China: een lastig verhaal

Het sentiment omtrent China in het algemeen verslechtert de afgelopen weken behoorlijk. Onder meer vanwege een reeks aan tegenvallende economische data. Ook de vastgoedcrisis blijkt wederom hardnekkig en zorgde opnieuw voor onrust. Daarnaast zien we aanhoudende en steeds intensievere geopolitieke spanningen. Alles bij elkaar opgeteld maakt (beleggen in) China momenteel een lastig verhaal.
- Economisch herstel China valt tegen
- Vastgoedcrisis zorgt opnieuw voor onrust
- Last van wereldwijde inzet op de-globalisering en decoupling
- Steeds meer geopolitieke spanningen extra risicofactor
Economisch herstel China valt tegen
Het economisch herstel in China weet ondanks de heropening van de economie namelijk niet door te zetten. Men kampt inmiddels zelfs met deflatie en de lokale consument blijft terughoudender dan gehoopt.

De Chinese overheid zet weliswaar in op fiscale en monetaire steun om het economisch herstel te ondersteunen, maar of dat voldoende zal zijn om de economische weer op gang te krijgen valt te betwisten.
Import en export China vallen tegen
Vorige week vielen ook de import- en exportdata behoorlijk tegen. Ook dat laat zien dat China momenteel economisch gezien in lastig vaarwater zit. De Chinese valuta noteert inmiddels ook rond het laagste niveau sinds afgelopen november.
Hoewel de importvolumes van bijvoorbeeld olie vooralsnog hoger liggen dan een jaar eerder, zijn de prijzen van veel grondstoffen gedaald en daardoor daalt ook de absolute waarde van de totale import.
Denk daarnaast ook aan microchips. China importeert veel microchips en gezien alle restricties en exportverboden in die sector liggen ook die fors lager dan een jaar eerder.
?? ↘️ China chip imports -17% YoY first 7 months 2023 https://t.co/N6dCbCELCK
— Jordy Beuving (@BeuvingJordy) August 9, 2023
Voor wat betreft de export zien we minder vraag vanwege een wereldwijde economie die afkoelt. Deels gedreven door de rente die aanzienlijk oploopt.
Tel daarbij bovenop de negatieve impact van de wereldwijde afkeer voor Chinese producten en diensten, gedreven door de-globalisering met daarbij een specifieke inzet op economische ‘decoupling‘ van China.
Bedrijven kampen vanwege de tegenvallende vraag met hoge voorraden en moeten noodgedwongen de prijzen verlagen:

Effecten China op rest van de wereld
De situatie in China heeft natuurlijk ook effect op de globale economie. Denk daarbij aan Amerikaanse bedrijven zoals DuPont en Caterpillar met grote exposure naar China. In de Financial Times een interessant artikel daarover:
China’s Worsening Economy Is Hurting Corporate America
Caterpillar, DuPont are among big companies lowering expectations for a post-Covid-19 boomhttps://t.co/gIhmqObYv7
— Jordy Beuving (@BeuvingJordy) August 15, 2023
Ook veel andere bedrijven hebben een behoorlijke exposure of afhankelijkheid van China. Denk aan Tesla, maar ook Apple, Qualcomm, Intel en Chevron. En dan nog maar te zwijgen over bijvoorbeeld NVIDIA. Vergeet ook zeker ASML en BESI niet.
Vastgoedcrisis China
Ook de vastgoedcrisis in China blijkt wederom hardnekkig. Dat zagen we deze week met Country Garden, één van de grootste vastgoedontwikkelaars in China. Dat miste betalingen op haar schulden waardoor paniek ontstond. Problemen in de vastgoedsector kunnen namelijk al snel doorslaan in de bredere financiële sector.
China’s economic woes mount as trust firm misses payments, home prices fall https://t.co/VZr7TwfjPb pic.twitter.com/JwuM9u6A3K
— Reuters World (@ReutersWorld) August 16, 2023
Beleggingen in vastgoed maken een groot deel uit van de economie in China. En die dalen aanzienlijk.

The great decoupling
Tot slot liggen de buitenlandse investeringen in het land op het laagste peil in jaren. Ook grote bedrijven zoals bijvoorbeeld Apple nemen stapsgewijs afscheid van China als productielocatie en verschuiven hun supply-chains naar onder meer India.
??? FDI China down bad
Lots moving to other countries instead (India, Malaysia etc.) https://t.co/11HNSJdayG
— Jordy Beuving (@BeuvingJordy) August 5, 2023
Ook zie we een algehele afkeer voor Chinese aandelen vanwege allerlei geopolitieke ontwikkelingen en spanningen. Dat zie je maar al te goed als je kijkt naar buitenlandse beleggers. Die kopen veel Aziatische aandelen maar daarbij valt China duidelijk buiten de boot:
?? Foreign investors sidestep #China in rush into Asian stocks
? Foreign investors are injecting less money into Chinese equities than into other Asian emerging markets for the first time in six years
Article @FinancialTimes:https://t.co/FfmmwvvWNI pic.twitter.com/ASiYxQijHQ
— Jordy Beuving (@BeuvingJordy) July 24, 2023
Wordt vervolgd…
Zoals nieuwsplatform Asia Nikkei deze week in mooi Engels wist samen te vatten heeft China momenteel te maken met:
a deepening property crisis, heightened geopolitical headwinds and a dim economic outlook
Een aantal zaken kan men sturen middels fiscale en monetaire steun, zoals ook vandaag weer gebeurde middels een nieuwe liquiditeitsinjectie. Echter, veel andere zaken waar het land momenteel last van heeft kan men zelf weinig tot geen invloed op uitoefenen.
Dat zorgt voor veel variabelen, onzekerheden en factoren die niet te voorspellen vallen. Als belegger in ieder geval goed om al deze ontwikkelingen nauwgezet in de gaten te houden.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.