Weekend: Heijmans, Hims & Hers, Besi, Prosus, Shell en PostNL

Beste Aandeelhouder,
Een roerig weekje met opnieuw een hoofdrol voor de nieuwe (en oude) Amerikaanse president Donald Trump. Trump wil zijn belofte gestand doen om de oorlog in Oekraïne te stoppen en ziet waarschijnlijk dat doorvechten tot Rusland erbij neervalt zinloos is.
De Russen hebben een lange adem en enorme resources. De Amerikanen willen daarom niet nog meer geld er tegen aan gooien en zoeken een andere oplossing.
Dat gaat wel ten koste van Oekraïne zelf en hun president Zelensky, die door Trump zonder pardon voor de bus gegooid werd afgelopen week.
Ik kan me voorstellen dat beleggers wereldwijd een beetje moe worden van het telkens reageren op ideeën en uitspraken van Trump. Hoe moet je die steeds kaderen en wanneer moet je ze wel en wanneer niet serieus nemen?
Een rode draad is wel dat Trump en Musk eigenlijk een soort zakenkabinet hebben gevormd en Amerika willen runnen als een bedrijf. Het draait om geld verdienen en daar zijn ze goed in.
Zo zie ik ook de vrijage met Rusland nu. Amerika wil enerzijds China achter zich houden en anderzijds graag de Russische markt weer op. Door Oekraïne voor de bus te gooien slaat Trump zo twee vliegen in één klap.
Wat zeg ik: drie want hij lost en passant ook nog de oorlog op….
Houd dus steeds in je achterhoofd wat voor Amerika financieel de beste uitkomst is.
Europa doet nog even niets
Eigenlijk zouden de Europese leiders hier het heft in handen moeten nemen maar net voor de Duitse verkiezingen zijn de Duitsers sowieso tandeloos en is de eensgezindheid in Europa nu misschien beter dan eerst, maar nog onvoldoende om samen een vuist te maken.
Wat je op de beurzen alvast zag, was dat de EU in ieder geval wil gaan investeren in veiligheid en infrastructuur. Het uitgelekte plan van de EU gaat vooral over de energiebehoefte van Europa.
Met veel duurdere energie dan onze concurrenten op andere continenten is het een kwestie van tijd voor de industrie in Europa omvalt of vertrekt. Luister ook onze podcast met Jilles en wat die hierover te vertellen heeft. Vrolijk word je er niet van.
Europa moet dus de portemonee trekken en dat begint bij Duitsland, want die hebben nog geld en daarbij hebben ze een Schuldenbremse, die afgekoppeld moet worden.
De Duitsers mogen (een erfenis van de financiële crisis in 2008) slechts een begrotingstekort hebben van 0.35% en op provinciaal niveau zelfs helemaal niets.
Om hun auto-, chemie- en zware industrie te redden moeten ze echter investeren in goedkopere energie, want het goedkope gas uit Rusland, das war einmal.
Geldt trouwens ook voor Nederland en andere landen in Europa, maar de Duitsers, met kernenergie, en wij met gas, hebben het het bontst gemaakt.
Een vooruitblik over de Duitse verkiezingen van zondag lees je elders in dit magazine.
Verwacht er niet teveel van want er komt waarschijnlijk geen duidelijke uitslag.
Ondertussen in Amerika
Het blijft ook in Amerika spektakel met Trump. Vrijdag was er een bijeenkomst met alle gouverneurs en daarin vroeg Trump aan de gouverneur van Maine waarom ze niet ingestemd had met zijn laatste decreet.
- TRUMP: The NCAA has complied immediately. That’s good. But I understand Maine — is the governor of Maine here?
- JANET MILLS: Yeah I’m here
- TRUMP: Are you not gonna comply? JM: I’m going to comply with state and federal law T: You better do it bc you’re not gonna get any federal funding at all
- JM: See you in court
- T: Enjoy your life after governor because I don’t think you’ll be in elected politics
Hier zie je dat fragment:
🔥 President Trump calls Maine Gov. Janet Mills (D) out to her face over her refusal to comply with the executive order keeping men out of women’s sports:
“You better do it — because you’re not going to get any federal funding at all if you don’t.” pic.twitter.com/uMUZsy1j6t
— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) February 21, 2025
See you in court, zei Janet Mills, de gouverneur van Maine. En meteen een statement eroverheen:
Ook dit is iets wat we de komende tijd meer en meer zullen zien. Staten in de VS die van bloedgroep vooral Democratisch zijn (langs de beide kusten) zullen de kont tegen de krib gooien en dan gaan we zien in hoeverre The Donald intern zijn macht kan uitoefenen.
