie? Wat doen de andere Techbedrijven? Wat gaat de economie doen? En wie wordt de president in de VS? Allemaal zaken die toekomstige verkopen bij Tesla gaan bepalen.

En heeft iemand de huidige groei wereldwijd op een rijtje? Met het zoeken in Google lukte me dit niet echt goed.  Wel krijg je (zonder kosten) de cijfers in de VS.

Maandelijkse verkopen
Maandelijkse verkopen

Bron: https://www.goodcarbadcar.net/tesla-us-sales-figures/

jaarlijkse groei
jaarlijkse groei

Bron: https://www.goodcarbadcar.net/tesla-us-sales-figures/

Tesla groei grafiek
Tesla Growth Chart

Bron: https://www.goodcarbadcar.net/tesla-us-sales-figures/

Teslalala

Dus even vanuit de plaatjes in de VS. Wat moeten we ervan vinden? Moeten we heel optimistisch zijn? Volgens mij had Tesla eerst lagere groei en nu met de cijfers geven ze een hogere groei verwachting op en schiet de koers op die gedeelde gedachte omhoog.

We gingen dwars door de Twindicatorlijn en knalde tegen de recente high aan. Als het nu een heel goedkoop aandeel was dan had ik me er nog iets bij kunnen voorstellen maar nu gaat het echt even boven mijn spreekwoordelijk petje.

Tesla
Tesla

Besi kwam met cijfers en veerde ietsje op. Maar of we helemaal uitgeziekt zijn is nog even de vraag. Eerst moeten we weer boven de Twindicator komen.

BESI
BESI

Het zonnige zuiden

ASML is ook aan het uit stuiteren, maar heeft in de candle theorie eerst een zwarte candle te overwinnen. De mega (dag)daling moet dus eerst vergeten en vergeven zijn alvorens je technisch weer tot aankopen overgaat. Ook moeten we de Twindicator omhoog doorbreken voor een optimistisch  beeld. Mijn advies blijft pas op met dit aandeel zolang er nog geen duidelijkheid is over de Amerikaanse verkiezingen.

ASML
ASML

Alvorens we naar de indices gaan kijken we nog even naar Alfen. Dit aandeel veerde vorige week ook iets op nadat ons kabinet aangaf serieus iets te gaan doen met de problemen op en rond het elektriciteitsnetwerk. Alfen is juist een bedrijf wat inzet op de werkzaamheden ronds de energietransitie. Persoonlijk ben ik heel enthousiast over dit bedrijf en zit dan ook Zakelijk long.

ALFEN
Alfen

Nu verwachtte ik al langer een opleving. Maar quote dan ook maar even Gordon Gekko uit de film Wall Street. “If you like them at 30 you will love them at 15!” De Twindicator wordt mogelijk eindelijk weer doorbroken. Zie de detail grafiek;

Alfen
Alfen

De AEX futures staan nog steeds op een verkoopsignaal. Afgelopen week weinig gebeurd.

AEX Futures
AEX Futures

Duitse DAX

DAX wel iets verzwakt maar nog geen harde verkoopsignalen. Twindicator in de futures op: 19.257,24 punten. Pas daaronder officiële verkoopsignalen.

Duitse DAX
Duitse DAX

S&P 500 ook verzwakkingen maar geen harde verkoopsignalen. Pas onder de 5.773,51 een verkoop in de Twindicator.

S&P500
SP500

Dow geeft verkoop

De Dow Jones Industrial Average gaf een verkoopsignaal in de Twindicator. We gingen onder de 42.544,25 en dus een heel belangrijk eerste signaal.

Dow Jones
Dow Jones futures

Nasdaq weer oude high uit juli geraakt en boven de Twindicator. Op vrijdag een hamer achtig patroon maar die moet dus bevestigd worden op maandag en wellicht zelfs de dagen volgend…

Nasdaq
Nasdaq

Goud als je ervan houdt 

Goud blijft het uitstekend doen en is een prima Diversificator (geeft diversificatie) in de portefeuilles en verlaagd dus het totale risico.

Goud
Goud

Bitcoin

Bitcoin in mijn grafieken nog steeds niet uitgebroken, maar mocht dat wel gebeuren dan is dit een sterk technisch teken. Het kan dan zomaar een Up-flag patroon zijn…

Bitcoin
Bitcoin

Het busje komt zo

Tot slot in deze column even het Electrische busbedrijf Ebusco (zakelijk en privé geen positie). Nu hebben ze plannen om op korte termijn 36 miljoen euro nieuw kapitaal op te halen en hebben ze op dit moment 33 miljoen schuld. Is dit geen goed geld naar kwaad geld gooien? Omdat er geen analisten zijn die dit aandeel volgen werd ik gebeld door diverse media wat ik ervan vond. En ik denk dat het bedrijf het moeilijk gaat krijgen dit geld op te halen en daarna lange termijn te overleven en ben voor overheidssteun van dit soort innovatieve bedrijven.

Ebusco
Ebusco

Daarna om snel te vergeten wat er allemaal gebeurd is nog even een week grafiek…

Ebusco_lang
Ebusco lang

Tot slot even over een hobby:

Website IEX bestaat 25 jaar en daarom hadden we een klein feestje waarbij ik een soort virtuele Oeuvreprijs kreeg voor meeste columns geschreven op IEX periode 1999 tot 2017.

Die avond kreeg ik ook de nodige complimenten van lezers. 2.552 columns bij IEX en daarna komen er zomaar 350 columns bij die ik in de periode daarna bij andere websites heb gepubliceerd. Om het over de periode voor IEX.nl  niet te hebben over de Optieflashes en andere publicaties van mijn hand.

Indrukwekkend te zien dat in de 17 jaar ik 20 miljoen lezers heb gehad. Helaas werd de vraag niet gesteld waarom ik gestopt was met IEX maar daar ga ik het binnenkort zeker over hebben. Om positief te eindigen; Het was leuk ’iedereen’ (oud redactie , columnisten, oprichters, etc.) even te zien. Helaas was bijv. oud collega Jaap Koelewijn er niet bij, hij is recent overleden.

iex
iex

Bron: IEX.nl

Ik sluit af met een quote van een man waar ik mee begon (Paul Tudor Jones)

quote Tudor
quote Tudor

Bron: Traderlion

Kortom we gaan gewoon weer door met columns en opinies geven.

Resume: de herfst lijkt ook niet meer wat het vroeger was, maar er veranderen onderhuids geopolitiek grote dingen. Het verkoopsignaal in de Dow Jones moeten we zeker niet negeren en we zitten pas aan het begin van de publicaties van bedrijfscijfers. Om het al niet meer over de verkiezingen en de rente te hebben. Bescherming van de voor vele beleggers gemaakte van mooie winsten lijkt nog steeds geen slecht idee.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere beleggingswebsites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, u kunt een deel van (of uw gehele) inleg verliezen. Beleg altijd alleen met geld dat u over heeft.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.