Weekend: Hogere rente en Tech Ruzie in VS

Het jaar zit er bijna op. Er zijn nog twee handelsdagen te gaan, maandag en dinsdag de 31ste. Op de laatste dag van het jaar is Euronext geopend tot 14.00 uur.
Daarna kunnen we aan de oliebollen.
Traditioneel gebeurt er weinig de laatste dagen. Grote beleggers hebben de boeken gesloten en de decision makers bij de bedrijven zijn op vakantie of zaken aan het afronden.
Nieuws is er dus nauwelijks en de handel is dun. Dat betekent dat áls er wat gebeurt, zoals onlangs met het rentebesluit van de Fed, dat het dan ook even hard omhoog of omlaag kan gaan.
Er is simpelweg weinig demping in de beweging. Vaak zie je dan dat het gaandeweg de dagen erna weer terugkeert naar het midden.
Rente belangrijk
Toch mogen we de beweging die ontstond na het Fed besluit (of eigenlijk: na de speech van Powell) niet onderschatten.
Hieronder zie je de Amerikaanse tienjaarsrente. Dat is de vergoeding die de markt wil op Amerikaans staatspapier dat tien jaar loopt. Deze is opgelopen naar 4.6%:

Sinds de markt in de smiezen kreeg dat Donald Trump de verkiezingen zou winnen is de lange rente aan het stijgen.
Een kort intermezzo zagen we toen Scott Bessent, een alom gelouterde macro-econoom, als Minister van Financiën werd gepresenteerd maar onlangs steeg, na beter dan verwachte macrocijfers en vooral steviger inflatiecijfers, de rente vrolijk verder.
Inmiddels heeft de Federal Reserve de rente al met een vol punt verlaagd terwijl sindsdien de lange rente ook met een vol punt is opgelopen.
Beide staan nu rond de 4.5-4.6%. Daar kan je je heel veel zorgen om maken, maar je kan ook zeggen dat de rentecurve langzaam maar zeker weer ‘in lijn’ komt te staan.
Door de hoge inflatie is de afgelopen jaren de korte rente steeds hoger geweest dan de lange rente.
Dat kwam omdat de obligatiemarkt steeds dacht dat de hoge korte rente de economie fors zou afremmen, waarna de rente weer snel omlaag zou gaan.
Well, het ging iets anders. De Amerikaanse economie liet zich niet afremmen waardoor de inflatie weliswaar normaliseerde, maar niet op het lage niveau van voor corona uitkwam.
Dus corrigeert de obligatiemarkt zichzelf door de lange rente weer wat op te schroeven.
Met als belangrijkse conclusie voor nu: wat Trump ook gaat doen of gaat zeggen, voorlopig is de inflatie nog steeds uit de fles en kan de Fed niet heel veel meer doen met de rente.
En dat hoeft ook niet als de Amerikaanse economie zo door blijft kachelen.
En Europa?
Nou, Europa kan de rente wel blijven verlagen in functie van een Frans-Duitse industriële crisis, maar op een gegeven moment zitten markten natuurlijk wel op een bepaalde manier aan elkaar gekoppeld.
De ECB is dus enigszins gebonden aan wat de Amerikanen doen, anders worden we een soort Japan; de financiers van de beursbeleggingen van andere continenten.
Ik lees dat banken opnieuw een huizenprijzen stijging verwachten omdat de rente zo hard daalt. Ze vergeten even dat de stijgende Amerikaanse rente ook de Europese rente mee omhoog trekt. pic.twitter.com/GoG4XnOqbu
— Corné van Zeijl (@beursanalist) December 27, 2024
Hierboven zie je de Europese rente, die weliswaar een stukje lager ligt, maar toch ook oploopt. Mocht Lagarde in haar oneindige wijsheid toch beslissen de rente een stuk verder te verlagen dan zullen we dat terugzien in een lagere eurodollar.
Wat op zich weer goed is voor onze concurrentiepositie maar we gaan dan wel een stuk inflatie importeren uit vooral de VS (energie!).
Wat is nu wijsheid?
