Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

De Aftrap: De rente mag omlaag

De Aftrap: De rente mag omlaag
2 mei 2025 om 15:31

De beurs opereert als vanouds tussen hoop en vrees. De afgelopen maand, gerekend vanaf Liberation Day, is er een van inderdaad hoop en vrees geweest.

Na de aankondiging van de tarievenstructuur door Donald Trump begrepen de markten dat er iemand aan het stuur zat die niet helemaal, of helemaal niet, begreep hoe de internationale supply chains lopen.

Toen de Amerikaanse rente daarna begon op te lopen en de aandelenmarkten afstortten, zorgden de mensen om Trump heen dat hij iets voorzichtiger ging opereren.

Een hoge rente maakt het lastig om de Amerikaanse schulden te herfinancieren en dat is iets waar ze sterk naar kijken.

Fast Forward: inmiddels is de rust gedeeltelijk wedergekeerd. De AEX staat weer tegen de 900 punten aan te schuren terwijl de Amerikaanse indices ongeveer op het punt staan van 2 april.

Wel is de dollar nog een procent of 5 lager, als teken van het gedaalde vertrouwen in de VS.

 

 

Hierboven de Amerikaanse tienjaars, die wat tekenen van ontstressing vertoont.

Verder zien we dat de olieprijs fors lager staat wat goed is voor de inflatieverwachtingen. Een lagere prijs aan de pomp is fijn voor de consument terwijl lagere energiekosten ook de kosten voor bijna alle producten en diensten verlagen.

GDP negatief maar sterk banencijfer

Het Amerikaanse bruto binnenlands product (GDP) kwam uit op een verrassende -0,3%. Een recessie aanstaande? Niet zo snel. Het GDP-cijfer is opgebouwd uit een aantal elementen. Je ziet hieronder hoe de brug vanaf vorig kwartaal is gemaakt.

Dat dit cijfer negatief is, heeft alles te maken met de nieuwe president, Donald Trump. Omdat er importtarieven aankwamen, hebben bedrijven en in mindere mate consumenten alvast gehamsterd.

Veel voorraden aanhouden van artikelen en halffabrikaten uit het buitenland, die straks, na tarieveninvoer, een stuk duurder zullen zijn. Dat zie je dus terug in de importcijfers. En import gaat van de optelsom af.

Dus een negatieve groei omdat er veel en veel meer geimporteerd is. Dat wordt de komende kwartalen dan anders, want als de tarieven één keer staan, gaat men dus wellicht minder importeren.

 

Hierboven zie je de opbouw van het cijfer. Omdat geïmporteerde goederen van de berekening van het GDP ervan af gaan, zie je dat de toename van de importen in Q1 een zware wissel trekken op het GDP.

Dit markeert de eerste economische krimp sinds het eerste kwartaal van 2022. Andere belangrijke redenen voor de negatieve BBP-groei zijn de afname van de overheidsuitgaven en relatief zwakke consumentenbestedingen.

Dat werd dan weer gedeeltelijk gecompenseerd met exportgroei en investeringen in de woningbouw.

Banencijfer sterk

Het banencijfer van vrijdagmiddag was echter weer een meevaller, 177.000 nieuwe banen erbij in de VS. Die cijfers zijn volatiel en worden achteraf vaak herzien, maar toch.

Je zou zeggen, dat met de lagere energieprijzen en negatieve GDP de centrale banken voldoende ammunitie hebben om de rente zo zoetjes aan wat te verlagen maar zo’n sterk banencijfer helpt dan weer niet.

Fed kan rente verlagen, als….

De Fed vergadert volgende week dinsdag en woensdag. Powell staat behoorlijk onder druk om de rente te verlagen maar weigert voorlopig nog dat te doen omdat de tarieven volgens hem (en daarin heeft ie gelijk) voor een stijgende inflatie kunnen zorgen.

Afbeelding

Maar met de afnemende energieprijzen moet ook de Fed zien dat de nog steeds restrictieve rente in de VS best wel wat omlaag kan. Hoe hard Trump ook schreeuwt, ergens heeft hij een punt.

De vraag is alleen of Powell hem dat gunt….

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.