Nieuwe waarschuwing Bond Market: Trump moet opnieuw door hoepel springen

Een flinke daling gisteravond op Wall Street. Hieronder zie je in een grafiek hoe de S&P500 in een half uur met bijna 1.5% daalde, zo’n 80 punten.
Om 13:00 uur hield het Amerikaanse ministerie van Financiën een veiling om $16 miljard aan 20-jarige staatsobligaties te verkopen.
Dit is in feite een vraag aan investeerders: “Wie wil er voor 20 jaar geld lenen aan de Amerikaanse overheid?”
Normaal gesproken verlopen deze veilingen zonder veel ophef, maar deze keer ging het mis. Investeerders waren niet tevreden met de aangeboden voorwaarden en eisten een veel hogere vergoeding (rente) om het risico te dragen.
De veiling sloot af met een rente van 5,047%, een stijging van 24 basispunten (0,24%) ten opzichte van de vorige maand. Dit is een ongebruikelijk grote sprong in slechts 30 dagen en wijst op een afnemend vertrouwen in de markt.
Hier zie je die daling in de S&P500:
Veel hoger rendement dan gedacht
Het verschil tussen de uiteindelijke yield, die 5,047% en het rendement dat de overheid dacht te moeten betalen noemt men de tail. Deze bedroeg 1.2 basispunten.
De grootte van deze zogenaamde tail verbaasde de markt, normaal gesproken is dat een stuk minder. Toen dit bekend werd schoten alle andere yields (rendement op staatsobligaties) fors omhoog.
De tienjarige ging naar 4.61% en de 30-jarige naar 5.1%. De 20-jarige zelf steeg zelfs naar 5.12%…
De afgelopen dagen zag je de lange rentes van allerlei ontwikkelde landen al steeds oplopen:
Rentes van veel ontwikkelde landen gaan door het dak. Druk op long end van obligatiemarkt vanwege inflatie- en vooral schuldenzorgen. Onbeperkt geld uitgeven kan niet meer, markt wil harde assets. US 10 jr rente vandaag overtuigend hoger. pic.twitter.com/r0yCmUEM6P
— Nico A. Inberg (@NicoInberg) May 21, 2025
Hogere rendementen betekenen lagere koersen voor obligaties. Hierop doken ook de aandelenindices omlaag. Een nieuwe waarschuwing voor de regering Trump.
Eerste waarschuwing: Meteen een pauze
Begin april kwam de eerste waarschuwing van de obligatiemarkt.
De rente op 10-jarig staatspapier steeg boven de 4.5% en dat zette Trump ertoe aan, ingefluisterd door zijn minister van Financiën Scott Bessent, om een pauze in te gelasten voor de lachwekkende tarievenstructuur, aangekondigd op 2 april.
De markten stegen hierop snel, omdat zij nu bewijs hadden dat Trump en zijn ministers, ondanks hun onbezonnen daden, wel degelijk luisterden naar wat de financiële markten vonden.
Nieuwe twijfel: tekorten niet opgelost
Na deals met Engeland en later China (was het een deal?) sloeg de twijfel echter toch opnieuw toe. Het begrotingstekort stond nog steeds op 7% en de nieuwe wet die Trump momenteel wil doorvoeren inzake belastingverlagingen gaat de schuld nog eens extra doen toenemen met misschien wel 3-5 biljoen…
Na de (verlate) downgrade van Moody’s van afgelopen vrijdag dus nu een echte waarschuwing voor de regering Trump in de vorm van hogere rentes die het moet betalen voor haar financiële behoeftes.
Niet alleen de VS
Het is overigens niet alleen in de VS dat de lange rentes oplopen. Japan kampt met een vergelijkbare obligatiecrisis: de 30-jarige Japanse staatsobligatierente bereikte een recordhoogte van 3,144%, een stijging van 100 basispunten sinds april.
