Weekend: Draai in de markt? Volgens deze theorie wel

Beste Aandeelhouder,
We hobbelen verder op de beurs richting einde eerste kwartaal. De macro-ontwikkelingen bepalen het ritme en die zijn niet mals, zoals we elke dag te zien en horen krijgen.
Gisteravond is wel een tijdelijke shutdown van de Amerikaanse overheid vermeden, misschien dat dat maandag wat lucht geeft. Sowieso hebben we best een ernstige correctie in de Amerikaanse techaandelen gezien.
Niet alleen is de Nasdaq zo’n 7% lager dit jaar, de waardedaling van de dollar, ook 5%, mag je er nog eens bij optellen. Niet alarmerend allemaal, maar lager is lager en dat zijn we niet gewend van een leidende beurs.
Europa doet het goed, het kapitaal stroomt naar ons continent en dat hebben we in jaren niet gezien. De euro trekt dus aan, er is vertrouwen in het Duitse plan en dat gaat wel gepaard met een hogere rente, maar grosso modo kun je stellen dat de Duitsers het autoprobleem op gaan lossen met de opbouw van de defensie industrie.
En natuurlijk zijn Chinese auto’s goedkoper dan Duitse auto’s maar voor de defensie industrie hoef je niet meteen bang te zijn dat Chinese tanks de Duitse tanks straks gaan vervangen. Een zeer solide industrie dus en dat zie je terug op de beurs.
Rheinmetall is keer 13 gegaan in drie jaar en de Europese banken liggen opeens heel erg goed. Niet alleen vanwege de normaliserende rentestructuur, maar ook omdat met de Tank-voor-Auto-oplossing van de Duitsers er opeens een veel zonniger beeld ontstaat van de Europese maakindustrie.
De cijfers deze week:
- AEX –0,63%
- BEL -1,33%
- CAC -1,14%
- FTSE –0,55%
- Germany40 +0,34%
- US500 -2,47%
- Nasd100 -2,63%
Allemaal wat lager dus, met op de achtergrond nog steeds tarievengedoe, de vredesbesprekingen rondom Oekraïne en nogal wisselende macrocijfers. Qua Oekraïne en NAVO kunnen we een en ander wel aan Mark overlaten, die precies weet hoe je Trump moet behandelen. Iets met heel veel veren en dan maar kijken hoever je komt.
Macrocijfers: plussen en minnen
We kijken hier even naar een paar Amerikaanse cijfers. Er wordt nu weer openlijk gesproken over een Amerikaanse recessie, de kans erop is volgens Goldman 20% en er zijn zelfs kwatongen die beweren dat Trump dat juist expres wil om zo de rente omlaag te manipuleren.
Dat werkt zo:
- Stap 1: bezuinigen bij de overheid – meer werklozen, onrust en minder economische groei: recessie – rente omlaag
- Stap 2: Tarieven – meer werk voor Amerikaanse bedrijven – ambtenaren kunnen hier aan het werk
- Stap 3: Weer groei doordat Amerika nu productiever wordt
Ergens tussen stap 1 en stap 2 moet de Amerikaanse regering dan kans zien om haar schulden te herfinancieren want er moet zo’n 7000 miljard aan schulden geherfinancierd worden.
Ik betwijfel of Trump daadwerkelijk een plan heeft en hij zal het zeker niet leuk vinden dat kapitaal zijn land uitstroomt. Maar dat is wel wat er gebeurt nu.
In Engeland hebben we dat eerder gezien met Liz Truss en die kreeg, letterlijk, heel weinig krediet. Pas toen zij opstapte kwam het geld weer terug.
In de financiële wereld is daar nu een werkwoord van gemaakt, je wordt geliztrussed als de financiële markten je dwingen om af te treden.
Zover is het met Trump nog niet en zal het ook niet komen, hij zal altijd iemand anders als zondebok aanwijzen.
De inflatiecijfers vielen allebei mee, zowel cpi als ppi, terwijl het consumentenvertrouwen van afgelopen vrijdag juist fors tegenviel:
Misschien hebben ze alleen Democraten ondervraagd in dit onderzoek, je weet het niet. Goed is het niet maar de beurs was op weg naar herstel van de eerdere correctie en op vrijdagmiddag bleven de beurzen daarom gewoon doorstijgen.
Duitsland zet de toon
Nog heel even naar Duitsland. De nieuwe kanselier in wording Friedrich Merz is een man van opmerkelijke uitspraken. Nadat hij onlangs al ‘Whatever it Takes’ hermuntte zei hij gisteren de historische woorden: “Germany is Back”.
Merz heeft het voor elkaar gekregen om de Groenen in Duitsland achter zijn plannen te krijgen en dat kostte hem wel 100 miljard euro. De Groenen hebben geëist dat van de 500 miljard euro aan infraplannen er 100 miljard euro naar duurzaamheid gaat.
Goed voor de elektrische auto en alles wat daarom heen hangt en daarom zag je zelfs Alfen oplopen in de middag. Everything is connected.
BREAKING:
German Chancellor-Elect Merz says CDU, SPD & the Greens have struck a deal to dismantle the constitutional debt brake on military spending.
Hundreds of billions EUR will go to rearmament & infrastructure.
Merz says ”Peace in Europe will be protected. Germany is back” pic.twitter.com/VvQ4YhiMyF
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 14, 2025
Hoop voor volgende week?
Tot slot: volgens de statistieken zouden we volgende week best eens een aardige rally kunnen zien. Dixit Walter Deemer, gepensioneerd beursanalist, die altijd aardige feitjes bijhoudt.
For those of you who were afraid you wouldn’t live long enough to see another 90% Upside Day: You did. Today was a 91% Upside Day.
— Walter Deemer (@WalterDeemer) March 14, 2025
Wat blijkt: afgelopen vrijdag was de stijging in de Amerikaanse indices breed gedragen. Zo breed, dat 91% van het handelsvolume van aandelen omhoog ging, wat uitzonderlijk veel is.
Daar is in het verleden onderzoek naar gedaan (Lowry) en het zou erop kunnen duiden dat dat een reversal in de markt betekent.
Preciezer uitgelegd: Volgens Lowry’s onderzoek betekent een “91% upside dag” op vrijdag dat 91% van het handelsvolume op de beurs afkomstig was van aandelen die in waarde stegen.
Dit wordt berekend met de formule UVOL/(UVOL+DVOL), waarbij UVOL het volume van stijgende aandelen is en DVOL dat van dalende aandelen.
Zo’n hoge upside-dag wijst op sterke koopdruk en kan een bullish signaal zijn, vaak het begin van een opwaartse trend.
De Amerikaanse beurzen zijn al vier weken lager gesloten en zo’n enorme klap omhoog, zo breed gedragen, kan een bodem in de markt weerspiegelen.
Garantie tot de deur natuurlijk, maar hier lees je het onderzoek naar dit fenomeen en het valt niet te ontkennen dat gisteren een uitzonderlijke positieve dag was op Wall Street.
Het wordt sowieso een bewogen weekje, met een grote optie expiratie en de Fed die langskomt op woensdag. Riemen vast!
Dutch Tech Month