De grote banken weten het natuurlijk ook niet wat er gaat gebeuren het komende jaar onder Trump en komen allemaal met de dooddoener dat er ‘verhoogde volatiliteit’ zou kunnen zijn.
Wat je echter wel ziet, nu al, is dat bedrijven met een (te) hoge schuldgraad nu al uit de gratie raken. Kijk bijvoorbeeld naar Basic-Fit, dat maar niet omhoog wil, ondanks de forse groei.
Kijk ook naar goud, bitcoin, zilver en andere anti inflatie wapens.
We maken ons nu misschien zorgen om 2, 3 of 4% inflatie, maar wat als we teruggaan naar 8-9%? Of erger?
So far so good, de economie hobbelt lekker door. Maar o wee….
Wie meer wil lezen over de rente en de gedachtes hieromtrent raad ik dat artikel aan in de Wall Street Journal, wat vandaag voor iedereen open is gezet:
Federal Reserve Chair Jerome Powell is trying to avoid appearing confrontational with Donald Trump as some of his colleagues are signaling unease that the president-elect’s policies might rekindle inflationary pressures https://t.co/MWK1fknKWa via @WSJ
— Nico A. Inberg (@NicoInberg) December 28, 2024
Rapport met Tien investment cases van ProBeleggen
Nog geen lid van De Aandeelhouder? Meld je nu aan en ontvang nog voor de Kerst het boekwerk met tien unieke investment cases van de ProBeleggen Pro’s!
Leden van De Aandeelhouder en ProBeleggen hebben dit boekwerk al in de virtuele kast liggen. Alle Pro’s van ProBeleggen geven hun ultieme aandelentip voor 2025.
Tien uitgewerkte investment cases derhalve voor het komende jaar.
Wil je dit welkomstgeschenk ook ontvangen? Ga dan naar www.deaandeelhouder.nl/premium en sluit je aan bij onze club!

Nike is losing it
Het sportaandeel Nike heeft een beroerd jaar achter de rug. Veel fouten zijn gemaakt door het vorige management. In het kort werd de dominante plaats in de winkel opgegeven voor meer verkoop via online kanalen.
Dat werkte goed in corona, het management dacht dat het goed gekozen had, maar ná corona gingen de winkels weer open en was Nike haar plaats op het ooghoogte schap in de winkels kwijt.
Hieronder zie je de evolutie bij de verkoop van hardloopschoenen. Nike wordt er hier met boter en suiker uitgelopen door twee relatieve nieuwkomers.
Vooral Hoka schijnt het erg goed te doen bij de hardlopers. Ik weet zo niet meer wie het zei, maar het is altijd belangrijk te kijken naar wat de consument doet. Hier zie je duidelijk dat in een bepaalde hoek er minder vraag is naar producten van Nike.
Aan het nieuwe management de taak om in 2025 een deel van die positie terug te veroveren, door enerzijds innovatie (nieuwe producten) en anderzijds een beter distributiekanaal.
Nog geen gelopen koers natuurlijk maar dat het een marathon wordt voor Nike moge duidelijk zijn.
Techies ruziën over immigratie
Nog een drie weken te gaan en dan komt Trump officieel aan de macht. Je kan er van vinden wat je wilt, maar het is never a dull moment met The Donald.
En zeker nu ook Musk als bijrijder of misschien wel stuurman erbij zit, is het alle dagen bal.
De regering Trump bestaat straks uit een verzameling miljonairs/miljardairs die geen van allen op hun mondje gevallen zijn. De vraag is dus: hoe houdt Trump mannen als Musk en Vivek Rawahsamy allemaal in de kruiwagen?
Het meest logische antwoord: waarschijnlijk niet. Komt misschien ook omdat enkele van hun eigenlijk verkapte Democraten zijn die omwille van hun belastingen overgestapt zijn naar de Republikeinen.
Er is al een klein oorlogje uitgebroken en dat gaat om immigratie. Veel techondernemingen nemen veel buitenlandse IT-ers aan die weliswaar vanaf de Amerikaanse universtiteiten geplukt worden, maar toch als immigrant te boek staan.
Dat strookt niet met ‘America First’, waarbij het de bedoeling is dat vooral Amerikanen van een baan voorzien moeten worden.