En ook rentes in andere ontwikkelde landen stijgen behoorlijk, zoals in Duitsland, de EU en Australië. Enige witte raaf is in dit geval Canada, wat waarschijnlijk te maken heeft met de uitermate zwakke Canadese economie.
Hogere rentes raken de hele economie en maatschappij
De hogere rentes raken iedereen. De hypotheekrente gaat mee met de 30-jarige rente. Huizen worden dus moeilijker betaalbaar en dat kan de huizenmarkt doen kantelen.
Bedrijven betalen meer voor hun funding en kijken anders naar investeringen. En last but not least; overheden zullen anders moeten budgetteren.
Hogere financieringslasten moeten ergens van betaald worden. De obligatiemarkt pikt het niet langer dat overheden hiervoor simpelweg maar extra obligaties gaan uitgeven.
Er moeten dus keuzes gemaakt worden die pijnlijk zijn voor de kiezers. De vraag is of overheden dat dan aandurven, maar met de rentes op ramkoers zullen ze wel moeten.
Waarom is hogere rente een probleem voor aandelen?
Voor het bedrijfsleven is een hogere rente geen sinecure. Bedrijven lenen geld om te groeien, en hogere rentes maken dat duurder. Minder winst in het verschiet, dus.
Vooral groeibedrijven, zoals de tech-darlings waar iedereen zo dol op is, krijgen een knauw.
Dit kan leiden tot lagere winstmarges, minder investeringen, minder banen en uiteindelijk ontslagen en tragere economische groei.
Dan is er het fenomeen van de discounted cashflows. Toekomstige winsten van bedrijven worden naar het NU verdisconteerd met de stand van de rente. Hoe hoger de rente, hoe lager dus de contante waarde van die winsten.
Dat raakt vooral tech- of groeibedrijven, waarvan de winsten vooral in de toekomst (hopen we) liggen. Een hogere rente triggert dus lagere koersdoelen van analisten.
Dalende obligatiekoersen een probleem voor bezitters ervan
Voor bezitters van staatsobligaties is dit een kostbare aangelegenheid. Veel staatsobligaties zijn in handen van banken en vooral verzekeraars. We zagen in 2023 al, met de Silicon Valley Bank crisis, waartoe dat kan leiden.
Een andere grootaandeelhouder van Amerikaanse staatsobligaties is Berkshire Hathaway van Warren Buffett.
Hoewel we vermoeden dat Buffett vooral kortlopend papier heeft, is een cashberg misschien fijn als beurzen dalen, maar is het minder fijn als je dat heb belegd in dalende staatsobligaties.
Wat Nu?
Een enkele mislukte veiling bepaalt niet de toekomst van de markten, maar het is een belangrijke herinnering om de obligatiemarkt in de gaten te houden.
Je kunt het denk ik zien als een hernieuwde waarschuwing aan de regering Trump. Er is weinig vertrouwen van de financiële markten dat het de regering Trump lukt om de staatsschuld onder controle te krijgen.
Er is nog weinig progressie geboekt met handelsdeals, de tarievenstructuur hangt nog boven de markt en steeds meer invloedrijke economen waarschuwen voor naderend onheil.
Hieronder zie je de CEO van JP Morgan, die onomwonden zegt hoe de situatie volgens hem er nu voor staat.
“Credit today is a bad risk,” says JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon as he warns against complacency, citing risks such as inflation, credit spreads, and geopolitics https://t.co/Soq3zY8Nap pic.twitter.com/ed9r6sOKFJ
— Bloomberg TV (@BloombergTV) May 19, 2025
De aandelenmarkten zakten mee gisteren en het woord is nu weer aan Trump en Bessent, om de markten hernieuwd vertrouwen te geven.
Zij moeten opnieuw door een hoepel springen. De grote vraag is echter hoe ze dat kunnen doen zonder zelf enorm gezichtsverlies te lijden.
Best aardig dat Trump dit soort flauwe filmpjes tweet, maar er staan nu andere zaken op het spel…..
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 21, 2025