Novo Nordisk gehalveerd: Terecht of onterecht?

Onlangs gaf de CEO van Novo Nordisk een interview in de Deense media. Het aandeel Novo Nordisk noteert meer dan 50% onder de top van zomer vorig jaar.
De hoogste koers lag zelfs boven de 1000 DKK en we zitten nu op 477 DKK.

De afslankmedicijnen zetten Novo Nordisk, dat vooral uitblonk in diabetes medicijnen, fors hoger maar de laatste tijd zit de klad erin.
Waarom is het aandeel fors gedaald?
Deels is het wellicht te hard opgelopen maar een aantal triggers voor de fors lagere koers zijn er wel degelijk:
- Slechter dan verwachte cijfers opvolger Wegovy
De opvolger van Wegovy, CagriSema, behaalde teleurstellende resultaten, zo werd bekend in december vorig jaar. Het gewichtsverlies was ‘slechts’ 22.7% waar 25% verwacht werd.
2 Meer concurrentie
En omdat er veel concurrentie aankomt, is het belangrijk dat de medicijnen van Novo Nordisk beter zijn dan de verschillende medicijnen die de concurrentie de komende jaren zal laten zien.
Niet alleen Eli Lilly, maar ook partijen als Roche, Novartis en Gilead azen op deze snelgroeiende markt.
3 Anti Denemarken stemming
Politiek gezien liggen de VS en Denemarken op ramkoers voor wat betreft het eigendom van Groenland. De VS willen om strategische redenen Groenland inlijven.
Het zou erop kunnen uitdraaien dat de VS Denemarken economisch onder druk zet. Een verbod in de VS voor Novo Nordisk zou desastreus zijn ook voor de Deense economie.
4 Nieuwe regelgeving in de VS: intrede RFK
Last but zeker not least is de entree van Robert F. Kennedy als minister van Gezondheid in de VS. Hoewel Kennedy vooral bekend stond als een complotdenker is hij ook geen gezondheidsfreak.
Met zijn 71 jaar is hij nog kerngezond en sport hij veel. De levenswijze van veel Amerikanen is hem een doorn in het oog en de enorme bedragen die er naar de pharmaceutische bedrijven toe gaan via medicijngebruik wil hij drastisch aanpakken.
Meer geld naar preventie en minder naar medicijnen en vooral gezonder eten en meer sporten en daar is op zich ook niets mis mee.
5 Tarieven voor buitenlandse pharmabedrijven
Vrijdag nabeurs Wall Street gaf Trump te kennen dat ook voor medicijnen tarieven zouden gaan gelden. Veel medicijnen (vooral generieke, waarvan de patenten verlopen zijn) worden gefabriceerd in landen als China en India.
Trump wil de productie van medicijnen terughalen naar de VS. Ook hier dus een lastige horde voor Novo Nordisk: de kans bestaat dat haar producten duurder gaan worden (alhoewel NN altijd nog in de VS kan gaan produceren, waar het ook al fabrieken heeft) maar vooral weer het risico dat de concurrenten IN de VS voorgetrokken gaan worden.
Groeiverwachting
Novo Nordisk heeft de afgelopen jaren uiteraard vanwege de populariteit van zijn GLP-1-medicijnen zoals Ozempic (diabetes) en Wegovy (obesitas), een sterke groei laten zien.
Voor 2025 verwacht het bedrijf een omzetgroei van 16% tot 24%. Dit is iets lager dan de 26% groei in 2024, mede door toenemende concurrentie van Eli Lilly (Zepbound/Mounjaro) en prijsdruk in de VS, alsmede een (nu) lagere dollar.
Voor de periode 2026-2030 verwachten analisten op basis van huidige cijfers een gemiddelde jaarlijkse groei (CAGR) van 10-15%; afhankelijk uiteraard van factoren zoals productiecapaciteit, concurrentie en nieuwe productlanceringen (bijv. CagriSema en Amycretin).
Dit zou de omzet tegen 2030 kunnen brengen naar een geschatte 600-700 miljard DKK (85-100 miljard USD), ervan uitgaande dat het bedrijf zijn marktleiderschap behoudt. De overname van drie Catalent-productielocaties (waarvan een in de VS) in 2024 ondersteunt deze groeiverwachtingen door de supply chain te versterken.
Groei totale markt voor obesitas
De markt voor obesitasbehandelingen groeit explosief door de stijgende prevalentie van overgewicht en de toenemende acceptatie van farmacologische oplossingen.
Analisten van Goldman Sachs verwachten dat de totale markt voor obesitas medicijnen zal doorgroeien naar 100-150 miljard dollar wat een CAGR van 25-30% zou betekenen.
Volgens het World Obesity Federation lijden wereldwijd 1.2 miljard mensen aan obesitas en meer innovatie vergroten de toegankelijkheid. Het overgrote deel van de obesitas markt komt uit de VS (50%+).
Waardering: Price/Sales
En als je kijkt naar omzet en market cap, momenteel op het laagste punt sinds 2020. Hieronder zie je het aandeel in termen van Price/Sales.
Waardering: koerswinstverhouding
De koerswinstverhouding voor het lopende jaar ligt rond de 21. Dat is historisch gezien laag. Vanwege het marktleiderschap van NN in vooral obesitas lag dat altijd rond de 27 de afgelopen tien jaar.
Marktleiderschap, innovatie en marktgroei zijn belangrijke voorwaarden voor een kwaliteitsfonds en alledrie deze factoren zijn aanwezig bij Novo Nordisk.
Conclusie
Hoewel op bedrijfsniveau er weinig valt af te dingen op de prestaties van Novo Nordisk, is de koershalvering vooral gedreven door macro-economische factoren.
Beleggers mogen vertrouwen houden in de langetermijn visie van Novo Nordisk en hun marktleiderschap. Geopolitieke omstandigheden daargelaten verwachten we dat Novo Nordisk vroeg of laat het pad naar groei zal blijven volgen en daarom is de koersafstraffing op dit moment overdreven.
Een koerswinstverhouding van 21 doet geen recht aan de langetermijngroei van een dergelijk fonds.
De CFO van Novo Nordisk, Karsten Munk Knudsen, gaf onlangs antwoord op een aantal vragen. Op X werd daar een draadje van gemaakt en dat drukken we hier graag af.