De hulpsint van Doge (het op te zetten bezuinigingsapparaat van de Amerikaanse overheid), Vivek Rawahsamy heeft daar zijn duidelijke mening over gegeven.

Hij vindt Amerikanen over het algemeen lui en dom en daarom komen vooral voor de slimmere banen buitenlandse (lees: Indiase) mensen in aanmerking.
Biotech IPO voor Alzheimer middel
Vivek is zelf ook niet helemaal brandschoon zoals je hieronder ziet, maar a la: dat is kapitalisme en je kunt hem ook gewoon slim noemen.
Voor vijf miljoen dollar een afgekeurd medicijn van GlaxoSmithKline overkopen, het rebranden en via een nieuw bedrijf naar de beurs brengen.
Vervolgens mislukt het opnieuw in fase drie (bij Glaxo ook al vier keer) en is ….iedereen zijn geld kwijt. Behalve Vivek natuurlijk, die had in de hype al gecashed.
Videootje over hoe meneer Vivek, straks in de Trump regering, aan zijn geld kwam.https://t.co/rWDZoY35qW
— Nico A. Inberg (@NicoInberg) December 28, 2024
Enfin, we dwalen af. Vivek krijgt bijval van Musk, die vindt dat immigranten hard moeten werken en zodoende zich kunnen bewijzen en dat alleen de allerbeste tech ingenieurs uit het buitenland gehaald worden.
Musk doet er zelfs nog een schepje boven op door Amerikanen ‘retarded’ te noemen (achterlijken) op X. Hij is daar uberhaupt erg druk en het lijkt of hij momenteel full time met politiek bezig is.
Trump zelf heeft zich nog niet uitgelaten over de kwestie maar zal dit ongetwijfeld doen en over Musk zei hij al dat ie niet bang was dat Musk hem zou verjagen of opvolgen omdat hij geen Amerikaan van geboorte is.
Bovendien gaf Trump weer een sneer richting de elektrische auto dus het is allemaal afwachten toe Team Trump straks uit de startblokken komt.
Slangenkuil
In ieder geval, Vivek en Musk zouden de overheidsfinanciën op orde brengen maar vinden zichzelf nu terug in een slangenkuil waarin ze de andere kant hebben gekozen van waar Donald Trump voor staat: Make America Great Again.
Vivek en Musk verdedigen nu immigratie (want Joe Sixpack wil niet werken en is niet slim genoeg en niet goed opgeleid).
Revenge of the Nerds all over again of gaat Trump straks met de vuist op tafel staan om de techies aan boord stil te krijgen en te laten zien wie de echte eindbaas is…..
Pigs in Space
Dit is inderdaad één van de hoogtepunten van 2024 en waarom is dit zo belangrijk? Door die raketten weer op te vangen worden de kosten om iets naar de ruimte te brengen drastisch verlaagd.
This was the highlight of 2024 hands down pic.twitter.com/xe5vOK87c2
— Teslaconomics (@Teslaconomics) December 27, 2024
Meer hierover kun je lezen in de recente column van Henry Burgers.
Is de Ruimte de volgende grote investeringskans? https://t.co/jCZ3VJea61
— Nico A. Inberg (@NicoInberg) December 28, 2024
Aalberts doet grote overname
Op de beleggersdag twee weken geleden gaf Aalberts al aan weer op overnamepad te gaan om de balans in de drie sectoren beter in evenwicht te brengen.
Daarbij moesten we denken aan 0,8-1 miljard euro aan omzet wat er via die overnames bijkomt.
Afgelopen week kwam daar al een eerste, vrij grote, overname. Paulo Products Company werd gekocht, een private onderneming met vijf vestigingen waarvan eentje in Mexico en vier in de VS.
Het bedrijf haalt een jaaromzet van ongeveer 105 miljoen dollar en ruim 500 werknemers.
Paulo levert industriële warmtebehandelingen om een bepaalde sterke en/of hardheid van metaal te bereiken.
Het gaat samenwerken met de Amerikaanse vestigingen die Aalberts al heeft.
Het bedrijf was echt een familiebedrijf en zes jaar geleden bestond het bedrijf 75 jaar, zie onderstaande video.
