Weekend: Inflatie, Nvidia, TSMC, Triodos, JDE Peet’s en Elia

In deze weekendread lees je over:
- De inflatie
- De banenmarkt in de VS
- Triodos-schikking
- Koersdoel Nvidia
- Tetragon weer hoger
- December cijfers TSMC
- JDE Peet’s
- Beljaarts bij Nvidia
- CEO Exor in Board Meta/Facebook
- Elia moet geld ophalen
- Gongslag Euronext
- Lynx Beleggersdebat
Inflatie nog niet terug in de fles
Afgelopen donderdag werd Jimmy Carter, de 39ste president van de Verenigde Staten, begraven. Carter werd 100 jaar en was president van 1977 tot 1981.

Wall Street is altijd gesloten op zo’n dag. Carter had een lastige tijd als president, zeker economisch. Het is goed nog eens terug te kijken naar die tijd omdat dat ons veel kan leren over inflatie.
Hieronder zie je de cpi-grafiek van de afgelopen 70 jaar.

Toen de sjah van Iran werd weggejaagd schoten de olieprijzen omhoog en daarmee de inflatie. Deze zogenaamde tweede oliecrisis ( de eerste was in 1973 met de Jom Kippoer oorlog) werd veroorzaakt door de onrust in het Midden-Oosten naar aanleiding van de Iraanse revolutie.
Het nieuwe regime in Iran bracht minder olie naar de markt dan het vorige en daarom schoten de prijzen omhoog.
De inflatie schoot daarmee ook omhoog en daar moest de Federal Reserve mee dealen. In die tijd had je nog niet, zoals nu, vaste data waarop de Fed met rentebeslissingen kwam maar kwam dat altijd onverwachts.
De voorzitter van de Fed in die tijd was Paul Volcker en hij speelde een cruciale rol in het bestrijden van de hoge inflatie van de jaren 70 en 80.
Toen hij in 1979 aantrad, bevond de inflatie zich op een recordhoogte van 14,8%, grotendeels veroorzaakt door die tweede oliecrisis.
Een week na zijn aantreden verhoogde hij de rente al met een half punt naar 11%.
Meerdere verhogingen
Hij verhoogde de rentetarieven meteen na zijn aantreden meerdere keren en voerde een systeem in waarbij de Fed zich richtte op het beheersen van de geldgroei, in plaats van het direct beinvloeden van de rentetarieven.
Dat had tot gevolg dat de rente wilde swings maakte, wat op zich weer voor veel onrust zorgde.
Begin 1981 stond de Federal Funds Rate op een recordniveau van 20%. De economie raakte in een diepe recessie, wat uiteindelijk de inflatie bedwong.
Publieke weerstand
Er was veel publieke weerstand tegen het beleid van Volcker (waar Carter overigens mee instemde); boeren togen met tractoren naar het gebouw van de Fed en er waren pogingen om aanslagen te plegen op de Fed.
De hoge rente drukte natuurlijk zwaar op de economie en zorgde voor een hoge werkloosheid.
Het leidde uiteindelijk dus wel tot een structureel lagere inflatie. Het beleid werd ook wel macho monetarisme genoemd; controversieel maar wel effectief.
Volckers beleid leidde tot de start van de bull markt in 1982 en we hebben allemaal meegemaakt hoe de beurzen in die tijd gestegen zijn.
Les: inflatie serieus nemen
Een les die we hier wel uit kunnen leren is dat inflatie zeer pijnlijk kan zijn en dat maatregelen om deze tegen te gaan de economie op korte termijn veel schade kunnen berokkenen.
Maar ook dat we inflatie dus serieus moeten nemen. En daar wringt ‘m nu momenteel de schoen: terwijl de inflatie nog niet helemaal onder controle is, beurzen op records staan gaan de centrale banken de rente alweer verlagen.