We zijn alweer een week op streek met de Dutch Tech Month waarin we extra aandacht besteden aan technologie-aandelen. Gisteren kon je video 5 alweer zien, met Jordy en Jean-Paul. Op Youtube en op onze website vind je alle video’s tot nu toe.
Volgende week komt de volgende stap. Dinsdag meldt Marc Langeveld zich, we gaan dan weer ouderwets bomen met Marc over chip, tech, en Big Tech aandelen. Dit keer is het alleen voor de leden van de Aandeelhouder.
Houd dinsdag je mail in de gaten, je krijgt het vanzelf opgestuurd.
Sterkhouders laten het even afweten
En het is zeker tijd om weer eens kritisch te kijken naar deze aandelen want de puf lijkt er een beetje uit maar de vraag is of dat terecht is.
Onze sterkhouders Besi, ASMI en ASML, laten het voorlopig even afweten.
ASMI ligt trouwens opvallend slecht en dat zou te maken kunnen hebben met problemen bij Samsung, één van de grotere klanten van ASMI.
Samsung heeft technologische uitdagingen voor wat betreft de productie van de allernieuwste microchip, iets wat al langer bekend is maar waar nog niet helemaal duidelijk is hoe dat gaat uitpakken.
Relevant voor ASMI want die hebben een relatief hoge exposure naar Samsung.
Besi is een ander paar mouwen. Afgelopen week publiceerde de AFM een rapport over Finfluencers. Die kan je maar beter niet volgen, was het idee. Een week na hun tips kwam het meestal niet uit.
Nu is dat wel een beetje kort dag natuurlijk, om iemand daar op af te rekenen maar in algemene zin is het verstandiger geen mensen te volgen die niet zoveel verstand van de materie hebben en zeker in de financiële wereld waarin je qua performance ook nog eens afhankelijk bent van de grillen van de markt.
Ik bedoel: je kan heel goed gelijk hebben, maar het niet krijgen, of pas een half jaar, jaar, of drie jaar later.
Wie je wel moet volgen is Richard Blickman van Besi. Hij verkocht een jaar geleden 100.000 aandelen Besi op 164.90 en kocht deze terug vorige week op 96,75. Dit zijn signalen waar je wat aan hebt.
Niemand weet meer van Besi dan Blickman, daarvoor durf ik mijn hand in het vuur te steken.
AEX: Weer boven de 900
In ieder geval heeft de AEX deze week de 900 weer achter zich gelaten en gaan we kijken waar de volgende stap gezet zal worden. Komende week is expiratieweek, dan kan het alle kanten op.
Maart is overigens altijd een vervelende maand voor de beurs, wie herinnert zich niet de low in de AEX in maart 2003, maart 2009 en niet te vergeten maart 2020.
Was het niet Mark Twain (van Huckleberry Finn) die de volgende uitspraak deed over de maand maart als beleggingsmaand:
“October is one of the peculiarly dangerous months to speculate in stocks. The others are July, January, September, April, November, May, March, June, December, August, and February.”
Basic-Fit hangt in de touwen

