Weekend: De Wall of Worry

Beste Aandeelhouder,
In dit magazine vind je twee artikelen die elkaar min of meer tegenspreken. Enerzijds is er deze week een belangrijke technische indicator getriggerd. Het artikel over de indicator van oud beursanalist Martin Zweig vind je verderop in dit magazine of hier op de website.
Dat is een bullish signaal: het geeft aan dat het sentiment binnen tien dagen volledig is omgeslagen op de beurs. Van een zwaar negatief sentiment tot een positief sentiment waarin meer dan 61.5% van de verhandelbare aandelen omhoog gingen.
Anderzijds maakt iedereen zich behoorlijk zorgen over de verdere ontwikkelingen inzake de handelsoorlog. Talk of the town is nu dat er veel minder schepen onderweg zijn vanuit China naar de VS en dat dat binnen enkele weken de Amerikaanse consument hard zal raken.
Bepaalde goederen, onderdelen of artikelen zullen niet of nauwelijks voorradig zijn. Lege schappen, tekorten op de productielijnen enzovoorts, met hogere prijzen tot gevolg.
Een soort covid revisited, zeg maar. Wat daar van waar is, en hoe dat gaat uitpakken, zien we dan wel maar als het echt zo erg is als men nu zegt en denkt, dan gaan we daar zeker wat van meemaken. Je vindt dat artikel hier.
De vraag is zoals altijd: houd de beurs daar al rekening mee? Het zijn vooral de onbekende zwarte zwanen die de beurs hard kunnen raken. Als we het al weten, zit het vaak ingeprijsd en kijkt men alweer vooruit naar het volgende event.
En de wall of worry, zoals je hieronder ziet, is er altijd. Er is altijd iets waar we ons zorgen om maken. Ook al is er niets, dan verzinnen we iets. Dus dat is ook niets nieuws.
Voorlopig is het echter wel even wat rustiger in het Witte Huis, we krijgen echt het idee dat er zo waar gewerkt wordt aan een soort van oplossing. De tienjaarsrente in de VS komt langzaam wat af en dat geeft voorlopig in ieder geval een beetje rust.
Vastgoed interessant?
Afgelopen vrijdag was ik te gast op een vastgoedevent bij Euronext in Amsterdam. De bekende vastgoedanalist Harm Meijer heeft een boek geschreven over zijn belevenissen in de vastgoedwereld en dat werd gepresenteerd in Amsterdam met daarbij een paneldiscussie met een aantal vastgoedmastodonten, waaronder Evert Jan van Garderen (ECB), Bernd Stahli (NSI), Maarten Otte (CTP) en Sven Bosman (Vastned).

Vooral Europees vastgoed doet het best goed dit jaar; de rentes komen wat af en er vloeit sowieso veel geld naar de Europese markten vanuit de VS. Daarbij gaat Duitsland stimuleren waardoor er best wat upside in zit.
Bovendien is vastgoed nog steeds ondergewaardeerd; de beursgenoteerde vastgoedfondsen hebben een behoorlijke schrobbering gehad de afgelopen tien jaar en noteren nog steeds met een discount op hun al afgewaardeerde Net Asset Values.

Hoewel het wel een beetje Wij van WC eend is natuurlijk op zo’n vastgoedfeestje, is het best een goed idee om toch eens nader te kijken naar een aantal van die vastgoedbedrijven op de beurs. De dividenden zijn hoog, er is nog steeds een behoorlijke discount ten opzichte van de NAV en tegenwoordig zie je steeds meer dat die NAV’s wel opgetrokken worden via hogere taxaties.
Dat kan de beurs een hele tijd negeren, omdat bijvoorbeeld techaandelen meer bewegen en harder groeien, maar op een gegeven moment is het te goedkoop en is de vastgoedwereld zelf zelfs bang in handen te vallen van Private Equity.
Kortom, hier liggen kansen. Die gaan we pakken en daar gaan we aandacht aan besteden de komende tijd.
PS Het boek van Harm Meijer kun je hier kopen.
