Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Nieuwe daling: Obligatiemarkt zet druk op Trump….en Powell

Nieuwe daling: Obligatiemarkt zet druk op Trump….en Powell
9 apr 2025 om 08:47

De beurzen staan er niet goed voor vandaag, opnieuw mogen we forse dalingen verwachten. Na de relief rally van gisteren, niet onlogisch na drie dagen van forse dalingen, is het nu de obligatiemarkt die de richting aangeeft.

De Amerikaanse tienjaarsrente staat momenteel op 4.46% en dat is een forse stijging ten opzichte van gisteren. Een stijgend rendement komt door dalende koersen: de obligatiemarkt ligt dus stevig onder druk.

Wat is er aan de hand? Aan de hand van vijf vragen proberen we enige helderheid te verschaffen.

Waarom ligt de obligatiemarkt zo slecht?

Dat is inderdaad raar, want bij een sell-off in de aandelenmarkt zie je meestal dat geld naar een veilige haven vlucht. Dat is vaak de Amerikaanse staatsobligaties, het meest liquide en in dollars. Maar dit keer is het andersom. Net als aandelen gaan ook obligaties omlaag.

Dat heeft te maken met twee zaken: fundamentele reden en technische reden. De laatste komt door afbouw van partijen die haastig naar de zijlijn willen nu het economisch tij onzeker wordt. Veel kortetermijn druk dus.

Dat willen ze omdat het economisch uiterst onzeker is geworden en een vlucht naar staatsobligaties, zoals je dat normaal gesproken vaak ziet, ditmaal niet wordt gezien als een veilige haven.

De Amerikanen hebben een veel te hoge staatsschuld, een veel te groot tekort en moeten dit jaar naar verluidt 9000 miljard dollar herfinancieren.

Dat betekent dat er een stortvloed aan staatsobligaties aankomt. Ergo: de Amerikaanse staatsobligaties worden niet langer gezien als safe haven!

In deze video legt Lawrence MacDonald, schrijven van een boek over de obligatiemarkt, uit waarom de obligatiemarkt zo belangrijk is en wat er deze keer anders is dan bij de vorige crises:

Vooral lange rente stijgt…

En het is vooral de wat langere rente die stijgt, voortkomend uit hogere inflatieverwachtingen. De Fed staat onder druk om de korte rente, waar ze invloed op heeft, verder te verlagen maar ook dat is inflatoir, daar gaat een stimulerende werking van uit.

Kort gezegd is de Amerikaanse staatsobligatie dus niet langer een safe haven en dat geeft te denken.

Heeft dat met de tarieven van Trump te maken?

Dat is de katalysator. Dat de VS hoge schulden had en een enorm begrotingstekort was al bekend. Maar de importtarieven zorgen voor een recessie en een hoge onzekerheid.

Trump heeft al toegegeven dat zijn importtarieven op korte termijn pijn gaan doen. De uitzonderlijk hoge importtarieven hebben op korte termijn drie effecten.

    • Stijgende inflatie: producten in de VS zullen duurder worden, de consument betaalt uiteindelijk het importtarief
    • Teruglopende economie: door die stijgende prijzen zullen bedrijven en consumenten de hand op de knip houden. Een recessie is aanstaande
    • Toenemende onzekerheid: enorme onzekerheid doordat niemand weet wat het effect gaat zijn van die importtarieven en hoelang die tarieven staande blijven.

In een onzekere economie gaan bedrijven niet investeren en consumenten houden opnieuw de hand op de knip.

Waarom houdt Trump vast aan zijn importtarieven?

Volgens Donald Trump heeft de rest van de wereld misbruik gemaakt van het consumentisme van de VS.

Hij kijkt naar de tekorten op de handelsbalans met elk ander land en wil dat een willekeurig land net zoveel importeert van de VS als dat het exporteert.

Op die manier zijn ook de importtarieven per land berekend:  (import – export)/import

Is dit logisch?

Nee niet bepaald. Trump heeft gelijk dat hij iets aan de handelstekorten wil doen maar op deze manier schiet de VS zichzelf in de voet. In de afgelopen 40 jaar is er veel arbeid verplaatst naar Azië, ook door Europese landen.

Omdat de arbeidskosten daar een fractie zijn van die in de VS, kunnen zij bepaalde producten veel goedkoper maken, denk aan kleding maar ook technologische apparatuur.

Om die arbeid terug te halen is kansloos: de VS hebben de mensen niet en de mensen willen en kunnen dat werk niet doen voor dat geld. Dus wordt alles duurder.

Maar…..

Toch heeft Trump wel een punt. De maakindustrie is voor een groot deel verdwenen uit de VS en andere landen zijn sterk afhankelijk van de VS voor hun export. Tegelijkertijd hebben ze soms importheffingen voor Amerikaanse goederen.

Trump heeft zich voorgenomen hier iets aan te doen. De positie van de VS is sterk want qua export is de VS lang niet zo afhankelijk van de andere landen dan andersom.