Een gewaarschuwd mens telt dus voor twee en dat geldt zeker voor de broers Kahan (niet Kazan(!) die met zijn tweeën het hedge fund North Peak Capital runnen.
Zij investeerden enkele jaren geleden grote sommen geld in sportschoolketen Basic-Fit, indachtig het groeimodel van de fitnessketen in Europa dat de Europese variant moest gaan worden van Planet Fitness in de VS.
Echter, het aandeel Basic-Fit deed niet helemaal wat de broers in gedachten hadden. Woensdag daalde het zelfs meer dan 20% op de beurs naar een meerjarig dieptepunt rond de 18 euro. Vandaag, vrijdag, is er nog een eurootje extra af.
Van groei naar waarde ?
Door het groeiprofiel van Basic-Fit heeft het in het verleden veel Angelsaksische/Amerikaanse beleggers aangetrokken die dachten een nieuwe tenbagger aan te treffen.
Zodra echter die groei gaat tegenvallen is het echter vrouwen en kinderen eerst en gooien ze hun belang er vaak bestens uit.
Dat verklaart ook een beetje de afstraffing gisteren. Basic-Fit zwakt de groei sterk af en komt dan ook nog eens met een klein inkoopprogramma wat niemand snapt.
Een van die grootaandeelhouders is North Peak Capital uit de VS.
North Peak Capital Management (North Peak), opgericht in 2015, is een hedgefonds uit New York opgericht door Jeremy Kahan en Michael Kahan. Het is een long/short equity manager die zich richt op small en mid-cap aandelen.