De vraag is of dit verstandig is. Velen twijfelen daaraan en daarom zien we ook dat de Amerikaanse lange rente stiekem weer begint op te lopen:

We zeggen wel vaker: inflatie is als tandpasta dat uit een tube komt. Eens het er uit is, krijg je het er heel moeilijk weer in.
Dat heeft te maken met de loonprijsspiraal; als prijzen omhoog gaan, willen mensen looncompensatie, waardoor de inputprijzen van bedrijven weer stijgen, enzovoorts.
Podcast met Vincent Vis, optie expert
In de wekelijkse podcast van DeAandeelhouder ontvangen Nico Inberg en Albert Jellema diverse experts uit de financiële wereld om te praten over de beurs, beleggen en aandelen.
Deze week verwelkomen we optie-expert Vincent Vis. Aandelen die aan bod komen zijn FlowTraders, Shell, Tesla, AB InBev, Heineken, Sligro, NVIDIA en nog veel meer.
📢Nieuwe podcast https://t.co/1CuQSc2XaL!
📈Over #FlowTraders, #Shell, #Tesla, #ABInBev, #Heineken, #Sligro, #NVIDIA en nog veel meer
✅Dé podcast voor beleggers!
👥Host @NicoInberg, @AlbertJellema en optie-expert Vincent Vis
▶️Podcast bekijken: https://t.co/r1WuVzTKsi pic.twitter.com/Hf6c9AEKMs— DeAandeelHouder.NL (@deaandeelhouder) January 11, 2025
Banenmarkt nog steeds sterk
De Amerikaanse banenmarkt blijft er goed bij liggen. In december kwamen er 256.000 nieuwe banen bij, veel meer dan de verwachting van 164.000 banen.
Op het sterkere cijfer toog de dollar hoger, obligaties lager, de aandelenmarkten ook lager en het rendement op de tienjarige staatslening van de Verenigde Staten schoot verder omhoog naar 4.78%.
Het blijft raar, een beter economisch cijfer dat een lagere markt tot gevolg heeft maar de rente is en blijft van groot belang.
Op basis van deze sterke cijfers is het eigenlijk niet nodig dat de Federal Reserve de rente gaat verlagen.
Dit kan je doen met AI
Dit is een leuke graphic. In de VS hebben ze een AI-machine uit laten zoeken hoe vaak ze het in earnings calls hebben over banenverlies; job cuts. Daar komt deze grafiek uit.
Je ziet dat het recent weer wat daalt. Misschien goed om dit ook eens te doen voor bijvoorbeeld Europese, of beter, Franse en Duitse bedrijven. Zal er vast anders uitzien.
Grafiek komt van Michael McDonough (@M_McDonough) op Twitter, lately known as X.
Live Q & A over Flow, Galapagos en Shell
Elke donderdag van 12:30 tot 13:30 is het vragenuur bij De Aandeelhouder. In een live Q & A sessie behandelen onze specialisten vragen van onze leden over beurs, beleggen en alles wat daarmee te maken heeft.
Afgelopen week kwamen onder andere de ontwikkelingen bij aandelen als Flow Traders, Galapagos en Shell aan bod.
Triodos trekt boetekleed aan en betaalt een tientje terug
Triodos is met de stichting SCTB tot een vergelijk gekomen: de groene bank betaalt certificaathouders die op 28 juni 2023 de certificaten in bezit hadden tien euro per certificaat uit.
De certificaten van Triodos handelden altijd rond de 80 euro maar in corona werd de handel bevroren. De bank kon het aanbod van certificaten niet meer aan en besloot geen certificaten meer in te kopen.
De certificaathouders moesten maar met elkaar handelen. De koers stortte in en er kon tijden niet gehandeld worden.

Later werd een handelsplatform gecreëerd via Captin, maar daar was de handel eveneens dun en hierboven zie je de koersvorming op Captin.