De manier waarop echter zet markten in lichterlaaie en de vraag is dus of zo niet het kind met het badwater wordt weggegooid.

Is Trump geneigd de tarieven op te schorten?

Nee, hij toont geen spoor van berouw of twijfel. Volgens Trump staan de landen in de rij om een deal met de VS te maken.

En mensen rondom hem?

Hoewel er geruchten gaan dat in zijn team wel degelijk mensen zijn die er aan twijfelen, laten ze dat naar buiten toe niet zien.

Alleen Elon Musk zit nu in het andere kamp en maakt openlijk ruzie met Trump’s belangrijkste adviseur op dit gebied, Peter Navarro.

Het lijkt er daarom op dat Musk’s invloed op het beleid van Trump tanende is.

Kan Trump afgezet worden als het aantoonbaar slecht gaat met de Amerikaanse economie?

Dat is heel lastig, omdat zowel Congres als Senaat een Republikeinse meerderheid hebben. Bovendien moet er dan een geldige reden zijn, economisch wanbeheer op zich kwalificeert niet automatisch als grond voor afzetting, tenzij het gepaard gaat met aantoonbare illegale handelingen, zoals corruptie of machtsmisbruik.

Het proces begint in het Huis van Afgevaardigden, dat met een gewone meerderheid een aanklacht moet goedkeuren. Vervolgens houdt de Senaat een proces, waarbij een tweederdemeerderheid (67 van de 100 senatoren) nodig is om de president te veroordelen en uit zijn ambt te zetten.

Als de Amerikaanse economie in 2025 onder Trump zou verslechteren zou afzetting alleen haalbaar zijn als daar politieke wil voor is én als er concrete juridische gronden worden gevonden.

Tijdens zijn eerste termijn werd Trump twee keer afgezet door het Huis (2019 en 2021), maar beide keren vrijgesproken door de Senaat, mede door Republikeinse loyaliteit.

Kan Trump zelf aftreden?

Een ander scenario is dat Trump onder politieke druk zelf aftreedt, zoals Nixon in 1974 deed toen afzetting onvermijdelijk leek. De vraag stellen is de vraag beantwoorden.

Gezien Trumps karakter en zijn eerdere reacties op crises, lijkt dat onwaarschijnlijk tenzij de druk extreem wordt – bijvoorbeeld door een combinatie van economische rampspoed, massale publieke onrust en verzet binnen zijn eigen partij.

In de VS zou een economische crisis eerder leiden tot electorale gevolgen in 2026 (tussenverkiezingen) of 2028 (presidentsverkiezingen) dan tot een directe afzetting, tenzij er specifiek bewijs van misdrijven boven tafel komt.

Maar in Engeland gebeurde dat toch wel in 2022?

Ja met Liz Truss. Die beloofde belastingverlagingen zonder dat het geld er was. De Britse pond kelderde en de obligatiemarkt stond fors onder druk. Daarom trok Truss haar plan in: eerst ontsloeg ze haar minister van Financiën en daarna, na 45 dagen, vertrok ze zelf.

Liz Truss's U-Turn on Kwasi Kwarteng Prompts Lettuce Contest - Eater London

Daar was ook veel druk van binnen haar eigen partij voor nodig en dat zullen we misschien bij Trump ook nog wel zien, maar voorlopig lijkt er vanuit zijn eigen kamp weinig tot geen kritiek naar buiten.

Een Britse krant ging live op Youtube de weddenschap aan wie langer mee zou gaan, een krop sla of Liz Truss. De krop sla won.

Wat gebeurt er als Trump niet toegeeft en de financiële markten verder omlaag duikelen?

Uiteindelijk zal dan iedereen naar Jerome Powell kijken, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. Als de VS geen geld meer kan ophalen of alleen tegen hoge rentes, kan de Federal Reserve instappen.

Maar Powell heeft het om meerdere redenen moeilijk. Ten eerste ligt er nu vooral het scenario van stagflatie op zijn bordje.

Stagnatie in de economie, door de importtarieven, en inflatie vanwege hogere prijzen, door diezelfde importtarieven. Een teruglopende economie vraagt om renteverlagingen maar inflatie juist om renteverhogingen.

Choose wisely, zou je zeggen en daarom houdt Powell nog even de boot af, zeggende dat hij eerst wil zien wat er met de importtarieven gaat gebeuren…..

Ten tweede heeft de Fed geen zin om Trump nu uit te kopen. De problemen ontstaan door het eigen beleid van de Amerikaanse overheid, en die moeten het dus ook oplossen. Trump zou zijn tarievenstructuur moeten intrekken om de markten weer gerust te stellen.

Rug tegen de muur

Getuige de stellingname van Trump de laatste tijd, lijkt dat echter niet te gaan gebeuren. En door dat NIET te doen, zet hij in feite Powell met de rug tegen de muur.

De Fed zal op een bepaald moment wel iets moeten doen om de financiële markten te kalmeren.

Tot die tijd zal de markt dolende blijven en zal er een enorme volatiliteit heersen op de beurs. Het is niet anders.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.