North Peak beheert een geconcentreerde long-bias portefeuille die voornamelijk bestaat uit mispriced (!) small en mid-cap aandelen die in staat moeten zijn om op middellange termijn waarde te creëren.
Het bedrijf hanteert een private equity-benadering waarbij een select aantal beleggingen met een hoge convictie en een asymmetrisch risico-/opbrengstprofiel grondig worden onderzocht.
De portefeuillebeheerders kijken vooral naar sectoren als technologie, gezondheidszorg en consumentenbedrijven. North Peak investeert met een meerjarige tijdshorizon en richt zich primair op groeibedrijven met een operationeel hefboomeffect en sterke managementteams.
Hier zie je het mission statement van North Peak Capital, van de broers Kahan, niet Kazan, toveren kunnen ze dus niet. Vrees dat de goede doelen er dit jaar ook bekaaid vanaf komen.

Langetermijn aandeelhouder??
North Peak zit er al wat langer in, hier zie je de historie van hun meldingen:
- 05 maart 2021: 3,07% koers: 34,90
- 16 maart 2021: 5,3% koers: 36,45
- 22 december 2022: 10,0% koers: 23,04
- 01 november 2024: 9,9% koers: 22,65
- 12 maart 2025: 4,97% koers: 18,22

Een keer raden wat de volgende melding wordt….Door de 3% omlaag waarschijnlijk en dat verklaart de druk op het aandeel.
In maart 21 begon North Peak met kopen rond de 30-35 euro. Het ging snel van 3 naar 5%. Toen het aandeel dipte in de rente opstoot van 2022 kocht North Peak bij tot 10% in december 2022.
Begin november besloot het fonds te gaan verkopen en een eerste melding daartoe zagen we op 1 november 2024. De laatste melding is van de 12de maart, de dag van de cijfers.
We weten helaas niet hoeveel er in aanloop naar de cijfers verkocht is, en hoeveel op de dag zelf. Getuige de forse daling woensdag, heeft North Peak woensdag in ieder geval flink huisgehouden.
Zijn er nog meer grootaandeelhouders met zwakke handjes?
Nou, die zijn er wel denk ik maar niet iedereen zit boven de 3% want dat is natuurlijk nogal wat. Hieronder zie je, uit het vorige jaarverslag, de partijen met echt grote belangen. Moos zal zijn pakketje wel vasthouden (een deel zit al bij zijn familie) maar van de andere grote jongens ben ik niet zo zeker.

In totaal staan er 66 miljoen aandelen uit, wat op dit moment tegen een koers van 17,30 euro een market cap geeft van nog 1,14 miljard euro.
Voor een Nederlands bedrijf met vooral Franse assets zitten er dus bovenmatig veel Amerikaanse aandeelhouders in; maar liefst 51%. Tel de Engelsen erbij op en je komt op 65% in Angelsaksische handen.

De gesel van de markt treft Basic-Fit dus en voor de kleinere retailbeleggers geldt dan: stilzitten en niet bewegen. Het aandeel wordt geschoren momenteel; er vindt een grondige wijziging plaats van het aandeelhoudersbestand.
Deze wisseling van de wacht gaat gepaard met een straffe daling en dat kan even duren. Basic-Fit moet zogezegd op zoek naar nieuwe aandeelhouders die tevreden moeten zijn met een lager groeiprofiel en dus een minder vette wortel voor hun neus.
Dat hoeft niet heel erg te zijn nu het startpunt een veel lagere aandelenkoers is, maar Moos en de zijnen zullen wel met een goed verhaal moeten komen om deze nieuwe aandeelhouders te paaien en dat verhaal is er nog niet.
Vandaar ook de roep om nieuw management, die bijvoorbeeld VEB-directeur Gerben Everts deed in onze podcast. Je ziet dat hier vanaf minuut 43.
Conclusie twee dagen na de cijfers: de voormalige grootaandeelhouders uit de Angelsaksische landen, tuk op groei en cashflow, verlaten het schip. Niet het zinkende schip, dat valt nog wel mee, maar Basic-Fit moet duidelijk het groeiprofiel, in verband met de kosten en de liquiditeit, even aanpassen.
Dat wordt niet gepruimd in New York en omstreken en daarom drukken ze op de Sell button. Dat kan nog wel even voortduren en probleem daarbij is dat er nu even niet heel veel kopers zijn, vanwege het veranderde groeiverhaal.
Misschien eerst maar eens aan de zijlijn uitbuiken of alvast een kleine positie innemen maar pas op; het kan er hier nog wel even ruig aan toegaan.
Dinsdag: Marc Langeveld bij De Aandeelhouder!