Inmiddels heeft het bestuur al besloten om een notering op Euronext aan te vragen en nu komt het dus met een schikking van de stichting die de certificaathouders vertegenwoordigt.
Triodos Bank neemt hiervoor een voorziening van 101 miljoen euro voor belastingen voor 2024. De voorziening houdt verband met de verwachte kosten van het vandaag aangekondigde aanbod tot schikking aan certificaathouders.
Deze voorziening zal een aanzienlijk effect hebben op de winst van Triodos Bank over 2024. Triodos Bank verwacht dat de financiële resultaten over 2024 vrijwel kostendekkend zullen zijn en dat er over 2024 geen slotdividend zal worden uitgekeerd.
Koersdoel Nvidia naar 190 dollar
Eén van de betere analisten op Nvidia heeft het koersdoel voor de chipmaker onlangs verhoogd naar 190 dollar. Vivek Arya sprak in Las Vegas, gedurende de CES, met CFO Colette Kress.
Arya: “Op dinsdag ontvingen we Nvidia CFO Colette Kress, tezamen met Stewart Stecker (Investor Relations) en Andrew Nguyen voor een drukbezocht beleggersdiner in Las Vegas, na de CEO keynote van maandag.
In grote lijnen hebben we meer vertrouwen in:
NVDA als AI-incubator: NVDA’s unieke en uiterst bruikbare silicium/systeem/softwareplatform zorgt voor nieuwe groeimotoren in fysieke AI/robotica, on-premise AI-werkstations (Project Digits), AI PC en autonoom rijden (Uber, Toyota-partnerschap). Geen enkele andere handelaar of ASIC-concurrent kan hieraan tippen.
Vroeg in de infrastructuuropportuniteit van $2 biljoen: NVDA zit pas in de eerste 20-25% van de transformatie van $1 biljoen in traditionele naar versnelde architectuur, met nog eens $1 biljoen kans om nieuwe gen-AI bedrijfsmodellen te ondersteunen.
Op korte termijn zou het aandeel volatiel kunnen blijven tot de winst in het vierde kwartaal (26 februari) vanwege mogelijke strengere beperkingen in China (lage tot gemiddelde eencijferige impact op de verkoop, maar gecompenseerd door een sterkere vraag elders) en de impact van de overgang van Hopper naar nieuwe Blackwell-producten.
De volgende grote katalysator zal de GTC-conferentie zijn die op 17 maart begint in San Jose. Ook hier zal Jensen Huang een key note speech geven, op 18 maart.
Voor die tijd dus nog de jaarcijfers op 26 februari.
Bij een koers van 204 dollar bereikt Nvidia een marktkapitalisatie van 5 biljoen, oftewel 5000 miljard dollar.
Aandeeltje Tetragon stijgt door
Enige tijd geleden schreven we over één van de minst bekende aandelen op het Damrak, Tetragon. In feite een investeringsvehikel dat al jaren ver onder de door het management aangegeven NAV staat.
Niet een klein beetje, nee heel veel. De NAV ligt nu rond de 34,58 dollar, althans, eind november. De koers van het aandeel staat rond de 16 dollar maar is recent 60% opgelopen.
Dat komt omdat één van de grootste participaties van het fonds in het nieuws kwam. Equitix, een infrastructuurfonds, zou op de nominatie staan om overgenomen te worden.
Tetragon heeft daar een groot belang in. Een mogelijke verkoop zou de waarde van het fonds beter inzichtelijk maken en de beurskoers veel dichter bij de (in veler ogen) veel te hoge NAV brengen.
Hier lees je het hele verhaal. Best interessant, maar: risicovol.
Beter dan verwachte omzet TSMC
De chip aandelen maakten een vliegende start dit jaar. Koplopers in de AEX zijn deze week Besi, ASML en ASMI. Onder andere door het nieuws dat Microsoft blijft spenden richting AI, en naar aanleiding van de speech van Nvidia CEO Jensen Huang.