Amerika niet langer politie-agent van de wereld, maar deelnemer aan het spel
Hier zie je een vraaggesprek met een oud MI6 medewerker die zijn visie geeft op de gebeurtenissen momenteel. Alex Younger zegt dat Amerika niet langer zin heeft om de wereld als een soort politie-agent te leiden.
De macht van de VS is significant minder dan eerst en daarom trekt Amerika nu haar eigen agenda. Zowel Rusland, China als de VS hebben dat in de gaten, maar….Europa nog niet.
Het kijken waard:
This is the best summary of the current geopolitical situation I have seen. Sir Alex Younger was head of MI6 between 2014 and 2020. Really worth watching. pic.twitter.com/XByVBAd5Ri
— Nicholas Drummond (@nicholadrummond) February 21, 2025
Is dit de agenda van Trump? Herstructureren van de schuld
Jim Bianco van Bianco Research heeft een discussie gestart over de mogelijke impact van wat bekend staat als het ‘Mar-a-Lago Akkoord’, waarbij buitenlandse schuldeisers van de VS mogelijk gedwongen zouden worden om hun schatkistpapier om te zetten in zeer langlopende obligaties om zo de Amerikaanse schuldenlast te verminderen.
Hoewel Bianco zelf niet gelooft dat dit snel zal gebeuren, benadrukt hij dat de financiële wereld voorbereid moet zijn op grote veranderingen onder de Trump-administratie, waaronder mogelijke hervormingen van de wereldhandel en monetaire beleid.
De agenda omvat ook de oprichting van een staatsinvesteringsfonds en het afdwingen van hogere veiligheidsuitgaven door bondgenoten van de VS. De discussie over deze thema’s is deels gebaseerd op een visie die neergezet is door Stephen Miran, een kandidaat voor de economische adviesraad van het Witte Huis, en omvat plannen voor de hervorming van het wereldwijde handelssysteem en het aanpakken van economische onbalansen veroorzaakt door de overwaardering van de dollar.
Deze ideeën sluiten aan bij opmerkingen van minister van Financiën Scott Bessent, die heeft aangegeven dat de VS nog steeds een beleid van een sterke dollar voert, maar dat een naar de handel gewogen zwakkere dollar de handelstekorten zou kunnen verminderen.
Bianco waarschuwt dat dergelijke ingrijpende voorstellen ernstige gevolgen kunnen hebben voor de wereldwijde financiële stabiliteit en benadrukt het belang van internationale samenwerking bij dergelijke hervormingen.
Trump heeft en had als bijnaam altijd ‘King of Debt’. Hier vind je meer over deze discussie.
Me discussing a potential “Mar-A-Lago Accord. pic.twitter.com/MnROvsj0bQ
— Jim Bianco (@biancoresearch) February 19, 2025
Besi toont fors herstel
Chipmachinefabrikant Besi liet intraday een fors herstel zien donderdag na de cijfers. De jaarcijfers vielen tegen, de omzet in Q4 viel tegen en de outlook voor Q1 viel tegen. Ook het aantal orders viel tegen.
Echter: de markt hield al rekening met een slecht rapport want het aandeel bungelde al onderaan in de AEX met een verlies vanaf 1 januari van een procent of 10,15.
Het cijferrapport viel zelfs nog wat lager uit dan verwacht maar….de fantasie zit er nog steeds in, analisten verwachten dat wanneer de traditionele eindmarkten herstellen én hybrid bonding volledig geadopteerd is door de markt, Besi in staat moet zijn om tussen de 8 en 10 euro per aandeel te gaan verdienen in 2030.
Ja, nog een eind weg, maar die 8-10 euro is ook een eind weg van de huidige winst per aandeel (2,30 euro, inclusief een belastingmeevaller van 18 mln euro) waardoor er toch weer koopjesjagers optraden.
Jordy legt in onderstaande video de vinger op de zere plek.
Hims & Hers: Spektakel omhoog, en weer omlaag

Het afvalaandeel Hims & Hers steeg in een jaar tijd met 600% omdat er een tekort was aan de afvalmedicijnen van Novo Nordisk en Eli Lilly. Daarom kreeg HH een uitzonderingspositie van de FDA.