Aanstaande dinsdag is in het kader van de Dutch Tech Month tech analist Marc Langeveld, fondsbeheerder bij Econopolis en één van de meest vooraanstaande technologie analisten van de Lage Landen, te gast in een speciaal webinar bij De Aandeelhouder.
Met Marc praten we onder andere over de huidige stand van zaken bij een aantal technologie-aandelen maar kijken we ook naar een aantal opkomende technologie aandelen.
Let op: Dit webinar is alleen voor leden van De Aandeelhouder!
Wil je dit webinar volgen? Dat kan door via deze link je aan te melden bij De Aandeelhouder.
Bij De Aandeelhouder krijg je onder andere:
- Dagelijks Premium artikelen over actuele zaken
- Elke zaterdag het online Beursmagazine
- Elke donderdag een live Q&A met de specialisten van De Aandeelhouder
- Toegang tot al onze video’s en webinars
- Korting op onze educatieprogramma’s zoals de optie opleiding die half mei weer van start gaat
Alle leden van De Aandeelhouder krijgen de video automatisch opgestuurd dinsdag.
ABN AMRO krijgt fanmail

Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de familie Wessels, stapt in ABN Amro. Reggeborgh is opvallend actief.
Vorige week verkochten de Tukkers al hun belang in Van Lanschot Kempen aan ING. Dat leverde behoorlijk wat geld op, als de hele deal doorgaat, de toezichthouder moet er nog even naar kijken, dan levert dat Reggeborgh ruim 300 miljoen euro op.
Dat geld brandt natuurlijk in de zakken. Reggeborgh maakte afgelopen week bekend in ABN Amro te zijn gestapt. Dat aandeel lag al opvallend goed, je kon zien dat er een kopertje actief was.
De melding betrof in eerste instantie 3% en we weten natuurlijk niet of ze doorkopen of niet. Die 3% kost ze toch een slordige half miljard euro dus er lag ergens anders kennelijk nog een paar honderd miljoen in de kluis.
Dik Wessels, de grote man achter VolkerWessels, leeft al enige tijd niet meer en zijn familie beheert nu de gelden. De bestuursvoorzitter van VolkerWessels is trouwens een oud ABN Amro man, Jan de Ruijter. Misschien dat hij vanuit zijn netwerk wat beter ingevoerd is voor wat betreft het reilen en zeilen van de bank.
Overigens geen onlogische stap. Europese banken liggen goed, daar hebben we vorige week al uitgebreid aandacht aan besteed. Deze week zag je even een stapje terug voor de banken ETF maar tegen het einde van de week stond deze weer tegen de hoogste koers van vorige week aan.
Duitsland trekt de kar in Europa, de economische vooruitzichten met het Tank-voor-Auto initiatief (Rheinmetall gaat letterlijk een fabriek van Volkswagen overnemen) zien er een stuk beter uit en door de hogere lange rente normaliseert de rentestructuur.
Verder is er een mooi dividend, zien de CET-1 ratio’s er goed uit en heeft ABN Amro een sterk leningenboek, gezien de weinige afschrijvingen die ze doen.
Als kers op de appelmoes is er dan nog de Europese consolidatie op de achtergrond. Normaal gesproken mag je verwachten dat de Nederlandse regering straks, voor zo’n 25-28 euro per aandeel, ABN Amro overdoet aan bijvoorbeeld BNP Paribas of een grote Spaanse bank.
Pin me er niet op vast maar het klinkt allemaal niet onlogisch.
Bayer boekt weer succesje

