Weekend: TKH, HAL, Nordisk, JDE Peet en AMG

De markten werden onaangenaam verrast door de strenge taal van Fed-voorzitter Jerome Powell. De inflatie is nog niet onder controle, loopt weer op en als dat niet beter wordt, kunnen we ons opmaken voor slechts twee rentestapjes volgend jaar.
De eerste analisten die een nieuwe ‘pivot’ zien melden zich al. Analisten van Apollo trokken al eerder aan de bel, kregen nu gelijk en zien nu voor volgend jaar zelfs de Fed de rente weer naar boven bijstellen.
Of het allemaal zo heftig wordt, valt nog te bezien maar feit is dat Trump als inflatie-aanjager wordt gezien en hoewel hij nog aan zijn eerste dag moet beginnen staat de inflatie nu al weer op een hoger niveau.
In deze weekend read vind je verder de volgende onderwerpen:
- HAL laat oog vallen op TKH
- Koopkans Novo Nordisk?
- De koffieprijs en holding achter JDE Peet’s
- De hangmatbelegger
- BAM International komt weg met 30K boete
- Chatsessie
- Vivendi wordt Viervendi
- Nieuwe CFO PostNL
- AMG profiteert nog niet
- CM, 50 Cent en Mary J. Blige
HAL laat oog vallen op TKH Group
Een toch vrij onverwachte aankoop van HAL Investments. Waar we eerder dachten aan uitbreiding van de belangen in SBM of Vopak, daar kocht HAL zich deze week in bij TKH Group.
TKH daalde dit jaar met bijna 20% onder andere omdat de kabelactiviteiten niet van de grond kwamen. Het bouwde een nieuwe fabriek in Delfzijl die nog nauwelijks orders binnenkreeg.
Van de week kwam daar overigens verandering in. Wat wil HAL met TKH? Wil het de boel opsplitsen, van de beurs halen of gewoon een beursgenoteerd belang aanhouden?
In ons premium artikel van afgelopen vrijdag gaan we daar uitgebreid op in. Hier lees je daar meer over.
Koopkans Novo Nordisk

Het Deense Novo Nordisk is het meest waardevolle Europese aandeel. De marktkapitalisatie was tot voor kort nog 450 miljoen euro, bijna anderhalf keer zoveel als de runner-up LVMH.
Daar is vandaag verandering ingekomen doordat NN tegenvallende resultaten bekendmaakte van haar nieuwe medicijn CagriSema.
CagriSema is een onderhuidse injectie voor patiënten met obesitas en diabetes. NN dacht en beloofde dat het medicijn een gewichtsverlies op zou leveren van minimaal 25% maar het werd 22,7%.
Reden voor de markt om het aandeel tot 20% lager te zetten.
Sterk overdreven; het medicijn werkt wel maar minder sterk dan gedacht. Het zit echter wel onder dat van de concurrent Eli Lilly, dat met Retatrutide een gewichtsverlies van 24% aan kon tonen na bijna een jaar.
Altijd lastig
Het is altijd lastig met biotech en pharma. Kijk naar de kop van dit persbericht: had jij gedacht dat hierop het aandeel 20% zou dalen?
De onderneming zelf waarschijnlijk ook niet maar de markt kent zo zijn eigen dynamiek.
NN ligt al een tijdje wat minder en dan is dit vaak de genadeklap. Twijfelaars gooien het aandeel er alsnog uit.
Feit is wel dat de belofte van 25% gewichtsverlies niet gehaald is, en dat daarom het medicijn minder zal staan aangeschreven dan dat van de, of een aantal, concurrenten.
Meer indicaties
Hoe het ook zij, de markt is de markt en liegt niet. Je kunt erop handelen. Wat belangrijker is, is dat partijen als NN en Eli Lilly hun medicijnen ook op allerlei andere aandoeningen willen gaan testen.
Dat geeft een overvolle pijplijn en dat kost in eerste instantie geld (wat nu gemakkelijk verdiend wordt met de obesitas medicijnen) maar moet op termijn ook omzet opleveren.
Daarom is de afstraffing te fors: het bedrijf heeft veel meer pijlen op haar boog dan alleen dit.
Toekomst: data met AI
Bovendien: de toekomst van Health Care gaat steeds meer over het combineren van data met AI. De farmaceuten met de meeste data zijn via AI-zoekmethodes het beste in staat nieuwe, revolutionaire medicijnen te ontwikkelen.
Novo Nordisk, met haar enorme geschiedenis op basis van diabetes-patiënten, besteedt veel geld aan R&D en onderschat daarom niet de mogelijkheden die dit soort grote bedrijven met veel geld en onwikkelingspotentieel hebben.
De koffie wordt duur betaald – JDE Peet’s

Koffie, we drinken het allemaal gedachtenloos en sommigen kunnen niet zonder. Is er sprake van prijselasticiteit bij koffie? Drink je wat minder nu het zo duur geworden is?
Dat is de grote vraag die beleggers in JDE Peet’s zullen moeten beantwoorden. Het koersverloop geeft aan dat het inderdaad zo is. De sky high gestegen prijs van de coffee future, hieronder te zien, is een groot probleem voor koffiebranders.