Echter: gisteren gaf de FDA aan dat de tekorten opgeheven zijn en dat betekent feitelijk dat als er niets verandert, Hims per eind mei geen uitzonderingspositie meer heeft.
Het aandeel daalde gisteren op Wall Street met een procent of 26%. Is dit het einde van dit sprookje of heeft Hims nog wat andere ijzers in het vuur? Onze jonge columnist David Dijkman dook dieper in het aandeel.
Elders in dit magazine lees je zijn verslag.
Prosus koersdoel omhoog
Deutsche Bank heeft donderdag het koersdoel voor Prosus verhoogd van 46,00 naar 57,00 euro, met handhaving van het koopadvies. Dit bleek uit een analistenrapport van de Duitse bank.
Analist Silvia Cuneo ging in het rapport dieper in op de vooruitgang die Prosus boekt in het implementeren van AI, hetgeen het bedrijf efficiënter maakt, waardoor de kosten omlaag gaan. Ook wees Cuneo op de strategie onder de nieuwe CEO.

“We zijn van mening dat Prosus een unieke investering is en blootstelling biedt aan een goed gespreide portefeuille met disruptieve online platforms, een groot belang in Tencent en een hernieuwede focus op innovatie”, aldus de analist, die de eigen taxaties donderdag verhoogde.
De analist denk dat de beleggersdag in juni een nieuw hoofdstuk kan inluiden voor Prosus.
Hierboven zie je de eigen waarderingsmaatstaf van Prosus. De waarde per aandeel zou 73.3 euro zijn en met een huidige koers van 45 euro is dat een korting van 38%.
Wie zich rijk wil rekenen kan ook andersom kijken: om op de NAV te komen is een stijging van 61% nodig….
Live Q &A met Besi, NN, ASR, Aegon en Philips
Donderdag 20 februari van 12:30 tot 13:30
Elke donderdag houden de experts van De Aandeelhouder een live Q &A voor de leden. Vooraf kun je je vragen insturen en ook tijdens de sessie kunnen de leden ageren of reageren.
Donderdag was het de beurt aan Nico Inberg. Aandelen die aan bod kwamen waren onder andere Philips, Besi, Aegon, ASR en NN Group.
Melrose plc: dit doen ze

Op 6 februari was Thijs Buitenhuis, fondsbeheerder bij Norbury Capital onze gast in de podcast. Bij zijn eerste optreden sloeg Thijs meteen een home run met zijn tip Zegona, dat sindsdien met 60% is gestegen.
Ik vroeg ‘m gekscherend naar een nieuwe tip en Thijs kwam met Melrose op de proppen, een Brits industrieel bedrijf dat zich voornamelijk richt op de lucht- en ruimtevaartsector, met de productie van componenten en systemen voor zowel civiele als defensiemarkten.
Opgericht in 2003 door David Roper, Christopher Miller en Simon Peckham, opereert Melrose via twee primaire bedrijfssegmenten: Engines en Structures.
Het Engines-segment houdt zich bezig met structureel ontworpen componenten en reparatie van onderdelen, terwijl het Structures-segment zich bezighoudt met vliegtuigframes en elektrische systemen voor luchtvaarttoepassingen.
De marktkapitalisatie van het bedrijf staat op ongeveer 8,7 miljard euro. Het bedrijf kent een geschiedenis van significante overnames en desinvesteringen als onderdeel van zijn bedrijfsstrategie.
Opmerkelijke transacties zijn onder andere de overname van GKN plc in 2018 voor 12,3 miljard dollar en de verkoop van Elster Group SE in 2015 voor $5,1 miljard, wat zijn actieve rol in het herstructureren van zijn bedrijfsstructuur volgens markt- en strategische eisen laat zien.
Het tickersymbool is MRO en de notering is natuurlijk aan de Londense beurs. Melrose heeft rond de 15.000 werknemers. In de podcast van de 6de februari kan je horen wat Thijs over Melrose zei (minuut 59).
Canada haalt (even) z’n gram
De nationale sport in Canada is ijshockey. Afgelopen donderdagavond speelde Canada tegen de Verenigde Staten in de finale van de 4 Nations Face Off final.
Vooraf had Trump al laten weten dat via zijn woordvoerster dat hij hoopte dat de VS zou winnen en dat Canada spoedig de 51ste staat van de VS zou worden.