TSMC doet ook een duit in het zakje en kwam met beter dan verwachte omzetcijfers over 2024. De omzet steeg met 33,9%.
De omzet in de periode oktober tot december kwam uit op $26,36 miljard, boven de ramingen van analisten, meldde Reuters, dat zich baseerde op eigen berekeningen en gegevens van LSEG.
Alleen al in december steeg het cijfer met 57,8% tot $8,44 miljard, aldus TSMC in een verklaring op vrijdag.
De cijfers zullen bijdragen aan een positieve toon voor de vraag naar chips richting 2025, waarbij met name TSMC blijft profiteren van verhoogde investeringen in datacenters en andere AI-gerelateerde infrastructuur.
Tegenvaller is wel dat volgens TSMC de trend in AI weliswaar sterk is, maar de trend in vraag naar chips voor consumentenelektronica nog steeds zwak is en volgens TSMC op korte termijn waarschijnlijk niet zal verbeteren.
TSMC produceert chips voor verschillende grote technologiebedrijven, waaronder AI-darling Nvidia en iPhone-maker Apple.
Opmerkelijke stijger: JDE Peet’s

De koffieboer is de laatste tijd al vaker onderwerp van gesprek in onze podcast en dat komt natuurlijk door het bizarre koersverloop.
Grootaandeelhouder JAB kocht Mondelez uit op 25.10 euro en vervolgens daalde het aandeel weer net zo snel als dat het steeg.
Velen trapten in de val en kochten de aandelen (bij) rond 21-22 euro.
Toch; donderdag steeg het aandeel opeens een procent of zes.
De koffieprijs is voorzichtig aan het dalen nu in Vietnam de oogsten meevallen en de voorraden hoog zijn. Robusta komt met name uit Vietnam.
Van een andere koffie-exporteur, Brazilië, is nog onzeker hoe het daar verloopt qua weersomstandigheden.
Niettemin kun je er op wachten dat JAB op een gunstig moment wacht om het aandeel weer van de beurs te trekken tegen een lage waardering.
Nu zou een mooie tijd zijn omdat het aandeel optisch laag staat vanwege de moeilijkheden in de koffiemarkt, die te kampen heeft met een extreem hoge koffieprijs.
Minister Beljaars bij Nvidia
Minister Beljaarts van Economische Zaken brengt van 8 tot en met 9 januari een bezoek aan Silicon Valley in de Verenigde Staten.
Tijdens deze missie staan strategische gesprekken met toonaangevende Amerikaanse technologiebedrijven zoals Nvidia centraal.
Een belangrijk onderwerp op de agenda is de Nederlandse ambitie om een AI-faciliteit te bouwen.
Ons kabinet heeft de ambitie om een Nederlandse AI-faciliteit te bouwen. De AI-faciliteit is gericht op de ontwikkeling en toepassing van AI binnen Nederland met hulp van een AI-supercomputer, een belangrijke pijler voor de verdere digitalisering van de economie.
Beljaarts gaat zowel op bezoek bij Nvidia als bij AMD. Niet bekend is of hij komt te spreken met Jensen Huang zelf.
Er gaat ook een delegatie Nederlandse ondernemers mee, die vervolgens ook naar de technologiebeurs CES gaan in Las Vegas.
Veel landen investeren in een supercomputer om daarmee AI te integreren in hun bedrijfsleven.
Ter vergelijking: de Nederlandse economie is 1200 miljard euro groot, de market cap van Nvidia is 3500 miljard euro op dit moment.
Trump en Obama oude vrienden?
Breed uitgemeten in de (Amerikaanse) pers: Trump en Obama schijnen goed met elkaar door een deur te kunnen bij de begrafenis van Jimmy Carter.
NOW – Trump and Obama at Jimmy Carter’s funeral.pic.twitter.com/EITlH8Indq
— Disclose.tv (@disclosetv) January 9, 2025
Even opmerkelijk; het moment dat George Bush langskomt bij Obama en hem een tikje op z’n buik geeft.