Over obesitas:
“We zijn nog vroeg. Slechts een klein deel van de obesitaspopulatie wereldwijd wordt behandeld. Na verloop van tijd zal de markt zich opsplitsen in subsegmenten, maar op dit moment reageren beleggers scherp op kleine gegevenspunten.”
Over de Amerikaanse markt:
“De VS blijft kritiek. We bouwen een fabriek in North Carolina en een van de Catalent-fabrieken die we hebben gekocht staat ook in de VS.”
Over reacties op de aandelenmarkt:
“Een paar jaar geleden hadden fase 1-resultaten geen impact. Nu brengen ze de aandelen in beweging – vooral in zwaarlijvigheid. De ruimte heeft sneller bewegende investeerders binnengehaald, in tegenstelling tot toen Novo vooral werd gezien als een diabetesbedrijf.”
Over magistrale bereidingen:
“Samenstellen is een unieke Amerikaanse kwestie. We hebben momenteel geen tekorten aan Ozempic of Wegovy. Maar magistrale bereidingen zoals HIMS mogen 90 dagen verkopen nadat een tekort is opgeheven. Deze 90 dagen zullen in het tweede kwartaal aflopen.”
Over GLP-1 vs. Amylin:
“GLP-1’s verlagen de bloedsuikerspiegel en het gewicht. Amylin doet dat ook, maar in iets mindere mate – maar met een betere verdraagbaarheid. Mensen reageren verschillend, dus we ontwikkelen zowel op zichzelf staande producten als combinatieproducten.”
“We zijn marktleider in GLP-1 en lopen voorop met Amylin. Beide zullen essentieel zijn voor de toekomstige behandeling van obesitas.”
Over de groei van de farmaceutische industrie:
“Farmacie groeit ~5% per jaar. Novo groeide vorig jaar met 26%. We zijn toonaangevend in wat misschien wel de grootste kans voor de farma is – obesitas – met producten die veel sneller groeien dan de industrie.”
Over de intrede van grote farmaceutische bedrijven in obesitas:
“Big Pharma wil meedoen. Maar kunnen ze slagen? Innovatie in de farmacie is moeilijk – vooral tegenover bedrijven zoals Novo die tientallen jaren hebben besteed aan het verfijnen van hun expertise in GLP-1 en Amylin.”
“Om de komende 5-20 jaar voorop te blijven lopen, moeten we doorgaan met innovatie, productie en commercialisering.”
Over marktpotentieel:
“In 2024 was de obesitasmarkt $14 miljard waard met een lage penetratie. In 2030 zou dat $ 100 miljard of meer kunnen zijn. We zien een aanzienlijke groei in het verschiet.”
Over afslankpillen:
“We verwachten een pil tegen 2026. De injectie van vandaag is wekelijks met een dunne, pijnloze naald. Dus de werkelijke vraag naar een pil is onduidelijk. Pillen zijn goedkoper om te maken, maar er is meer actief ingrediënt nodig, wat de kosten compenseert.”