WH Press Secretary Karoline Leavitt:
Donald Trump “looks forward to watching the game tonight — and we look forward to the United States beating our soon-to-be 51st state, Canada.”
Laughingstock of the world pic.twitter.com/BDvQ0aQMzA
— Republicans against Trump (@RpsAgainstTrump) February 20, 2025
Je kan erom lachen maar ik denk dat menig Canadees het inmiddels behoorlijk irritant begint te vinden. Stel dat Macron continu zou roepen dat hij Wallonië er bij wil hebben of wij tegen Vlaanderen doorlopend dat soort opmerkingen maken.
Komt nog bij dat Amerika natuurlijk een veel en veel sterker land is qua economie en leger en Trump in feite kan doen wat hij wil, als hij de boel tenminste mee krijgt.
In ieder geval; het eerste gevaar is afgewend want de Canadezen wisten de Amerikanen in de finale met 3-2 te verslaan en dat bracht Trudeau tot onderstaande tweet.

Trump was overigens zelf niet bij de wedstrijd aanwezig maar belde vooraf wel in naar het team van de USA om ze een goede wedstrijd te wensen.
Hieronder zie je een samenvatting van deze wedstrijd.
Jilles over olie en gas
Afgelopen week kwam Jilles van den Beukel weer eens langs in onze studio. Met Jilles is het altijd fijn bomen over alles wat er om de olie- en gaswereld heen hangt.
Jilles houdt zich als energie-analist, met een verleden bij Shell, dagelijks onledig met het analyseren van alle gebeurtenissen op dit vlak.
Naast olie en gas is hij ook expert op de energietransitie en dat komt dan ook langs in deze Expert Talk.
Heijmans verbaast vriend en vijand
Bouwer Heijmans liet zeer sterke cijfers zien over 2024 en een prima outlook. Het enige dat de aandelenkoers nu nog parten speelt is winstnemingen en hoogtevrees van mensen die nog het aloude adagium ‘beleg niet in bouwers’ als een stemmetje in hun achterhoofd horen.
Bij Heijmans loopt echter alles op rolletjes. Ondanks de tegenwind in de woningbouw in Nederland waar de politiek maar geen ei kan leggen over de juridische gevolgen van de stikstofafspraken, verkoopt Heijmans woningen bij de vleet.
De overige werkzaamheden verlopen ook goed; al 35% van de omzet komt uit langlopende contracten en daar zit een goede, nette winstmarge op.
Met de overname van van Wanrooij enkele jaren geleden nam Heijmans een beredeneerde gok maar die pakte uitstekend uit. Eigenlijk zit Heijmans met de grond en projectontwikkeling van van Wanrooij heel mooi in de slipstream van ASML.

In en rond Eindhoven gebeurt veel, wordt enorm geinvesteerd in infrastructuur en de knappe koppen van ASML en haar toeleveranciers moeten allemaal ergens wonen.
De cijfers:
Heijmans verdient netto 3.31 euro per aandeel, met een winstmarge van 7.7%. De omzet moet het komende jaar doorstijgen naar 2.75 miljard euro en de winstmarge gaat volgens CEO Ton Hillen nog een tikkie hoger richting 8%.
Gecombineerd moet dat dan een winstgroei van zo’n 10% opleveren. In 2027 ligt de lat op 3 miljard euro omzet en een winstmarge van 9%.
Als je dat allemaal een beetje doorrekent dan komen we voor dit jaar op een winst per aandeel van 3.65 euro, en in 2027 moet dat dan ongeveer 4,40-4,50 worden. Mits de voorspellingen uitkomen natuurlijk.
Troefkaarten zijn er genoeg: Mona Keijzer is de bouwers goedgezind en wil samen met stikstofminister Femke Marije de Vries deze problemen snel oplossen, zodat Nederland weer aan de slag kan.
Dan is er nog de verduurzamingsgolf, die gaat door én vergeet niet de energietransitie, waarbij partijen als Tennet miljarden moeten investeren in het Nederlandse energienetwerk. Ook daar zijn de bouwers voor nodig.
Een degelijke bouwer als Heijmans mag gewaardeerd worden op 10 keer de winst en dan kom je al snel op een koersdoel van 37-41 euro.
BAM tikkie minder
Bam loopt wat achter op Heijmans, zowel met het oplossen van de probleemprojecten als met de winstmarges. Daar komt bij dat Bam minder aan projectontwikkeling doet zoals Heijmans dat nu doet met Van Wanrooij, dus daar zullen de marges niet snel stijgen richting 8-9%.