Wel slim van Aalberts om zo’n familiebedrijf over te nemen met een hele stevige wortel in de Amerikaanse industrie.
De koers van Aalberts is lelijk aan het dalen sinds de beleggersdag. Er was aanvankelijk wat optimisme (37.50 euro) maar later kwam de klad erin. Aalberts is natuurlijk een cyclisch bedrijf en wellicht is het nog te vroeg.

Niettemin één van de weinige bedrijven die constant presteren en die met de spreiding die ze hebben over verschillende sectoren nooit echt uit de bocht vliegt.
Het aandeel is momenteel echt niet duur, met een koerswinstverhouding van 11,5. De verwachting is dat er dit jaar 3 euro per aandeel wordt verdiend. Toegegeven, Duitsland is momenteel een lastige markt maar Aalberts is dus ook in de VS actief.
De vraag is: wat gaat de trigger zijn waardoor er weer een wat fatsoenlijker waardering voor Aalberts komt. Een ommekeer in de semiconductor industrie? Aantrekkende bouw of een Duitse automobielindustrie die zich opricht?
CEO én oprichter!
De blik is bij de Future Investors, vrienden van de show bij De Aandeelhouder, vooral gericht op groei en dus op Amerika.
In een publicatie op Twitter, (X zo je wilt) presenteren ze 40 aandelen waarvan de oprichter nog steeds de CEO is.
Hebben we in Nederland ook wel natuurlijk, maar niet zo heel veel meer. Just Eat is er eentje, schiet me zo te binnen.

Internationaal zitten er wel een paar hele grote jongens bij. Nvidia natuurlijk, LVMH hier bij ons in Frankrijk en Meta met Mark Zuckerberg.
Hieronder de gehele lijst:
The Future Investors presents the 40 stocks where the (co-)founder is still the CEO, ranked by market cap 🚀📈
1. $NVDA – Nvidia – $3.35T
2. $META – Meta – $1.50T
3. $BRKB – Berkshire Hathaway – $992B
4. $LVMUY – LVMH – $329B
5. $CRM – Salesforce – $326B
6. $BX – Blackstone -… pic.twitter.com/fFCpofhILf— The Future Investors (@ftr_investors) December 27, 2024
Op naar 2025
Tot slot, een ieder alvast een goede jaarwisseling gewenst. Vanaf 2 januari vertrekt de boot weer, met volle kracht meestal in een nieuw jaar.
Bij De Aandeelhouder zitten we ook niet stil, er gaat van alles gebeuren en daarvan zullen we je tijdig op de hoogte stellen.
Eén wijziging die ik alvast kan verklappen is dat we vanaf 9 januari wekelijks met de Live Q&A (chatsessie) komen.
We willen daarmee wat meer vastigheid kweken. Verder nodig ik je alvast uit voor het LYNX Beleggersdebat op 15 januari, waar Albert acte de presence zal geven en voor het Saxo webinar op 20 januari.
Wat gaat 2025 ons brengen? Een hoop vuurwerk verwacht ik. We’ll see!
The world’s largest firework launched over Nagaoka, Japan.pic.twitter.com/1nf4GpINuV
— Figen (@TheFigen_) January 2, 2024
Een kerspuzzel mocht natuurlijk niet ontbreken in ons Kerstnummer. Wie zijn kennis nog niet getest had tijdens de Nationale Beleggerstest, kan dat hier alsnog doen.
Heb je een beetje opgelet afgelopen jaar en de beurs in de gaten gehouden? Dan moet dit geen probleem zijn.
Als alles ingevuld is, kan je de slogan invullen en deze opsturen naar info@deaandeelhouder.nl. De winnaar kan een fraaie boekenbon tegemoet zien PLUS natuurlijk eeuwige roem na bekendmaking.
De slogan die we zoeken staat op de volgende vakjes:
22-16-39 39-18-13-42-2 6-40-28 8-27-16-31-17-7-16-20-39 11-11-10 36-11-11-27 11-30-31 22-16-16-18 27-16-30-7-16-42-16-20-39?????
Oplossingen kunnen naar info@deaandeelhouder.nl. Veel plezier!