Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Corporate Amerika komt in opstand

Corporate Amerika komt in opstand
7 apr 2025 om 14:41

De daling op de beurzen in de VS en wereldwijd kost Corporate America een hoop geld.

Niet alleen de miljardairs leveren in: de bedrijven zelf zijn ook slachtoffer van de strategie van Donald Trump. Apple, Nike, noem ze maar op, veel Amerikaanse bedrijven hebben hun productie verplaatst naar Azië.

Deze topmensen vertegenwoordigen sectoren zoals technologie, automotive, financiën en media, die allemaal direct of indirect worden geraakt door Trump’s handelstarieven.

Hun verzet komt vaak voort uit praktische zorgen over kostenstijgingen, verstoring van toeleveringsketens en de dreiging van vergeldingsmaatregelen van andere landen, zoals de EU en China.

Hoewel sommigen hun kritiek voorzichtig formuleren om politieke spanningen te vermijden, is hun standpunt duidelijk: Trump’s tarievenbeleid wordt gezien als een bedreiging voor hun bedrijfsmodellen en de bredere economie.

Uiteraard mag je ervan uitgaan dat áchter de schermen heel druk gelobbyed wordt door politiek en bedrijfsleven om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Elon Musk

Belangrijkste opponent lijkt opeens Elon Musk te worden. Musk is naar verluidt niet betrokken geweest bij de besprekingen van de tarieven.

Op zijn eigen platform heeft Musk vandaag een video gepost van de beroemde econoom Milton Friedman, die uitlegt hoe de wereldhandel de prijs van een simpel potlood omlaag gekregen heeft.

 

Elon Musk wees erop dat tarieven de kosten van Tesla’s productie verhogen, vooral vanwege de afhankelijkheid van internationale toeleveringsketens.

Musk heeft Trump zelfs publiekelijk gevraagd om de tarieven te heroverwegen, omdat ze volgens hem innovatie en groei belemmeren.


Bill Ackman (Pershing Square)

Bill Ackman, topman van Pershing Square, een beleggingsfonds dat tot voor kort ook een beursnotering aan het Damrak had, maakt zich steeds meer zorgen over de koers van Donald Trump.

Vorige week gaf hij de minister van Handel al onder uit de zak maar daarvoor zijn al excuses gemaakt.

Ackman was een firm believer in Trump maar moet met lede ogen toezien hoe zijn eigen portefeuille met een kwart is gedaald. Foto hieronder is van oktober 2024.

In een tweet van vandaag roept hij dat de adviseurs van Trump verkeerde berekeningen hebben gemaakt. Ook Ackman durft de president niet rechtstreeks af te vallen.

Bill kan een beetje humor wel waarderen……

Afbeelding

 


Tim Cook (CEO van Apple)

Tim Cook heeft herhaaldelijk gewaarschuwd tegen de gevolgen van Trump’s handelstarieven, met name de tarieven die gericht zijn op China, waar een groot deel van Apple’s productie plaatsvindt.

Hij heeft betoogd dat dergelijke maatregelen de kosten voor consumenten verhogen en de Amerikaanse economie kunnen schaden.

Cook heeft zelfs persoonlijk met Trump gesproken om zijn zorgen te uiten en pleitte voor vrijhandel.

Trump noemde hem ooit, terwijl hij aan dezelfde tafel zat, Tim Apple….

Apple is sterk afhankelijk van China. Foxconn maakt de iphones. In oktober vorig jaar zei Cook al eens dat hij in China moest zijn om het benodigde aantal engineers voor Apple te halen:

“Het gaat niet alleen om waar je produceert, maar om waar het talent en de infrastructuur zijn. We hebben ongelooflijke engineers in de VS, maar de schaal van gespecialiseerde productievaardigheden elders, zoals in China, is nog steeds een factor.”


Jamie Dimon (CEO van JPMorgan Chase)

Als een van de meest invloedrijke bankiers in de VS heeft Jamie Dimon gewaarschuwd dat handelsoorlogen, zoals die voortvloeien uit Trump’s tarieven, de wereldwijde economische groei kunnen ondermijnen.

Hij heeft benadrukt dat de onzekerheid die tarieven met zich meebrengen schadelijk is voor het vertrouwen van bedrijven en investeerders.

Dimon verkocht nog niet zo heel lang geleden een flink pakket aandelen van zijn eigen bank.


Mary Barra (CEO van General Motors)

Mary Barra heeft haar bezorgdheid geuit over de impact van tarieven op de auto-industrie. Ze waarschuwde dat hogere importkosten voor onderdelen de prijzen van auto’s zouden opdrijven en banen in de VS in gevaar zouden brengen, in tegenstelling tot Trump’s belofte om de Amerikaanse industrie te beschermen.


Sundar Pichai (CEO van Google)

Sundar Pichai heeft zich indirect verzet tegen Trump’s bredere economische en handelsbeleid door te pleiten voor globalisering en samenwerking.

Hoewel zijn uitspraken vaak breder zijn dan alleen tarieven, heeft hij gewezen op de noodzaak van open markten voor technologiebedrijven zoals Google, die afhankelijk zijn van wereldwijde supply chains.


Brian Roberts (CEO van Comcast)

Roberts heeft zich uitgesproken tegen de escalatie van handelstarieven, met name vanwege de impact op de media- en telecomsector, die afhankelijk is van internationale hardware en technologie.

Hij heeft gewezen op de risico’s van hogere kosten voor consumenten en bedrijven.

De druk wordt dus opgevoerd op Trump en zijn team. De vraag is nu hoe sterk Trump in zijn schoenen staat en of leden van zijn kernteam hem durven aan te spreken op zijn boude stellingnames.

Internationaal is natuurlijk de vraag hoe de landen die hoge tarieven hebben aangerekend gekregen gaan reageren.

Dit weekend meldden een aantal Aziatische landen zich, vooral landen die voor hun export sterk afhankelijk zijn van de VS. Belangrijk is echter vooral hoe de grote handelsblokken gaan reageren: China, de EU en in iets mindere mate Japan.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.