Weekend: Tesla, Buffett, Klarna, OCI, Prosus, ASML, Nvidia

Beste Aandeelhouder,
Het is even wennen maar techaandelen en Amerikaanse aandelen lijken enigszins uit de gratie. Beleggers stromen massaal naar Duitsland. De rentes lopen op in euroland terwijl ze in de VS omlaag gaan.
Het kapitaal stroomt dus naar de eurozone en dat zie je terug in de koers van de eurodollar. Die is sinds kort aan een behoorlijke opmars bezig, sowieso bijzonder als je ziet in welk tempo dat gaat.
Is het nu de kracht van Duitsland of de zwakte van Amerika waarom dit zo gaat? Moeilijk te zeggen maar het moge duidelijk zijn dat de Amerikanen het er niet gemakkelijker op maken voor de internationale beleggers.
Trump blijft warrig in zijn uitspraken en verandert te gauw van mening. Zet dat tegenover de dadendrang van de Duitsers, die juist wél doen wat ze beloven: veel geld klaarzetten voor het herstel van de eigen economie.

Het grote plan van de Amerikanen
Toch lijkt het wel dat er een masterplan is opgetuigd door de regering Trump. In dit interview met de minister van Financiën Scott Bessent wordt daar meer duidelijk over.
Eerst bezuinigen bij de overheid, dan tarieven om de eigen economie een zetje te geven en de Amerikaanse bedrijven kunnen dan de ontslagen ambtenaren weer in dienst nemen.
Dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot en het is nog maar de vraag of er niet halverwege ingegrepen moet worden als er onverhoeds een recessie opduikt.
Volatiele tijden dus, gegarandeerd. Hier zie je het interview met Bessent.
Klarna, eindelijk weer een fintech

Het Zweedse Klarna komt naar de beurs. In New York wel teverstaan. Wie meer wil weten over het business model, het ontstaan van Klarna en of het nu wel of geen concurrent van Adyen is, kan hier terecht.
Oprichter is de Zweeds/Poolse Sebastian Siemiatkowsi. Sebastian ( 3 oktober 1981, Sundsvall, Zweden) groeide op in Uppsala, waar zijn ouders naartoe waren geëmigreerd vanuit Polen in 1980, vlak voor zijn geboorte.

Hij werd tweetalig opgevoed, met Pools en Zweeds beide als moedertaal. Na de middelbare school in Uppsala ging hij studeren aan de prestigieuze Handelshögskolan (Stockholm School of Economics), waar hij zijn latere mede-oprichters Niklas Adalberth en Victor Jacobsson ontmoette.
In 2005, op 23-jarige leeftijd, richtte Siemiatkowski samen met Adalberth en Jacobsson Klarna op. Het idee ontstond tijdens een ondernemerswedstrijd op de universiteit, waar hun concept voor een eenvoudige, veilige betaalmethode voor online winkelen aanvankelijk werd afgewezen.
Toch gaven ze niet op. Met steun van angel-investeerder Jane Walerud, die hen koppelde aan een team van programmeurs, begonnen ze het bedrijf vanuit een klein kantoor in Stockholm.
De beginjaren waren zwaar; Siemiatkowski liet zijn masterstudie schieten en het team werkte soms in hun ondergoed door het gebrek aan airconditioning tijdens warme zomerdagen.
Toch wierp hun inzet vruchten af: Klarna groeide snel door partnerships met e-commercebedrijven, en in 2010 brak het internationaal door met een investering van Sequoia Capital.
Siemiatkowski’s visie was om betalen makkelijker en flexibeler te maken, wat leidde tot het succesvolle “buy now, pay later”-model.
Onder zijn leiding groeide Klarna uit tot een wereldspeler met miljoenen gebruikers, met een sterke focus op de VS sinds 2015.
Ondanks Klarna’s successen kende Siemiatkowski ook tegenslagen, zoals de waardedaling van het bedrijf in 2022 van 45 miljard dollar naar 7 miljard dollar.
Dit jaar moet dan de kroon op het werk worden en met de beursgang hoopt Klarna op een waardering van 15 miljard dollar uit te komen. Nog lang niet de waardering uit 2022, toen de bomen tot in de hemel leken te groeien, maar wel een verdubbeling vanaf het dieptepunt toen.
Sebastian bezit nog 7% van de aandelen Klarna.
Waardering
Men gaat nu uit van een waarde van ongeveer 15 miljard dollar. In 2021 lagen de kaarten anders, toen groeiden de bomen tot in de hemel. De rentestijging in de jaren erna deed de waardering fors afkoelen.