The belly tap is remarkable pic.twitter.com/bxj3wEETh2
— Reese Gorman (@reesejgorman) January 9, 2025
Uiteraard hebben de heren elkaar achter de schermen al ontmoet. En het betekent ook dat je elkaar niet naar het leven hoeft te staan als je t niet met elkaar eens bent.
Er waren vijf levende ex-presidenten aanwezig: Biden, Obama, Trump, Bush dus en Bill Clinton.
Sluit je aan bij De Aandeelhouder
Nog geen lid van onze club? Dit mag je verwachten bij De Aandeelhouder:
- elke zaterdag om 07:00u het online beursmagazine in je mailbox
- elke donderdag om 12.30 uur de live Q&A, vragenuurtje, met onze specialisten
- dagelijks Premium analyses over actuele aandelen
- educatie door webinars en video’s
Wij zijn je ogen en oren op de beurs! Wie nu lid wordt krijgt bovendien het boek met de tien investment cases voor 2025 van de ProBeleggen professionals.
Fat Cat Day
Fat Cat Day afgelopen dinsdag. De dag dat de meest invloedrijke CEO’s al net zoveel geld hebben verdiend als waar iemand met een minimumloon een heel jaar voor moet werken.
FNV schreef daar een stukje over en legt de verdiensten van CEO’s naast die van iemand die in hun bedrijf het minimumloon verdient.
Beetje suggestief natuurlijk maar wel goed om even de verschillen te zien. Frans Muller van Ahold is grootverdiener in de AEX en verdient zelfs meer dan de CEO van ASML.
Heineken belooft haar medewerkers een loonsverhoging van 4% per jaar de komende twee jaar maar daarmee halen ze CEO van den Brink natuurlijk niet bij.
CEO Exor in Board bij Meta
De meest opmerkelijke transfer in de Board van Meta was wel de komst van Dana White, de president van de Ultimate Fighting Championship (UFC), ’s werelds grootste organisatie voor mixed martial arts (MMA).
White is een prominente figuur in de sportwereld en wordt vaak gecrediteerd voor het transformeren van de UFC van een nicheorganisatie naar een miljardenbedrijf en wereldwijde sensatie.
White heeft een nauwe persoonlijke band met Donald Trump. Hun connectie gaat terug tot de vroege jaren 2000, toen Trump de UFC ondersteunde tijdens een moeilijke periode voor de organisatie.
Begin jaren 2000 stond de UFC er slecht voor en werd de organisatie door velen gezien als controversieel en onwettig vanwege de aard van MMA-gevechten. Donald Trump, destijds een vastgoedmagnaat en eigenaar van casino’s, bood aan om UFC-evenementen te hosten in zijn Trump Taj Mahal in Atlantic City, New Jersey.
Dit was een cruciale stap voor de UFC om zichzelf te vestigen als een legitieme sportorganisatie. Dana White heeft vaak publiekelijk zijn dankbaarheid uitgesproken voor Trump’s steun in de beginjaren van de UFC.
Tijdens Donald Trump’s presidentiële campagne in 2016 sprak Dana White op de Republikeinse Nationale Conventie en gaf een vurige toespraak waarin hij Trump prees als een loyale en vastberaden leider.
Het lijkt erop dat Meta van Mark Zuckerberg hiermee duidelijk de band wil aanhalen met het Witte Huis.
White zelf zegt er het volgende over: “I’ve never been interested in joining a board of directors until I got the offer to join Meta’s board. I am a huge believer that social media and AI are the future,” said Dana White, President and CEO of UFC®.
“I am very excited to join this incredible team and to learn more about this business from the inside. There is nothing I love more than building brands, and I look forward to helping take Meta to the next level.”