Alle Duitse aandelen liggen gevraagd en dat geldt opeens ook weer voor het afgestrafte Bayer. Afgelopen week boekte het een succesje in de Amerikaanse glysofaat zaak. Kort gezegd: het gaat erom of in de VS het recht van de federale staat geld, of van de staten zelf.
De vraag is of de federale wetgeving over waarschuwingslabels voor de verkoop van dergelijke herbiciden voorrang heeft op de staatswetgeving.
Volgens het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) is glyfosaat niet kankerverwekkend. Het heeft daarom het productetiket zonder waarschuwing goedgekeurd.
In de staat Georgia is nu een wetswijziging aangenomen, die de federale wetgeving boven de staatswetgeving zet.
In sommige staten is deze regelgeving echter niet van toepassing, wat betekent dat aanklagers die glyfosaat de schuld geven van hun kanker klagen over het ontbreken van waarschuwingen en de wet van hun staat aanhalen.
Bayer probeert nu via lobbywerk ook in andere staten dergelijke wetswijzigingen voor elkaar te krijgen.
In Georgia betekent deze wetswijziging dat de uitspraak van het Amerikaanse Environmental Protection Agency bindend is. Dit zou de kans op succes van rechtszaken in de staat moeten verkleinen.
Bayer blijft hopen op een belangrijke uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in deze zaak. Dit zou voor eens en altijd duidelijk moeten maken of de federale wetgeving over waarschuwingslabels voor de verkoop van herbiciden voorrang heeft op de wetgeving van de deelstaten.
Het valt echter nog te bezien of en wanneer het Hooggerechtshof zich over deze zaak zal buigen.
Intel Inside, Outside, in nu weer Inside
Een nieuwe CEO bij Intel deze week. Deze beste man, Lip-Bu Tan, zat al eerder in de Raad van Bestuur van Intel maar moest vorig jaar het veld ruimen omdat hij het niet eens was met de zienswijze van de toenmalige CEO.
Maar; nu mag hij terugkomen en zijn eigen plan doorvoeren, dat is het idee. De koers van Intel stoof tien procent omhoog nabeurs, op dit nieuws.
De vraag is wat nu precies zijn plan was met Intel. Bij Starbucks zag je op de aankondiging van de nieuwe CEO een enorme koersstijging en die staat er nog steeds.
In onderstaande video vertelt Jordy Beuving je over de ontwikkelingen bij Intel.
Europe en Latin-America First!
Uit een Twitter post van onze Belgische vriend Tom Simonts: de ontwikkelingen na bijna drie maanden op de internationale beurzen. Europa aan kop en de Amerikaanse indices onderaan, dat is de strekking
Tel daarbij ook nog even de stijging van de eurodollar op en je krijgt nog veel grotere verschillen.
Geen tijd nog om stoer te gaan doen als Europeaan: de VS loopt al jaren weg bij de Europese beurzen maar wel eens aardig om te zien dat het af en toe de andere kant op kan gaan.
Komt met name door de investeringsbereidheid in Duitsland en China: overheden daar willen fors stimuleren.
De Amerikanen willen (moeten) juist bezuinigen met een begrotingstekort van ruim 7%.
Triodos: Geen winst in 2024

