Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Weekend: Actie voor Maandag?

Weekend: Actie voor Maandag?
5 apr 2025 om 12:04

Beste Aandeelhouder,

 

Alle aandelenadviezen kun je vandaag de dag in de wind slaan, het gaat maar over één ding: wat gaat er gebeuren met de wereldhandel nu de VS op ramkoers ligt met de rest van de wereld?

Vragen die naar boven komen:

  • waarom doen ze dit
  • wat is hun agenda
  • hoe reageert de rest van de wereld
  • en wat heeft dit voor gevolgen?

Op de website van De Aandeelhouder en in ons zaterdagse beursmagazine vind je in een serie artikelen de antwoorden op deze vragen:

Alles wat je moet weten over de Amerikaanse importtarieven

De échte agenda van Donald Trump

Van Tarieven naar Recessie in zes stappen

Vlam in de pan

De vlam sloeg met name in de pan toen op vrijdagmiddag kort voor de lunch vanuit China bekend werd gemaakt dat China dezelfde tarieven voor Amerikaanse goederen zou hanteren als andersom: 34%.

Afbeelding

Volgens het geheime stappenplan van de Amerikaanse overheid (lees: Trump) zijn de tarieven mede of vooral bedoeld om de tegenpartijen naar de onderhandelingstafel te krijgen.

Vanuit een positie van macht wil de VS dan proberen haar wil op te leggen aan handelspartijen en of dat gaat lukken is natuurlijk maar de vraag.

Kleinere landen zullen snel buigen voor de VS maar of China en de EU dat zo gemakkelijk doen, is een tweede.

Enfin, er is genoeg gezegd en geschreven over de Amerikaanse handelswijze, we gaan zien de komende weken in hoeverre Trump zijn agenda kan verwerkelijken. Er is veel scepsis, aan de andere kant blijft hij een zakenman die niet uit is op oorlog maar ‘gewoon’ deals wil sluiten.

Maar dan wel op zijn eigen manier….

Financiële markten stemmen met hun voeten

Het moge duidelijk zijn hoe internationale beleggers denken over de handelswijze van de VS. De afgelopen twee dagen zagen we een ongekende sell-off waarbij de fear and greed barometer van CNN op standje 4 uitkwam….

Afbeelding

 

Die kan alleen maar omhoog; alsof je bij hoger/lager een Aas of 2 hebt liggen…

De vraag is altijd op de beurs: wat is de volgende stap? Trump heeft zijn (tarief)kaarten op tafel gelegd en we wachten af wat de getroffen landen doen.

Eerste schaap over de dam: Vietnam

Een eerste reactie is al binnen van Vietnam. Het is niet vreemd dat Vietnam als één van de eersten reageert, want de Vietnamezen halen maar liefst 30% van hun BBP uit de export naar de Verenigde Staten.

Vietnam is het achterhuis van China en herbergt veel bedrijven  die werken voor Amerikaanse bedrijven die een alternatief voor China wilden.

Liefst nog een stukje goedkoper, en de Vietnamese bevolking is een vlijtig volkje, dus dat past goed.

Vietnam kreeg 46% aan haar broek want volgens Trump en consorten legde Vietnam Amerikaanse producten een tarief van 90% op.

Die 90% berekenen ze zo:

  • Export van VS naar Vietnam in 2024: 946 mln
  • Import van Vietnam naar VS in 2024: 12.987 mln

Vervolgens hanteren ze de volgende formule:

Tarief = (Handelstekort ÷ Import) × 0,5
  • Handelstekort: Het verschil tussen wat de VS importeert uit een land en wat het daarnaar exporteert (import minus export).
  • Import: De totale waarde van goederen die de VS uit dat land invoert.

In dit geval dus: (12987-946)/12987 = 93%

Daar pakken ze dan de helft van want ‘Trump wil in eerste instantie vriendelijk zijn’ en dat werd dan 46%.

Dat is een ramp voor Vietnam want dat betekent dat hun producten voor de Amerikaanse importeur 46% duurder worden. De prijselasticiteit van schoenen, kleding etc is niet precies bekend, maar dat gaat natuurlijk minder vraag opleveren.

Of: een rerouting van Nike en Adidas naar andere landen met een lager tarief.