John Elkann van Exor zit er ook bij
Ook opmerkelijk is dat John Elkann, CEO van de Italiaanse holding Exor, zijn opwachting maakt in diezelfde Board of Directors.
Elkann zegt: “I am honored to be able to contribute to the future of one of the most significant companies of the 21st century.
I look forward to bringing my global experience and long-term perspective to the board as Meta continues to shape and push the next frontiers of innovation and technology.”
Exor heeft verder geen belang in Meta.
Elkann is een Amerikaan, geboren in New York maar trouwde met een erfgenaam van de Agnelli’s en is daarom grootaandeelhouder en CEO van Exor.
Het is niet helemaal duidelijk waarom Zuckerberg hem erbij gevraagd heeft. Elkann heeft veel expertise en heeft succesvol Fiat weer op de kaart gezet en heeft bovendien ervaring met het investeren in start ups.
Met de komst van Dana White schuift Zuckerberg duidelijk een stukje op richting het Trump kamp.
Gongslag woensdag 12 februari

Op woensdag 12 februari heb ik weer de eer om de beurs te openen, in verband met het winnen van de beursexpert trofee 2024.
Elk jaar vraagt Corné van Zeijl, namens vermogensbeheerder Cardano meer dan honderd beursexperts over hun verwachtingen voor de AEX-index.
Ook voorspellen ze wat het komende jaar de beste en slechtste aandelen zullen zijn. De beste expert krijgt de eer om de beurs te openen.
Dit jaar ben ik degene die er het dichtste bij zat, met Adyen als topper en Randstad als flopper.
Ben je lid van De Aandeelhouder en vind je het leuk daar een keer bij te zijn, reageer dan even naar nico@deaandeelhouder.nl. Er mogen maximaal drie personen extra mee.
Je wordt rond 8.30 uur verwacht op het Damrak (Beursplein 5) en na koffie en koek en een praatje zijn we tegen tienen klaar.
Elia: hoge investeringen en hoge schuld

In de live Q & A deze week werd gevraagd naar het Belgische aandeel Elia. Elders in dit magazine komen we daar even op terug.
Het bedrijf, dat de hoogspanningsnetwerken in België en Noord-Duitsland runt, heeft te kampen met hoge investeringen in het netwerk die voor de deur staan.
Tot aan 2030 moet het bedrijf zo’n 30 miljard euro investeren, terwijl er een jaarwinst wordt geboekt van zo’n 350-400 miljoen euro.
Daarbij is er al een hoge schuld, van zo’n 10 miljard euro. Er is dus extra kapitaal nodig om die investeringen te kunnen doen en dat betekent dat het bedrijf met de geldbuidel rond moet bij de aandeelhouders.
Eén van die grootaandeelhouders is Publi-T, een vennootschap waarin de Belgische gemeenten vertegenwoordigd zijn.
- Publi-T: 44,79%
- Katoen Natie Groep: 9,30%
- Interfin: 4,25%
- Publipart: 3,32%
- Belfius Insurance: 0,97%
- Vrij verhandelbare aandelen (free float): 37,37%
Katoen Natie is een internationaal logistiek bedrijf. Interfin is een Brusselse intercommunale, en Publipart is een holdingmaatschappij. Belfius Insurance is een Belgische verzekeringsmaatschappij.
De gemeenten in België moeten dus bijstorten, maar waar halen zij het geld vandaan? Dat houdt het aandeel tegen.
Lynx Beleggersdebat: a.s. woensdagavond 15 januari
Op 15 januari aanstaande organiseert LYNX weer het jaarlijkse beleggersdebat. Het grootste beleggersdebat van de Benelux waarin 8 beleggingsexperts hun visie op en beleggingsideeën voor het nieuwe jaar geven.
Vier experts gaan in gesprek over dé macro-economische thema’s van 2025. Ontdek de kansen van morgen, met visies en tips van experts en spannende één-op-één battles.
U kunt zich gratis aanmelden om de liveshow online bij te wonen.