De groene bank Triodos maakte donderdag de jaarresultaten bekend. Onderliggend kwam de winst uit op 71 miljoen euro, 8% lager dan vorig jaar (77,2 mln euro) maar omdat er een reservering is gemaakt is voor de vergoeding die Triodos wil gaan betalen aan de certificaathouders.
Daarvoor is 101 miljoen euro opzij gezet en die gaat natuurlijk van de winst af dit jaar.
Daarom betaalt Triodos ook geen slotdividend uit, en blijft het dividend over 2024 steken op het al betaalde interimdividend van 1.27 euro per jaar in september.
Een paar dingen die opvallen:
De kosten lopen behoorlijk op, afgezien van de reservering is de cost income ratio opgelopen naar 76%. Dat zit ‘m vooral in de personeelslasten, meer mensen aangenomen en de looninflatie hakt er ook in.
De CET-1-ratio is nog steeds hoog, ligt nu op 16,4% maar komt van een veel hoger niveau, rond de 20% eind 2023.
De kosten voor dit jaar worden nog weinig lager, ook omdat Triodos kosten moet maken voor de ophanden zijnde beurslisting: de certificaten worden later dit jaar verhandelbaar op Euronext, waarmee een doorlopende beursnotering verkregen wordt.
In het licht bezien van Europese consolidatie kan je stellen dat Triodos, zeker met deze kostenopbouw, weinig bestaansrecht heeft. Het lijkt aannemelijk dat DNB er op aan zal dringen dat Triodos wordt ingevoegd bij bijvoorbeeld ABN Amro.
De bank zelf zal graag zelfstandig willen blijven maar de vraag is of dat verstandig is. Het imago heeft serieuze imagoschade opgelopen bij haar certificaathouders.
Outlook
De outlook is mistig, Triodos committeert zich niet aan een uitspraak over de winst dit jaar. Het ziet de rentebaten licht dalen in het licht van de dalende rente maar anderzijds zie je wel een normalere rentestructuur.
Je kan ook stellen dat de Europese bankensector het nu juist heel goed doet op de beurs, juist vanwege die rentestructuur maar of dat ook meteen door gaat sijpelen bij Triodos is een tweede.
TKH loopt lekker door

De Twentsche Kabel Holding loopt lekker door op de beurs. Sinds HAL zijn belang kenbaar maakte (rond 32 euro) is het aandeel met een kleine 20% opgelopen tot inmiddels 39 euro.
Wordt het aandeel nu eindelijk van de beurs gehaald door Private Equity of wil HAL gewoon een klein belangetje aanhouden?
Dat er meer in het vat zit kunnen we afleiden uit deze aannames van de analisten van ING.

De drie onderdelen van TKH, allen Smart en verder bestaande uit Vision (camera’s), Connectivity (kabels) en Manufacturing (bandenbouwmachines) staan hierboven met hun te verwachten ebitda voor het komende jaar per divisie en een door ING aannemelijk geachte multiple.
Alles opgeteld kom je dan op een eventuele aandelenkoers van 81 euro uit. Add Value Fund, al jaren aandeelhouder van TKH, zit zelfs op een koersdoel van 86 euro.
Dat lijkt ver weg, maar het is vooral een kwestie van de juiste koper of eigenaar vinden voor de drie divisies.
TKH lijkt nu zelf ook, waarschijnlijk opgejaagd door de interesse van HAL, genegen daar wat aan te doen, want bij de laatste cijferpresentatie liet CEO Alexander van der Lof doorschemeren dat de kabeltak wel in de etalage mocht.
JAB verkoopt weer deel Keurig Dr Pepper
JAB, met 68% belang de grootaandeelhouder in koffie- en theeproducent JDE Peet’s, heeft in februari wederom een deel van haar belang in Keurig Dr Pepper verkocht en daarmee 2.3 miljard euro opgehaald.
Het investeringsvehikel van de familie Reimann, rijk geworden met Benckiser, heeft nu nog 10% van Keurig Dr Pepper en heeft daarom ook haar drie stoeltjes in de RVC opgegeven.
Wat ze met het geld gaan doen is nog onduidelijk. Het bedrag is onvoldoende om de resterende aandelen JDE Peet’s van de beurs te halen maar wellicht is er elders nog een potje.
Keurig Dr Pepper is een Amerikaans bedrijf dat in 2018 ontstond uit de fusie van Keurig Green Mountain (koffiezetapparaten en -capsules) en Dr Pepper Snapple Group (frisdranken).
Het is een van de grootste drankenbedrijven in Noord-Amerika, met een portfolio dat bekende merken omvat zoals Dr Pepper, 7UP, Canada Dry, Green Mountain Coffee, en Snapple.
JAB speelde een cruciale rol in deze fusie en is sindsdien een belangrijke aandeelhouder.
Vorige maand, verkocht JAB Holding 73 miljoen aandelen van Keurig Dr Pepper in een secundaire openbare aanbieding. De aandelen werden verkocht tegen een prijs van $32,80 per aandeel.
Dit betekent dat de totale opbrengst van de verkoop 73 miljoen × $32,80 = $2,4 miljard bedroeg.
Pharming: duurt allemaal wat langer