Berkshire Hathaway op All Time High
Enige tijd geleden was er nog de zorg wat er met Berkshire zou gebeuren als Warren en Charlie er niet meer waren maar daar is niets meer van te zien aan het aandeel.
Het koerst dit jaar telkens richting all time highs. Dat kan te maken hebben met het imago van Buffett en zijn kaspositie.
Buffett heeft recent veel aandelenposities afgebouwd, waaronder Bank of America en vooral Apple en zit nu op een berg geld ter waarde van 334 miljard dollar.
Dat is lekker koopjes doen straks als de Amerikaanse economie begint te haperen.
Dat geld zit vooral in Amerikaanse staatsobligaties die ook gestaag weer wat oplopen (de rente daalde al van 4.80 naar 4.25%).
Hieronder de grafiek (van @KarelMercx)
Nieuwe samenstelling AEX-AMX-AxcX
Aanstaande maandag gaan de wijzigingen in in de diverse Nederlandse indices. De AEX blijft onoveranderd. Wel wordt in september de AEX uitgebreid naar 30 namen, maar dat is van later zorg.
De AMX krijgt wel een paar nieuwe gezichten. De bouwers maken opnieuw hun opwachting in de midkap. BAM en Heijmans komen erbij, terwijl Flow Traders eruit gaat. Ook Alfen moet het, in verband met de beroerde koersprestatie, een divisie lager zoeken. Hier zie je de wijzigingen in de twee lagere divisies:

DSM. toch één van de duurzaamste bedrijven in onze indices, komt nu eindelijk in de ASX ESG index. Onthoud: ESG is meer dan alleen duurzaamheid, het is ook governance en social.
Advies moet binnen 5 dagen goed zijn, of anders….
Hier heeft iedereen zich een beetje op verkeken. FD en RTLZ kwamen met een onderzoek van de Universiteit van Utrecht op de proppen waarin onderzocht werd wat nu precies de stand van zaken was bij de adviezen die financiële influencers gaven.
Ze keken daarbij echter maar naar één tijdsframe: 5 dagen na het afgegeven advies. Dat is natuurlijk een beetje kort, dat weten wij allemaal. De onderzoeker zei dat ie na vijf dagen al wel wist dat het verder niets zou worden, dus verder onderzoek was niet nodig…..
Ze onderzochten 21 finfluencers en de resultaten daarvan kun je hier lezen, op de website van de ESB.
Weekend #AEX pic.twitter.com/IxfGETfrFq
— Nico A. Inberg (@NicoInberg) March 22, 2025
OCI komt met nieuw dividend
De jaarcijfers van OCI bevatten weinig spannends. Het dividend komt eraan, ik verwacht zo’n 4.40 euro per aandeel en dat moet ergens in Q2 overgemaakt worden.
De koers staat momenteel zo’n kwart onder de intrinsieke waarde en dat wordt 33% als er straks een bak geld uitgekeerd gaat worden.
Hoe dat zit lees je verderop in dit magazine of hier.
Live sessie donderdag: Fugro, Nvidia, ABN Amro, Thyssenkrupp, Klarna en Alfen

In de wekelijkse chatsessie, een Q&A voor leden, kwamen afgelopen donderdag de volgende onderwerpen aan bod:
Timestamps: 00:00 – 15:45 wachtscherm 15:45 – 18:10 Intro 18:10 – 20:15 NVIDIA 20:15 – 26:00 Rentes Amerika & Europa 26:00 – 32:10 Defensie-aandelen 32:10 -34:55 SIF 34:55 -39:30 Thyssenkrupp 39:30 – 41:35 Tesla 41:35 – 42:40 Just Eat Takeaway 42:40 – 43:42 Prosus 43:42 – 44:20 Alfen 44:20 – 53:50 Fugro 53:50 – 57:00 ABN Amro 57:00 – 58:03 Chip aandelen 58:03 – 1:01:30 OCI 1:01:30 – 1:03:00 Vragen kijkers 1:03:00 – 1:08:15 Klarna 1:08:15 – 1:09:30 Avantium 1:09:30 – 1:11:40 Basic-Fit 1:11:40 – 1:12:18 Triodos 1:12:18 Outro
Leden van De Aandeelhouder kunnen de chatsessie HIER bekijken.
Tesla; meer dan auto’s alleen
Dat moet natuurlijk wel want als je kijkt naar de marktwaarde van Tesla in verhouding tot Mercedes, Volkswagen of Toyota….
Hieronder zie je, zoals besproken in de podcast, hoe de verhoudingen liggen. Tesla alleen is meer waard dan alle andere automerken.

