Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Tesla in de Politieke Blender: Wat Beleggers Nu Moeten Weten

Tesla in de Politieke Blender: Wat Beleggers Nu Moeten Weten
7 jul 2025 om 14:31

Tesla onder druk: Trump, Musk en het wankele evenwicht tussen politiek en rendement

Beleggen in Tesla was altijd al een achtbaan, maar het sentiment rond de elektrische autoproducent lijkt de laatste weken wel erg hard in het rood te schieten.

Waar de koers vorig jaar nog de lucht in werd gepraat dankzij beloften rond robotaxi’s en AI, zit de stemming nu flink in het slob. En dat heeft alles te maken met, jawel, politiek.

Het begint allemaal bij de nieuwe ‘One Big, Beautiful Bill’ van Donald Trump, in de volksmond al BBB genoemd. De voormalige én mogelijk toekomstige president heeft een stevige streep gezet door de subsidies voor elektrische auto’s.

Daarmee verdwijnt per eind september de belastingkorting van 7.500 dollar voor EV’s in de VS. Geen korting betekent simpelweg: minder vraag. Zeker in het prijssegment waarin Tesla opereert, kan dat al snel in de papieren lopen.

Analisten rekenen al op een daling van zo’n 10 tot 12 procent in de Amerikaanse verkopen. Voor een bedrijf dat nog altijd stevig op groei drijft, is dat geen nieuws om vrolijk van te worden.

En daar blijft het niet bij…

Maar daar houdt het niet op. De BBB bevat nog meer maatregelen die de transitie naar elektrisch rijden onder druk zetten. Subsidies voor laadpalen? Weg. Fiscale voordelen voor zonnepanelen? Schrappen maar.

Alles onder het mom van ‘energieonafhankelijkheid’. Het mag duidelijk zijn: de Republikeinse wind waait momenteel NIET in het voordeel van Tesla.

Nieuwe politieke aspiraties Musk

Alsof dat nog niet genoeg is, besloot Elon Musk er nog een schepje bovenop te doen. Begin juli kondigde hij aan een eigen politieke partij op te richten, de ‘America Party’. Wat begon als een uit de hand gelopen tweet, werd al snel bloedserieus.

Musk is, naar verluidt, serieus van mening dat er een derde partij moet komen in de VS. Niet eens om mee te doen aan de presidentsverkiezingen, maar om een aantal zetels, twee of drie, te winnen in de Senaat of het Huis om op die manier beslissend te kunnen zijn bij stemmingen. Er is immers telkens een hele kleine meerderheid bij de stemmingen.

Aandeel daalt

Maar beleggers zijn er allerminst gerust op. Waar Musk eerst de Democraten schoffeerde met zijn steun aan Trump, daar verliest hij nu ook de MAGA-aanhang. Dat waren toch al geen EV-kopers, maar goed, dat deel steunde hem tot nog toe.

En of hij met deze actie de Democraten terugkrijgt, is nog maar de vraag.

Bovendien trekt Musk het in het persoonlijke. Nu vandaag de Epstein files definitief gesloten worden maakt Musk opnieuw toespelingen op de eventuele betrokkenheid van de president bij die files.

De kans dat Tesla straks nog aanspraak kan maken op gunstige regels, lijkt met de dag kleiner te worden. Washington is nu eenmaal geen plek waar je je vrienden moet maken door ze live op X voor gek te zetten.

Bruce Springsteen zong ooit (Badlands):

Poor man wanna be richRich man wanna be kingAnd a king ain’t satisfied‘Til he rules everything

Macht gaat boven geld, en daar moet Musk mee oppassen. Zijn vermogen is vele malen groter dan dat van Trump maar Trump trekt aan de touwtjes.

De vrees voor Musk is dat Amerika een soort Rusland 2.0 wordt waar Trump zoveel macht heeft dat hij de oppositie op wat voor manier dan ook uitschakelt.

Je ziet nu al dat Trump als hij wil de hele energietransitie ernstige schade kan toebrengen. Hier zie je zijn laatste tweet over Musk:

Afbeelding

 

Onrust in bestuurskamer Tesla

Tegelijkertijd groeit de onrust in de bestuurskamer van Tesla. Steeds meer analisten wijzen op het gebrek aan tegenwicht voor Musk binnen het bedrijf.

De raad van bestuur, toch al niet beroemd om haar kritische houding, lijkt het allemaal maar te laten gebeuren. Dat voedt de vrees dat Musk de belangen van Tesla-aandeelhouders ondergeschikt maakt aan zijn eigen politieke agenda.

De optelsom van al deze factoren begint inmiddels serieuze sporen te trekken in de koersgrafiek. Sinds december verloor Tesla zo’n 35 procent aan waarde. Daarmee bungelt het aandeel onderaan in het rijtje van de ooit zo bejubelde ‘Magnificent Seven’. Niet gek als je bedenkt dat zowel de fundamenten als het sentiment nu tegen zitten.

Toch blijft Tesla Tesla. Er zijn altijd believers die wijzen op de lange termijn: robotaxi’s, zelfrijdende software, energieopslag. Allemaal leuk en aardig, maar op de korte termijn telt vooral cashflow, marges en – ja, ook dat – politieke risico’s.

De conclusie? De storm rond Tesla is voorlopig nog niet gaan liggen. Sterker nog, zolang Musk zijn politieke ambities verder opvoert en Trump de sloopkogel blijft hanteren in de groene subsidies, zouden de komende kwartalen weleens nóg pijnlijker kunnen worden voor Tesla-beleggers.

Wie vandaag instapt, moet tegen een stootje kunnen. Heel wat stootjes, zelfs.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.