Outlook: nog niet erg spannend
Een uitgebreide blik op de Pharming cijfers zie je elders in dit magazine. Even kort over de outlook voor dit jaar: voor 2025 voorziet Pharming een omzetgroei van 6-13% waarbij de omzet in dollars dus moet uitkomen tussen de 315-335 miljoen dollar.
De kosten blijven gelijk, dat is zeer goed nieuws maar door de overname van Abliva stijgen die dan weer wel.
Daarvoor wordt nu 30 miljoen dollar aan kosten ingeschat. Ruwweg kun je dus stellen dat de 30 miljoen dollar hogere omzet meteen weer opgesoupeerd wordt door hogere kosten bij Abliva.
Verder is het wachten op goedkeuring in andere delen van de wereld en zullen we de twee fase 2 onderzoeken nauwlettend in de gaten moeten houden.
PS Sijmen de Vries is niet langer de CEO. Blijft actief binnen Pharming tot einde dit jaar, maar het zal voor de Nederlandse achterban even wennen zijn dat Sijmen straks niet meer beschikbaar is.
Nieuwe leidsman is Fabrice Chouraqui (foto boven), woonachtig in de VS en Frans en Amerikaans staatsburger.
Tarieven terug….
De EU slaat terug maar de vraag is wie er nu eigenlijk geraakt wordt door deze actie….vooral de man van middelbare leeftijd volgens NRC’s Fokke en Sukke. Hogere importtarieven op Harley Davidson’s…..
Montea in de BEL 20

Vastgoedbedrijf Montea, groot in logistiek vastgoed, wordt na jarenlange puike prestaties beloond met een stoeltje in de BEL20.
Montea zit vooral in logistiek vastgoed. Dat was heel populair in corona en voordien, omdat we steeds digitaler werden. Waar winkelvastgoed steevast met een korting ten opzichte van NAV noteerde, daar werden er behoorlijke premies betaald boven de NAV voor vastgoedfondsen als Montea en WDP.
En toen: kwam de rente-opstoot. je ziet hoe hard het gegaan is toen de rente fors omhoog ging. Vastgoedfondsen werken met een behoorlijke leverage en als de rente van bijna nul naar 4% gaat is er geen houden meer aan.

En je ziet dat het nog steeds niet hersteld is. De huidige NAV bedraagt 78,42 euro (per eind december 2024) en de beurskoers zit daar ruim 19% onder.

Montea levert wel altijd puike cijfers af, heeft onlangs nog een kapitaalronde gedaan om nieuwe investeringen te kunnen doen en gaat dit jaar voor een winst per aandeel van 4,90 euro per aandeel.
In 2027 moet dat doorgroeien naar 5,60 euro per aandeel. We gaan proberen de CEO in CEO Talk te krijgen. Best een interessant bedrijf, zeker nu het met zo’n discount noteert.
Tot slot: In Nederland heeft Montea onder andere panden/ontwikkelingsterreinen in Born (Limburg) en Tiel.
Q &A met AMG
Als je het hebt over een volatiel aandeel dan springt grondstoffenbedrijf AMG er natuurlijk wel uit. De jaarcijfers waren eigenlijk best ok, voor de omstandigheden dan, maar de lithiumprijs is en blijft een blok aan het been.
Er zijn tekenen dat deze wat gaat aantrekken, zoals het heropenen van een lithium mijn door batterijenfabrikant CATL, maar in de grafiek is dat nog niet te zien.
Benieuwd dus hoe AMG er zelf tegen aankijkt en daarom stuurden we een lijst met vragen naar het management, waar CEO Heinz Schimmelbusch met de jaarcijfers bekend maakte nog twee jaar aan te zullen blijven.
Die vragen kun je elders in het magazine of de website vinden.