Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Een kleine crypto kroniek

Een kleine crypto kroniek
6 mei 2022 om 07:30

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van VanEck

Herinnert u zich nog de internetzeepbel van de beginjaren 2000? De mogelijkheden van het internet creëerden een buitengewone beleggingsbubbel die in 2001 uit elkaar spatte. Sommige bedrijven, zoals WebVan, implodeerden. Andere bleven overeind. Een aantal andere bedrijven, zoals Amazon, groeiden en beloonden hun aandeelhouders relatief goed.

Beleggers die tijdens de internetzeepbel een gediversifieerde blootstelling hadden, profiteerden van de voordelen van de technologische disruptie van bestaande sectoren door het internet. Twintig jaar later is hun winst van Amazon vele malen groter dan de verliezen door WebVan.

Wie kon de toekomstige winnaars van de internetzeepbel voorspellen?

NASDAQ Composite 22 jaar na de internetzeepbel

Nasdaq Composite

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten
Bron: Bloomberg, 14/04/2022

Deze vergelijking met de internetzeepbel is handig als je denkt aan de gebeurtenissen in de huidige cryptovalutamarkt. Ongetwijfeld is er een grote hype en vindt er veel speculatie plaats. Maar daarachter bevindt zich het disruptieve verspreide grootboek ofwel blockchaintechnologie, die klaar staat om de opkomst van de moderne financiële wereld aan te wakkeren.

De meeste mensen associëren cryptovaluta’s met bitcoin. Toch is het slechts een van de vele cryptovaluta’s die steeds meer geaccepteerd wordt onder de ‘digitale natives’, die op zoek zijn naar een moderne waardeopslag die schaars, veilig, duurzaam, draagbaar en censuurbestendig is.


Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Van Eck: klik hier om u in te schrijven


Blockchain is ook de technologie achter gedecentraliseerde financiële markten, wat leidt tot een heleboel nieuwe financiële diensten op het gebied van kredieten, derivaten, verzekeringen en handel. Het wordt ook gebruikt om de huidige betalingsinfrastructuur te vervangen en om de valuta te onderbouwen die als ruilmiddel voor Web 3.0 worden gebruikt.

Nu er biljoenen dollars aan assets worden gedigitaliseerd, zou de vraag naar de onderliggende cryptovaluta’s groter kunnen worden. Met een beperkt aanbod kunnen ze in waarde toenemen.

Maar net als tijdens de internetzeepbel is het waarschijnlijk dat er een aantal cryptovaluta’s zullen schitteren en andere zullen verdwijnen. Er vindt nu al een verschuiving plaats omdat bitcoin marktaandeel verliest aan nieuwere cryptovaluta, zoals ethereum en solana. Alhoewel bitcoin veruit de grootste digitale asset blijft, kan het best zo zijn dat de snelheid waarmee solana groeit ervoor zorgt dat deze cryptovaluta het voorkeursplatform wordt voor de financiële diensten van de toekomst.

Bitcoin verliest terrein als de belangrijkste digitale asset

Cryptoweging

Bron: Coinmetrics, 14/04/2022

Nu er een duidelijke trend is waarbij alternatieve cryptovaluta terrein winnen, denken wij dat het slim is om te beleggen in een mandje met de grootste en meest liquide cryptovaluta’s om ervoor te zorgen dat er blootstelling is aan de uiteindelijke winnaars. Onze VanEck Crypto Leaders ETN (Exchange Traded Notes) belegt in precies zo’n mandje, waarvoor een dynamisch selectieproces gebruikt wordt op basis van marktkapitalisatie, liquiditeit en beschikbaarheid.

Het is daarbij belangrijk dat we de ETN elk kwartaal opnieuw herzien om de winnaars op te nemen zodra ze op de cryptovalutamarkt verschijnen. Momenteel zijn er zes cryptovaluta’s opgenomen. Voor de experts in de markt zijn dat: bitcoin, ethereum, cardano, plokadot, solana en litecoin.

Onze historische gegevens tonen aan dat een kleine toewijzing van de ETN aan een portefeuille van aandelen en obligaties het rendement aanzienlijk zou hebben verbeterd. Maar voorzichtigheid is geboden: cryptovaluta’s blijven een volatiele beleggingscategorie, dus wij pleiten voor een weging van niet meer dan 3-5%. Beleggen in ETN’s is onderhevig aan risico’s, waaronder het mogelijke verlies van de hoofdsom tot aan een totaal verlies.

Als we terugkijken naar de internetzeepbel zien we dat een gediversifieerde portefeuille van aandelen, de beste manier zou zijn geweest om te beleggen in het disruptieve potentieel van de technologie. En we denken dat dat nu voor crypto nog altijd geldt.

VanEck aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de inhoud van sites van derden waarnaar wij via een link verwijzen en/of voor inhoud die op externe sites wordt gehost. Houd er rekening mee dat beleggen risico’s met zich meebrengt, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom.

De onderliggende index is exclusief eigendom van MV Index Solutions GmbH. MVIS heeft CryptoCompare Data Limited gecontracteerd om de index te bij te houden en te berekenen. CryptoCompare Data Limited doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de index correct wordt berekend. Ongeacht de verplichtingen jegens MV Index Solutions GmbH heeft CryptoCompare Data Limited geen enkele verplichting om derden te wijzen op fouten in de index.


Belangrijke kennisgeving

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden.

Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH. VanEck (Europe) GmbH is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen “VanEck”) wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u gaat beleggen.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.