Bam heeft wel veel meer omzet en presenteerde ook een sterker gestegen orderboek. Ook bij Bam moet er dus meer mogelijk zijn, al zien we ook wel problemen bij Bam met bijvoorbeeld te hoge corporate kosten, nog wat probleemprojecten die nog niet uitgefaseerd zijn en blootstelling aan de Britse markt.
Toch; alles doorrekenend bij BAM moet dat aandeel ook richting 6-7 euro kunnen op termijn als het management het pad van Heijmans blijft volgen.
PostNL wil overheidssteun

Hier werd nogal lacherig over gedaan en misschien wel terecht, maar feit is dat de Postwet niet meer van deze tijd is. De volumes in de postwereld zijn dusdanig gekrompen dat er voor PostNL geen droog brood meer te verdienen is.
Wat je PostNL wel kan verwijten is dat zij onvoldoende rekening heeft gehouden met die krimp.
In 2019 kocht het nog concullega Sandd, dat het water aan de lippen stond over voor 130 miljoen euro. En de opleving in corona (veel meer pakketjes opeens en ook veel coronapost) werd aangegrepen om een fors dividend uit te keren van 40 cent en een aandeleninkoopprogramma te starten.
Als belegger mag je geen helderziendheid verwachten bij het management maar enig inzicht in de ontwikkeling van het werkveld mag toch wel aanwezig zijn.
Ik vermoed dat PostNL in Den Haag géén luisterend oor vindt maar er zal wel iets moeten gebeuren met die Postwet, want elke dag de post rondbrengen is niet meer van deze tijd en kan voor geen enkel bedrijf uit.
In die zin wordt het weleens tijd dat Den Haag meer gaat meedenken met bedrijven in plaats van ze en masse de grens over te jagen.
Brunel wacht op herstel Duitsland

Brunel heeft een lastig vierde kwartaal achter de rug, maar CEO Peter de Laat vindt dat de ontwikkelingen in de laatste maanden van vorig jaar min of meer zoals verwacht waren.
“Nu wereldwijd de onzekerheid toeneemt, nemen onze klanten meer tijd om tot een investeringsbeslissing te komen en om met nieuwe projecten te starten”, aldus de Laat.
Brunel boekte omzetgroei in de Amerika’s en Australazië, het gebied rond Australië, Nieuw-Zeeland, Nieuw-Guinea, maar “zoals voorzien” kampte de Duitse markt met toenemende zwakte en de impact van projectvertragingen in Azië nam ook toe.
Brunel boekte in het vierde kwartaal een 3 procent lagere omzet van 334,5 miljoen euro. Autonoom daalde de omzet zelfs met 5 procent. De onderliggende EBIT daalde met 2 procent naar 14,4 procent. Hier was de krimp autonoom zelfs 15 procent.
In heel 2024 steeg de omzet van Brunel wel, met 3 procent naar 1,36 miljard euro, of een stijging van 2 procent op autonome basis. De brutowinst daalde evenwel met 4 procent naar 263 miljoen euro.
De onderliggende EBIT kwam afgelopen jaar uit op 58,6 miljoen euro, een daling van 6 procent of van 10 procent autonoom.
Brunel rondde in het derde kwartaal het kostenbesparingsprogramma af, dat de kostenbasis met 20 miljoen euro verlaagde.
Brunel verdiende afgelopen jaar 0,59 euro per aandeel, een afname met 6 procent en stelt een dividend voor van 0,55 euro per aandeel.
Outlook
Voor 2025 rekent Brunel op aanhoudende onzekerheid in Duitsland. “Maar de groeivooruitzichten buiten Europa blijven divers en positief”.
De groei in Azië zal afhangen van wanneer klanten weer nieuwe projecten initiëren.
Sluit je aan bij De Aandeelhouder
Nog geen lid van onze club? Dit mag je verwachten bij De Aandeelhouder:
- elke zaterdag om 07:00u het online beursmagazine in je mailbox
- elke donderdag om 12.30 uur de live Q&A, vragenuurtje, met onze specialisten
- dagelijks Premium analyses over actuele aandelen
- educatie via webinars en video’s
Wij zijn je ogen en oren op de beurs! Wie nu lid wordt krijgt bovendien het boek met de tien investment cases voor 2025 van de ProBeleggen professionals.