In ieder geval: de president van Vietnam heeft gebeld met Trump, een very productive gesprek gehad en afgesproken aan weerskanten de tarieven te laten zakken naar nul.

Voorbijgegaan wordt aan het feit dat de tarieven die Vietnam hanteert helemaal geen 93% zijn maar eerder tussen de 0 en 15%.

Uit Grok:

Algemene tarieven

Voor Amerikaanse producten gelden de Most Favored Nation (MFN)-tarieven van Vietnam, omdat de VS geen speciale handelsstatus heeft zoals EU-landen onder de EVFTA. Deze tarieven verschillen per productcategorie:

Landbouwproducten: Tarieven variëren van 0% tot 15% of hoger, afhankelijk van het product. Bijvoorbeeld, kip en appels hadden voorheen tarieven rond de 10-20%, maar er zijn berichten dat Vietnam deze verlaagt (bijvoorbeeld naar 5% voor bepaalde producten zoals ethanol en pluimvee) als reactie op Trumps beleid.

Auto’s: Voorheen lagen de tarieven op Amerikaanse auto’s tussen 45% en 64%, maar recente aanpassingen suggereren een verlaging naar ongeveer 32% voor sommige modellen.

Industriële goederen: Machines en apparaten kunnen tarieven hebben van 0% tot 35%, waarbij veel goederen onder de 10% vallen.

Vloeibaar aardgas (LNG): Het tarief is recent verlaagd van 5% naar 2% als onderdeel van handelsconcessies.

En volgens de USTR (United States Trade Representative) en analyses van Vietnam’s douanegegevens (per 2023 en 2024) ligt het gemiddelde importtarief van Vietnam op Amerikaanse goederen rond de 9,4%.

Recent zijn de tarieven voor auto’s flink verlaagd omdat Vietnam voor 30%(!) van haar BBP van Amerika afhankelijk is. Vietnam is dus gewoon een productieschuur van de Verenigde Staten.

Anders gezegd: door de goedkope arbeid in Vietnam kunnen Amerikaanse consumenten lekker goedkoop t-shirts en schoenen kopen en verdient Nike, en ook Adidas, door er een duur merknaampje op te plakken, er ook nog een aardige grijpstuiver aan.

Overigens hanteerden de Verenigde Staten al een importtarief voor Vietnam. Nu wordt dat dus 46% maar voor deze week was dat:

Per productcategorie:

  • Landbouwproducten: Tussen 0% en 20%, afhankelijk van het product (bijv. koffie vaak 0%, maar bepaalde visproducten hoger).
  • Textiel en kleding: Gemiddeld 7-15%, met uitschieters tot 25% voor specifieke items zoals jassen of schoenen.
  • Elektronica: Vaak 0-5%, omdat veel componenten al lage tarieven hadden onder WTO-regelingen.
  • Staal en aluminium: Sinds 2018 golden specifieke tarieven van 25% op staal en 10% op aluminium (verhoogd naar 25% per 12 maart 2025) onder Section 232 wegens “nationale veiligheid”.

Maar… Trump heeft gelijk, Vietnam bestaat bij de gratie van de VS, qua werk en inkomen. Dus daar mag wat tegenover staan en de VS heeft gewoon de macht om een klein land als Vietnam te dwingen Amerikaanse producten vrij toe te laten.

Aan de andere kant: Trump wil werk terughalen naar Amerika en daarmee de eigen economie een boost geven. Maar willen ze dan in Tennessee en Kentucky weer schoenen in elkaar gaan zetten?

Dat kan natuurlijk nooit zo goedkoop als in Vietnam. Howard Lutnick heeft daar wel een antwoord op, waarschijnlijk ingefluisterd door zijn kompaan Elon Musk: met robots.

Echt, die Lutnick valt me zo tegen. Toch geen kleine jongen, hij was CEO van obligatiespecialist Cantor Fitzgerald. Dat bedrijf ken je misschien nog van 9/11. Zij zaten in één van de twee torens en verloren 658 personeelsleden die dag.

Howard was CEO en bracht die dag zijn zoontje voor het eerst naar de creche. Dat redde zijn leven. Zijn broer was wel op kantoor en kwam om. CF bezette de verdiepingen 101 t/m 105 van de Noordelijke Toren, vlak boven de plek waar de American Airlines vlucht 11 insloeg.

