Fortinet: Internetbeveiliging in hogere versnelling

Guido Van Herrewegen van EasyGrowth analyseert Fortinet, een specialist in cybersecurity. “De vraag naar beveiliging is groot en Fortinet groeit sneller dan de markt.”
Dit artikel wordt u aangeboden door VFB. De Vlaamse Federatie van Beleggers is een non-profit organisatie met als doelstelling individuele beleggers op een onafhankelijke manier te informeren en te vormen in het beheer van financiële activa. Kijk alvast eens rond op onze website: www.VFB.be.
Begin februari 2022 bespraken we naar aanleiding van een hacking in enkele Antwerpse havenbedrijven de internetbeveiliger Check Point Software Technologies. Toen spraken we nog van een ‘virtuele oorlog’ in Oekraïne; enkele dagen later werd ‘virtueel’ dan ’reëel’. De beurskoers van CHKP steeg sindsdien van 131 naar 220 dollar.
Het voelt helaas bitter aan deze oorlog te verdienen, maar sindsdien is de nood aan beveiliging nog sterk toegenomen. De bedreiging wordt ondertussen niet alleen door criminelen op zoek naar losgeld maar ook door vijandige staten georganiseerd met de bedoeling de Westerse democratische staten te beschadigen.
Vandaar een versnelling in omzet bij de cybersecuritybedrijven Fabrinet, Check Point Software, Palo Alto en anderen.
We bespreken hier Fortinet, marktleider en de grootste van de internetbeveiligers. Het bedrijf werd opgericht in 2000 door de broers Ken en Michael Xie met hoofdkantoor in Sunnyvale, Californië. Zij houden samen nog 16% van het kapitaal.
Met veertienduizend medewerkers en plaatselijke externe partners wordt een omzet van 6,5 miljard dollar gehaald bij 800.000 klanten. Productverkoop telt voor 35% van de omzet; 65 % van de omzet bestaat uit de meer recurrente dienstverlening. Fortinet is wereldwijd actief en kan in vele regio’s nog met nieuwe klanten groeien.

Fortinet levert beveiligingsoplossingen op verschillende niveaus: netwerkbeveiliging, applicatiebeveiliging, cloudbeveiliging, endpointbeveiliging, firewalls, malware, VPN-oplossingen (VPN=Virtual Private Network), … Het levert een geïntegreerde en geautomatiseerde aanpak met verschillende producten voor het bestrijden van de complexe cyberbedreigingen bij kleine en grote bedrijven.
De vraag naar beveiliging is groot en Fortinet groeit sneller dan de markt. Maar de uitdaging is ook veeleisend: omwille van snelle technologische veranderingen en nieuwe bedreigingen moet men continu innoveren.
Zo is Fortinet bijvoorbeeld al actief bezig met kwantum-resistente cryptografie, een noodzaak eens de kwantumcomputers de huidige encryptiemethodes breken. Door educatie en training van cybersecurity-professionals wordt aan klantenbinding gedaan. De schaalgrootte als marktleider is uiteraard een voordeel.

De omzet groeide over de jongste tien jaar gemiddeld met 22%, de winstgroei was met 44% het dubbele. De koers ging in die periode maal 18, goed voor een jaarlijkse groei van 33%.
Onze inschattingen voor de toekomst, de parameters voor de NAIC-studie, hebben we veilig heel wat lager genomen. En ook de koers-winstverhoudingen hebben we overeenkomstig laten dalen voor de berekening. De marge op omzet ligt rond 21%.
Het bedrijf werkt enkel met vreemd vermogen, waarbij de ROIC van 30% ruim voldoet. We gebruiken hier de ROIC (Return On Invested Capital) omdat de ROE bij negatief eigen vermogen niet relevant is. De beurskoers toont stijgende trenddriehoekjes. Er wordt geen dividend uitgekeerd. Met deze parameters kan de koers van dit kwaliteitsbedrijf in de komende 5 jaar verdubbelen.
