Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

China doet eerste handreiking

China doet eerste handreiking
9 apr 2025 om 12:17

China wil in gesprek gaan met de Verenigde Staten om te praten over het huidige handelsconflict tussen beide landen. Dit meldde het door de Chinese staat gecontroleerde persbureau Xinhua woensdag op basis van een whitepaper van de Chinese overheid.

Afgelopen nacht ging er een extra importheffing van 50 procent op Chinese goederen in. Zo reageert de Amerikaanse regering op de Chinese tegenheffing van 34 procent. Inmiddels wordt er sinds vannacht door Amerika een tarief van in totaal 104 procent geheven op alle Chinese import.

Woensdag stelde China dat het krachtige maatregelen nam om de nationale belangen te verdedigen, maar het land zegt open te blijven staan voor een oplossing door in gesprek met de VS te gaan.

In de whitepaper stelde de Chinese overheid dat het “logisch” is dat de twee landen onenigheid hebben over handel.

Hieronder zie je een korte samenvatting van hetgeen China naar buiten bracht.

De whitepaper heet “China’s Position on Some Issues Concerning China-US Economic and Trade Relations”. Dit document is bedoeld om China’s standpunt over de economische en handelsrelaties met de Verenigde Staten te verduidelijken, te midden van escalerende handelsspanningen, met name na de invoering van hoge Amerikaanse tarieven (tot 104% op Chinese goederen) die vandaag van kracht zijn geworden.

Belangrijke punten uit het Chinese witboek

Wederzijds voordelige samenwerking

Het witboek benadrukt dat de economische en handelsrelaties tussen China en de VS van nature wederzijds voordelig en “win-win” zijn. Het stelt dat samenwerking beide landen ten goede komt, terwijl confrontatie beide schaadt. China wijst erop dat historische samenwerking positieve resultaten heeft opgeleverd voor beide economieën en de mondiale stabiliteit.

Verschillen zijn normaal, dialoog is de oplossing

China erkent dat verschillen en wrijvingen tussen de twee landen normaal zijn, gezien hun verschillende economische systemen en ontwikkelingsstadia. Het witboek pleit voor het aanpakken van deze kwesties via “gelijkwaardige dialoog” en “wederzijds voordelige samenwerking”, waarbij wederzijdse belangen en zorgen gerespecteerd worden.

Kritiek op Amerikaans unilateralisme

Het document bekritiseert de VS voor toenemend unilateralisme en protectionisme, met name door het opleggen van tarieven en sancties die volgens China in strijd zijn met WTO-regelgeving (bijvoorbeeld de intrekking van de Meest Begunstigde Natie-status en Sectie 301-tarieven). Deze acties zouden de wereldwijde economische orde destabiliseren en normale handel verstoren.

China zoekt geen handelsoorlog

China stelt expliciet dat het geen handelsoorlog wil, maar benadrukt dat het niet werkeloos zal toekijken als zijn “legitieme rechten en belangen” worden geschaad. Het land zegt over “voldoende middelen” te beschikken om zich te verdedigen en “tot het einde te vechten” als de VS doorgaat met tarieven.

Geen oplossing door tarieven

Het witboek betoogt dat de VS haar eigen problemen (zoals handelstekorten en de fentanyl-crisis) niet oplost door tarieven te verhogen. China ziet deze maatregelen als contraproductief en pleit voor communicatie om onderliggende kwesties aan te pakken.

Belang van wederzijds respect

China roept op tot onderhandelingen gebaseerd op wederzijds respect, waarbij beide partijen elkaars kernbelangen erkennen. Het witboek stelt dat protectionisme nergens toe leidt en dat samenwerking de enige levensvatbare weg is.

Wil China met de VS praten?

Ja, China geeft duidelijk aan dat het bereid is om met de VS te praten. Dit wordt expliciet vermeld in passages waarin China oproept tot “communicatie en overleg” om geschillen op te lossen, en stelt dat het “bereid is om te communiceren over belangrijke kwesties in economie en handel”.

Dit komt ook overeen met eerdere uitspraken van het Chinese Ministerie van Handel en woordvoerders zoals Guo Jiakun, die hebben aangegeven open te staan voor dialoog, mits deze gebaseerd is op gelijkwaardigheid en respect.

Echter, deze bereidheid komt met een caveat: China koppelt onderhandelingen aan de voorwaarde dat de VS stopt met wat het ziet als “afpersing” en “onderdrukking” via tarieven.

De whitepaper en recente verklaringen (bijv. van het Ministerie van Handel op 8 april) suggereren dat China niet zal toegeven onder druk en dat het verwacht dat de VS eerst concessies doet, zoals het terugdraaien van de recente 50%-tariefverhoging.

Dit blijkt ook uit China’s harde retoriek (“we zullen tot het einde vechten”) en het uitblijven van een directe Chinese tegenmaatregel van 50% extra tarieven na Trump’s aankondiging op 7 april.

Conclusie

De reactie van China van vandaag laat zien dat China een dubbel standpunt inneemt: het veroordeelt de Amerikaanse tarieven scherp en dreigt met tegenmaatregelen, maar houdt tegelijkertijd de deur open voor dialoog.

China lijkt te willen praten, maar alleen onder voorwaarden die het als eerlijk beschouwt. Dit strookt met berichten dat China de VS uitnodigt om te onderhandelen, terwijl het tegelijkertijd zijn positie versterkt door te wijzen op de schadelijke gevolgen van een handelsoorlog voor beide landen en de wereldwijde economie.

Of dit leidt tot daadwerkelijke gesprekken, hangt af van de reactie van de VS, die tot nu toe weinig bereidheid heeft getoond om de tarieven te herzien, ondanks signalen van sommige functionarissen dat ze prioriteit geven aan onderhandelingen met bondgenoten boven China.

Je zou echter zeggen dat voor de VS, en voor Donald Trump, de eerste handreiking door China gedaan nu belangrijk is. Wordt vervolgd.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.