Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Dé Bank terug in de AEX

Dé Bank terug in de AEX
8 mrt 2023 om 08:07

ABN AMRO en ASR Nederland promoveren per maandag 20 maart naar de AEX, waar Signify uitvalt. Verder valt ook Unibail weg, al per 9 maart. Unibail-Rodamco-Westfield heft haar Nederlandse beursnotering op.

ABN Amro is twee jaar afwezig geweest in de hoogste afdeling van het Nederlandse beursgilde. In maart 2021, de koers deed toen net een tientje, moest ABN Amro haar plekje afstaan aan Signify.

Vanaf volgende week wordt er dus weer stuivertje gewisseld en neemt ABN Amro de plek van Signify, vroeger Philips Lighting geheten, weer in.

De selectie voor de AEX gebeurt op basis van marktkapitalisatie (aantal uitstaande aandelen * beurskoers) en daarna wordt er gekeken naar de free float, de vrije verhandelbaarheid van de aandelen.

Bij ABN Amro zit meer dan de helft van de aandelen bij de Nederlandse Staat. Er staan 940 mln aandelen uit wat ABN Amro, met een koers van €16,70, een market cap geeft van €15,7 miljard.

De free float is echter 44% waardoor ABN Amro dus op een waarde komt van 3,7 miljard.

De recente koersstijging van de banken heeft ervoor gezorgd dat ABN Amro weer terug is. Nog geen half jaar geleden kostte een aandeel ABN Amro slechts €9 waardoor de voornoemde waarde uitkwam op €4,2 miljard.

Andere bedrijven die juist daalden in waarde zijn Just Eat Takeaway, dat er bij de vorige herweging uitvloog, en nu dus Signify, dat een jaar geleden nog 25% hoger stond.

Dit is ook een soort overlevingsmechanisme voor indices: slechtlopende bedrijven worden vanzelf vervangen door goedlopende bedrijven, met als scheidsrechter de beurswaarde.

AMX – All funds en Van Lanschot Kempen

De AMX wordt naast Signify, dat dus uit de AEX degradeert, verder aangevuld met het nu nog lokaal genoteerde Allfunds en smallcap Van Lanschot Kempen.

Allfunds is een Spaanse distributieplatform van fondshuizen dat een marketcap had van eventjes €5,5 miljard, toen Euronext vorige week een indicatief bod deed.

Inmiddels is de koers weer behoorlijk weggezakt, en is van die market cap nog €4,7 miljard over. Daarbij zit Allfunds in handen bij twee grote investeerders, die samen 46% hebben.

Van Lanschot Kempen

Vermogensbeheerder VLK doet het een stuk beter de laatste tijd. Na opschoning van de balans, waar minder goede leningen werden weggedaan, nam VLK een grote Belgische vermogensbeheerder (Mercier) over.

Er is veel overtollig kapitaal uitgekeerd de laatste jaren en dat heeft beleggers wel een beetje verwend. Eind december keerde VLK nog een dividend van €1,50 per gewoon aandeel uit ten laste van de vrij beschikbare reserve.

VLK blijft extra geld uitkeren zolang het CET1-kernkapitaal ruim boven de kapitaaldoelstelling van 17,5% staat. Dat is 15% kernkapitaal en een extra buffer van 2.5% voor eventuele overnames.

AScX – PostNL

Beetje treurig is het wel, dat PostNL wegglijdt richting AScX. De market cap van PostNL is aanzienlijk afgenomen door het slechte jaar dat PostNL achter de rug heeft.

Waar in coronatijd alles meezat, daar zat vorig jaar alles tegen. De consument bestelde minder, gaf juist meer geld uit aan diensten terwijl alle post- en pakketbezorgers zich juist ingesteld hadden op een verdere groei.

Die zal er wel komen, maar daar gaat tijd overheen tot alles weer genormaliseerd is en de digitalisering een verdere groei heeft laten zien. De langetermijndoelen zijn even uit zicht, we horen PNL niet meer over de 2024-doelstellingen terwijl er flink bezuinigd gaat worden op allerlei vlakken.

Het aandeleninkoopprogramma, waarmee het stock dividend geneutraliseerd moest worden, wordt stilgezet en er verdwijnen 200-300 dure banen op het hoofdkantoor. Dat moet op termijn 30 miljoen euro per jaar schelen.

Als dat effect straks in werking treedt in 2024-2025 heeft PostNL die mensen waarschijnlijk wel weer nodig maar dat zien we dan wel weer. Het is voor bedrijven erg lastig om goed in te schatten hoe de omzet verandert de afgelopen jaren en de komende jaren.

Kijk naar Lufthansa dat in coronatijd 30.000 mensen moest laten gaan en nu de grootste HR-campagne ooit aan het opzetten is. Ook bij KLM slepen ze iedereen met twee armen en benen naar binnen als stewards en stewardessen.


Op deze pagina van Euronext vind je de reglementen voor samenstelling van de verschillende indices.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.