Wat gaan andere landen doen?

Wat gaan andere landen doen? Niet veel landen zijn zo afhankelijk van de VS als Vietnam. China slaat terug, de EU wil praten en ook terugslaan maar er is interne verdeeldheid en de Canadezen moeten eerst stemmen.

Toch zal er wat moeten gebeuren dit weekend want anders bestaat de vrees dat op maandag de koersen verder zullen dalen. De markten openen eerst in Azië en daar is men altijd wat meer in paniek dan elders.

Wat kunnen ze doen? De retoriek afzwakken is er niet bij, dat is niet des Trumps. Er zal dus een succesje geboekt moeten worden. En geen kleine, maar een grote. Dan moet je denken aan een aankondiging van een gesprek met China. Of met de EU.

Matiging van toon kan ook via andere kanalen; de ministers van Financiën of van Handel (Bessent en Lutnick) zouden een duit in het zakje kunnen doen.

We wachten dus met  grote vreze af dit weekend of er nog iets te gebeuren staat en laten we hopen dat Trump niet een of ander golftoernooi heeft georganiseerd in Mar-A-Lago dit weekendd….

Beurzen dalen verder; wie krijgt de schuld?

Mooi trouwens ook dat Trump supporters nog steeds volhouden dat dit gewoon het plan is. Verder is het vertrouwen helemaal zoek en zo’n forse daling op de beurs triggert ook weer andere fouten in het systeem, zoals bijvoorbeeld hedge funds die nog teveel in de carry trade zitten (met geleende yens risicovolle assets in de VS gekocht) en dat moeten afbouwen.

Nu is het zo dat de financiële markten bepaalde zaken wel kunnen afdwingen als ze dat echt willen. Je herinnert je deze dame misschien nog wel. Liz Truss, eventjes premier van het VK.

Afbeelding

 

De weddenschap was wie langer meeging, Liz Truss of die krop sla. De krop sla won.

Liz is op de financiële markten blijvend herinnerd in de vorm van een werkwoord: je wordt gelizTrussed als je door de markten gedwongen wordt af te treden.

Kan dat Trump ook gebeuren? Ja en nee. Er wordt nu al openlijk gespeculeerd wie straks de schuld krijgt als t echt mis gaat. Trump zelf is zo narcistisch, die zal waarschijnlijk zijn beleid tot het einde der tijden verdedigen, of gewoon iets anders zeggen en dat dan weer als de waarheid verkondigen.

Bovendien heeft hij veel steun in het land, op Main Street is Trump ongekend populair en die zitten ook minder met dalende koersen op Wall Street in hun maag.

De adjudanten in zijn kabinet zijn minder populair en bekend. Bessent, de minister van Financiën, daar wordt van gezegd dat hij Trump een beetje wil laten matigen maar daar horen we verder niets van.

Bovendien is Bessent voor eeuwig verbonden aan George Soros, met wie hij de Bank of England pootje lichtte, en dat valt niet goed bij de Republikeinse achterban.

En dan is er nog Lutnick, die openlijk het beleid van Trump met verve uitdraagt en altijd zegt dat Trump een geweldenaar is. Hij kent de code en weet hoe je Trump moet bespelen.

Vleien tot ie spint van tevredenheid en je een aalmoes gunt. Ook Lutnick zou geofferd kunnen worden straks.

Er moet wat gebeuren voor maandag

In ieder geval, er moet wat gebeuren. Het enige voordeel wat je bij Trump dan nog hebt, is dat hij heel makkelijk van gedachten kan veranderen, als hem dat beter uitkomt.

Een ommekeer waarin hij zegt dat ‘hij een geweldige relatie met Xi Jinping’ heeft en dit weekend gebeld heeft met Xi, lijkt mij het meest voordehandliggende.

De vraag is echter of Xi zich daarvoor leent.

Fijn weekend,

Nico

PS Wil je ook ons zaterdagse magazine ontvangen, elke donderdag meedoen met de live Q&A sessie op Youtube en onze video’s, Premium artikelen, analyses en kooptips ontvangen? Meld je dan aan bij De Aandeelhouder via www.deaandeelhouder.nl/premium.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.