Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Markt reageert lauw op tarievenbrieven

Markt reageert lauw op tarievenbrieven
8 jul 2025 om 13:35

Deadline Day 9 juli is aanstaande en in aanloop daarnaartoe zijn eind vorige week al de angels uit het vuur gehaald. Diverse vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering kondigden al aan dat de deadline zou verschuiven naar 1 augustus: deze week krijgen de diverse handelspartners een brief met daarin nieuwe tarieven die dan, vermits er niet iets anders afgesproken wordt in een bilateraal overleg, per 1 augustus gaan gelden als importtarieven.

Volgens bronnen zouden er meer dan 100 brieven verstuurd worden; president Trump heeft enkele ervan al op zijn eigen social media kanaal openbaar gemaakt.

De brieven zijn vrij standaard van opzet en uitgangspunt is het handelstekort dat de VS heeft met de handelspartner van dienst:

 

In de brief staat dus een percentage aangekondigd, zoals hierboven 30% voor Bosnië & Herzegovina. Trump is nog steeds van mening dat handelstekorten een gevaar zijn voor de Amerikaanse economie en dat blijft hij verdedigen want alleen bij een dergelijk gevaar mag hij decreten uitvaardigen.

Lauwe reactie tot dusver

Onder andere Japan en Zuid-Korea weten al hun percentages, 25%. Reacties daarop hebben we  nog niet gezien. De financiële markten reageerden er ook nauwelijks op; men gaat ervan uit dat het vooral bij dreigen blijft en dat de brieven eerder een aansporing zijn voor landen die nog geen handelsdeal met de VS hebben gesloten.

Wat het lastig maakt voor de handelspartners is dat Trump een totaal ander beeld heeft van wat tarieven gaan doen dan de rest van de wereld. Voor de VS komt er natuurlijk bij de grens meteen een hoop geld binnen, maar maakt het de producten die de Amerikaanse consumenten gaan afnemen duurder.

Zij kunnen beslissen om in plaats daarvan Amerikaanse producten te kopen, maar die zijn waarschijnlijk ook duurder, anders hadden ze dat meteen al gedaan. Of ze zijn niet te krijgen in de VS, zoals bananen bijvoorbeeld.

En door te eisen dat armere landen producten gaan afnemen uit de VS stelt Trump eigenlijk een onmogelijke eis, omdat dergelijke landen juist zoveel exporteren naar de VS omdat het lagelonenlanden zijn.

Per definitie is de levenstandaard daar een stuk lager, waardoor ze de vaak duurdere Amerikaanse producten zoals SUV’s niet kunnen kopen.

Wachten op brief voor EU

De EU is inmiddels al even in onderhandeling met Trump. Namens de EU heeft Ursula von der Leyen zondag nog gebeld met Trump en afgelopen week was Maroš Šefčovič, in Washington voor gesprekken met onder andere Lutnick en Greer.

Maroš Šefčovič is afkomstig uit Slowakije en is Europees commissaris voor Handel.

Naar verluidt is een deal redelijk dichtbij en wil de VS alle Europese producten in ieder geval 10% opleggen. De EU zou dan op zoek zijn naar uitzonderingen voor bijvoorbeeld staal, auto’s en sterke drank.

Op de website Politico wordt zelfs gesuggereerd dat de EU daarom geen brief krijgt van Trump.

Overspeelt Trump zijn hand?

Trump voelt zich sterk; door de recente successen, zijn grote wet is aangenomen en in de korte oorlog Israël-Iran is het meedoen van de VS goed uitgepakt, loopt hij het risico zijn hand te overspelen.

Internationaal is er echter geen enkel land dat tegen de opgelegde tarieven in durft te gaan; de VS is nu eenmaal een machtig economisch blok.

In eigen land krijgt hij weerstand van Elon Musk en zeker nu het Epstein verhaal in de doofpot wordt gestopt, kan dat nog wel voor additionele problemen zorgen.

Het enige waar Trump naar luistert, en dat hebben we eerder gezien, is de obligatiemarkt. Hij maakt zich pas zorgen als de rentes gaan oplopen:

 

Je ziet hierboven het rendement op de tienjarige staatsleningen van de VS. Dat loopt langzaam weer op. Het is moeilijk te zeggen waar het kritische punt nu ligt. In april lag het bij de 4.5% maar inmiddels zijn markten wel een stuk kalmer.

Ook de VIX-index, de angstbarometer van de beurs afgeleid uit de waarde van de optieseries op de S&P500, doet nog vrijwel niets:

Het kan allemaal nog gebeuren natuurlijk maar voorlopig trekken de markten zich weinig aan van de nieuwe strapatsen van Trump. Men gaat ervan uit dat het wel los zal lopen en de algemene opinie inzake de brieven van Trump is dat grosso modo de deadline voorlopig weer verlegd is; van 9 juli naar 1 augustus.

En zo meanderen we de zomer door. Belangrijkste trigger voor de beurzen lijkt daarom een handelsdeal EU-VS te worden, vooral omdat daardoor er voor Europese bedrijven, mits de deal duidelijk is en niet telkens aan verandering onderhevig, een hoop onzekerheid wegvalt.

Daarom zal een importheffing van 10% voor Europese producten eerder gezien worden als een overwinning dan als een onoverkomelijk probleem.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.