Dat is nu iets veranderd, de marktwaarde van Tesla ligt nu rond de 750 miljard dollar, maar toch, het verschil is duidelijk.
En dat met slechts een klein marktaandeel van 1.8%. Er moet dus meer zijn. En dat is er ook. Afgelopen week organiseerde Tesla een bijpraatdag en vertelde een en ander over de laatste ontwikkelingen:
– Tesla heeft zijn eerste Optimus robot geproduceerd bij hun nieuwe productielijn in Fremont
– Nieuwe Optimus hand met 22 vrijheidsgraden (voorheen 11) en nieuwe onderarm is nu in productie
– Een Tesla Cybercab zal uiteindelijk elke 5 seconden van de productielijn rollen (versus 35 seconden voor Model Y).
– Tesla’s 4680 cel is nu de goedkoopste cel per kWh ter wereld
– Dojo 1 is actief in NY en Palo Alto, en verzorgt momenteel ~10% van de FSD-trainingsbelasting.
– Dojo 2 onderweg. Zal 10x beter zijn dan Dojo 1. “Echte kans op een doorbraak.”
– Tesla op schema om 10 miljoenste auto te bouwen in 2026
– Model Y op schema om in 2025 voor het derde jaar op rij beste auto ter wereld te worden
– Tesla Semi vrachtwagenfabriek blijft op schema om bouw dit jaar af te ronden
– Elon wil experimenteren met veel grotere gigacietmachines, mogelijk tot 50.000 ton (van 9.000 nu)
– 160.000 NACS-adapters geproduceerd bij Giga NY
– Record batterijproductie vindt momenteel plaats bij Giga Nevada
– Tesla’s Cortex-supercomputer bij Giga Texas is momenteel 50.000 GPU’s groot. Dat worden er binnenkort 100.000. Op dat moment zal het een top 5 wereldwijd trainingscluster zijn.
Genoeg fantasie in het aandeel dus, maar de merkwaarde van de auto’s ligt duidelijk onder druk, Musk wendt zich af van zijn natuurlijke achterban en we gaan eerst eens zien wat er van de verkoopcijfers overeind blijft.
Hier lees je ons Tesla artikel van de afgelopen week. Vooral voor mensen die denken dat Tesla meer is dan een autobouwer……

Ondertussen in China: Tencent en Baidu
Baidu: nieuw AI-model
Afgelopen zondag lanceerde Baidu de allernieuwste update van haar AI-model Ernie. Aandelen van Baidu stegen afgelopen maandag circa 10% in reactie op het nieuws, alhoewel de euforie inmiddels weer is verdwenen. In dit artikel lees je meer over Baidu.
- Nieuw AI model Ernie 4.5
- X1 als concurrent voor DeepSeek
- Baidu op zoek naar omzetgroei
Baidu behoort samen met Huawei, Tencent & Alibaba tot de grootste technologiebedrijven in China. De onderneming vertoont veel gelijkenissen met het Amerikaanse Alphabet. Zo heeft het een zeer dominante marktpositie in de zoekmachinemarkt en exploiteert het vergelijkbare applicaties zoals Baidu Maps, Baidu Ads en Baidu Search.
Prosus: Tencent doet het uitstekend
De koersbewegingen van de Chinese aandelen zijn onnavolgbaar. Het is lastig in te schatten wanneer ze omhoog of omlaag gaan.
Sterke cijfers worden soms beloond, soms niet. Tencent kwam met een uitstekende update, op de dag zelf ging het aandeel omhoog maar de twee dagen er na viel alles weer terug.
Onze Belgische collega Tom Simonts vertelt meer over Tencent in een video interview. Cloud en Gaming gaan weer goed.
Bovendien heeft Tencent allerlei vertakkingen en deelnemingen in honderden kleinere bedrijven die wij niet eens kennen. Dat zal er niet zo 1, 2, 3 uitkomen, maar het zit er wel in.
De korting die Prosus dan nog eens kent, zo’n procent of 35, komt er nog eens bovenop.
Hier lees je onze analyse van Prosus, Tencent en de video van Tom kun je hier ook zien.
Ondertussen in België: Brederode en IBA
Nog wat nadruppelend cijfermateriaal bij onze Zuiderburen. Geert Campaert keek naar de cijfers van holding Brederode en ontwikkelaar van protontherapiemachines Ion Beam Applications, voor vrienden IBA.
De Brederode analyse lees je hier en het IBA artikel vind je hier.
De Cloud: Wat is dat?
De Cloud voor Dummies, zo kan je het ook noemen. In de studio bij ons cloud expert Bart Boonen, oprichter van CloudNation.
In video 6 van de Dutch Tech Month duiken Bart Boonen van Cloudnation (https://www.cloudnation.nl/diensten) en Albert Jellema in de wereld van de cloud.
In deze aflevering van De Aandeelhouder Tech Week doken we in de wereld van cloudtechnologie en de impact ervan op bedrijven en investeerders.
Cloudexpert Bart van CloudNation nam ons mee langs de kernvragen: wat is de cloud, waarom stappen bedrijven massaal over en welke trends zijn onmisbaar voor de toekomst?
Dutch Tech Month: Tech webinar met Marc Langeveld

In het kader van de Dutch Tech Month spraken we afgelopen week met Marc Langeveld.
Vanaf dit jaar organiseert De Aandeelhouder Expert Talk, gesprekken in de studio met experts op hun gebied. Eén van die experts is Marc Langeveld, onbetwist één van de grote namen op het gebied van techanalisten.
Marc komt elke drie maanden langs, exclusief voor leden van De Aandeelhouder, om ons bij te praten over de laatste ontwikkelingen bij de tech-aandelen.
Uiteraard komen ASML, ASMI en Besi langs, alsmede Nvidia en the likes, maar we kijken ook naar nieuwe namen die op termijn dominant kunnen worden in technologie.
Hier zie je het eerste webinar van afgelopen week. Alleen voor leden dus van De Aandeelhouder en HIER kun je lid worden. Eigenlijk heb je met één zo’n video je geld er al uit.
Meer video’s zien die we in het kader van de Dutch Tech Month opnamen? Hier zie je de hele playlist.
