Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Flinke AEX correctie aanstaande?

Flinke AEX correctie aanstaande?
15 feb 2024 om 09:11

Na de beperkte terugval aan het begin van dit jaar startte medio januari een zeer krachtige opgaande beweging, naar mijn mening een blow-off beweging. 

Een blow-off beweging is een zeer steile en forse opgaande beweging die vaak aan het einde van een langere opgaande beweging ontstaat. De huidige blow-off beweging bedraagt alweer bijna 100 punten in ruim 4 weken tijd.  

Belangrijke risico-signalen voor aandelenmarkten

De vaker genoemde risico’s in de markt zijn nog steeds niet verdwenen. Als eerste is er de krachtige opgaande langetermijnbeweging in de 10-jaars rente. Deze is na de forse terugval (normale correctie) alweer aanzienlijk opgelopen in de VS, waarbij er nog steeds veel opwaartse ruimte is. Verder zien we vanuit de Dow-theorie divergentie, ofwel hogere toppen in de DJ Industrials en lagere/gelijke toppen in de DJ Transport. Dit zijn vaak belangrijke langetermijnsignalen die een aanzienlijke kans aangeven op een neerwaartse draai in de markt, het is echter onmogelijk vanuit deze theorie aan te geven wanneer dat gebeurt.

In de AEX zien we een drietal opgaande trends sinds oktober 2022. De langste trendlijn kon pas worden getrokken toen de AEX dit jaar door zijn oude top brak. De volgende steilere trends startten steeds bij het laatste raakpunt. Vaak is er een maximum van 3 steeds steilere trends en wordt een langetermijntop geplaatst als de meest steile bodemlijn wordt gebroken. 

RSI op niveau van bijna 25 jaar geleden

Als we verder kijken naar de RSI van de AEX dan noteerde hij recent op een ‘overbought’ niveau dat we voor het laatst rond de toppen van de internetbubbel zagen, rond het jaar 2000. Er is nog geen sprake van negatieve divergentie, maar die situatie kan wel ontstaan als de AEX binnenkort zijn jaartop nog verder weet op te hogen.

De RSI in de AEX noteerde recent op een extreem hoog niveau dat we voor het laatst zagen tijdens de top van de internetbubbel van ongeveer 24 jaar geleden.         

Einde in zicht van de blow-off beweging? 

Als we kijken naar de opgaande bodemlijnen sinds oktober 2022 zien we de lange stijgende bodemlijn die nu bij 740 ligt. De groene lijnen geven de versteiling aan sinds oktober 2023 en deze onderkant ligt bij 790. De laatste versteiling startte in januari en kan worden gezien als blow-off beweging. Eind vorige week werd de zeer steile onderkant gebroken en als de AEX de recente top bij 855 niet breekt, lijkt de blow-off ten einde en kan hij op weg naar de 790 (groene lijn) en lager. Bevestiging van de top treedt op als de AEX de recente gap (832 – 837) sluit en de voormalige top bij 830 weer neerwaarts doorbreekt. Zolang dat niet gebeurt, mag een hertest van de 855 en verdere stijging naar hogere toppen niet worden uitgesloten in de komende tijd.

Grafiek AEX op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 14 februari 2024. Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie =   Groei wereldeconomie zwakt af, maar recessie lijkt voorlopig onwaarschijnlijk
Liquiditeit / rente +   Centrale banken zijn klaar met renteverhogingen, financiële condities verbeteren
Waardering =   Waardering aandelen rond langjarig gemiddelde, obligatierentes op aantrekkelijke niveaus
Sentiment¹   Verschillende sentimentindicatoren zijn gestegen tot relatief hoge niveaus
Technische analyse² =   In meerdere indices is het technische beeld verbeterd
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 24 januari 2024

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.