Een milde prijsstijging wordt over het algemeen gemakkelijk doorgegeven maar als het echt de spuigaten uitloopt, wordt het een ander verhaal. Vaak heeft een tussenpersoon nog wel enige respijt, omdat er gewerkt wordt met hedging strategieën.
Maar als iedereen door zijn langetermijn contracten heen is en de prijs loopt almaar door, dan is er geen weg meer teug en moet de prijsverhoging worden doorgegeven aan de eindklant.
Zover is het nu bij JDE Peet’s. En de vraag is dus of de eindklant dat aan kan.
Goldman Sachs kwam dinsdag met een verkoopadvies voor JDE Peet’s. De analist in kwestie denkt duidelijk dat de koffie- en theeboer dat duidelijk niet kan doorgeven, wat daarmee ten koste van de winstmarges zal gaan.
Het koersdoel is niet schokkend, 17 euro, en staat er ook al bijna. Opmerkelijk is natuurlijk wel dat grootaandeelhouder JAB Holdings mede grootaandeelhouder Mondelez vorige maand uitkocht op 25,10 euro.
Die komen heel goed weg met deze prijs. Uiteindelijk zal JDE waarschijnlijk wel van de beurs getrokken worden door JAB maar qua timing is dat natuurlijk niet te voorspellen.
Als de koers langere tijd erg laag staat, laten we zeggen rond dit niveau of lager, kan dat wel een katalysator zijn voor dit proces.
Hangmatbeleggen woord van het jaar in België
Tim Nijsmans en Yoran Brondsema, een Belg en een Nederlander, schreven het ETF-boek De hangmatbelegger. Daarin leggen zij uit hoe periodiek beleggen voor veel jonge, nieuwe beleggers de manier is om vermogen op lange termijn op te bouwen.
Tim Nijsmans is verbonden aan de Vlaamse VFB, een soort tegenhanger van onze VEB. De VFB organiseert van alles voor de Vlaamse belegger, van opleidingen tot bijeenkomsten tot webinars.
Het boek De hangmatbelegger kun je vinden op bol.com.
In Nederland was er ook een soort verkiezing van woord van het jaar maar die werd gekaapt door diverse actiegroeperingen. Uiteindelijk besloot de organisatie zelf het heft in handen te nemen en koos voor het woord ‘polarisatie’.
BAM krijgt 30.000 euro boete

Al in 2022 waren er grote problemen bij BAM International, waar een aantal grote projecten behoorlijk uit de klauw liepen. Het management hief de divisie op, maar dat was buiten de waard gerekend.
Het Openbaar ministerie stelde een onderzoek in naar vermeende wanpraktijken bij de divisie. Dat onderzoek duurde bijna twee jaar.
Nog bij de vorige kwartaalupdate gaf BAM aan dat een en ander zou kunnen leiden tot materiele impact op de winst. Een waarschuwing die je als belegger nooit in de wind mag slaan.
Nu blijkt echter dat het met een sisser afloopt, BAM krijgt een boete van 30.000 euro en gaat daar tegen niet in beroep.
Vraag die nu resteert, zeker gezien de koersevolutie van concurrent Heijmans: welke risico’s zijn er nog aanwezig bij BAM, in de grotere projecten die het ooit aannam?
Heijmans werkt toe naar een ebitdamarge van 7-9% (zit nu al op 7.5%) en als BAM dat op termijn ook wil halen (vooral in de huizenbouw is dat mogelijk) dan moeten de grote, internationale projecten zoals de tunnel naar Denemarken eerst goed worden afgerond.
Hier lees je ons artikel over BAM.
Ondertussen in New York:
the McKinsey team after they charge $5 million to recommend that their client should implement AI
pic.twitter.com/eK1FOF2sxG— ConsultingHumor (@ConsultingHumor) December 16, 2024
Chatsessie met Pharming, BAM en JDE Peet’s

Onze leden worden tweewekelijks bediend met een live Q & A waarin zij vooraf en tijdens de sessie vragen kunnen stellen over aandelen waar zij iets over willen weten.
Afgelopen donderdag was de laatste Q&A van het jaar waarin onder andere de overname van Pharming besproken werd alsmede een aantal andere aandelen waaronder BAM, Honeywell, Sif en Xior.
Onder de video, die een uur duurt, vind je een tijdslijn met onderwerpen. Je kunt de video HIER terugvinden (alleen voor leden).
Vanaf volgend jaar doen we de Live Q & A wekelijks, elke donderdag om 12.30-13.30 uur met wisselende presentatoren, waaronder Jordy, Nico en Jean-Paul van Oudheusden.
Vivendi wordt Viervendi
Vivendi is een Frans mediaconglomeraat dat actief is in diverse sectoren, waaronder televisie, filmproductie, uitgeverij, reclame en videogames.
Het bedrijf heeft onlangs een strategische herstructurering ondergaan, waarbij het is opgesplitst in vier afzonderlijke entiteiten om de waarde van zijn activa beter te weerspiegelen en internationale groei te stimuleren.
Drie onderdelen hebben elk een eigen beurslisting gekregen; Canal+ in Londen, Havas in Amsterdam en Hachette in Frankrijk.
1. Canal+
Canal+ is een toonaangevende speler in de productie en distributie van film- en audiovisuele content op alle continenten. Het bedrijf exploiteert betaaltelevisiekanalen en heeft een sterke aanwezigheid in zowel binnen- als buitenland.
Na de opsplitsing is Canal+ genoteerd aan de London Stock Exchange, met behoud van zijn Franse hoofdkantoor. Deze stap benadrukt de internationale ambities van het bedrijf, vooral in Engelssprekende markten.
2. Havas
Havas is een van de grootste wereldwijde communicatiegroepen, actief in meer dan 100 landen. Het bedrijf biedt een breed scala aan diensten op het gebied van reclame, media en digitale communicatie.
Als onderdeel van de herstructurering is Havas genoteerd aan Euronext Amsterdam. Deze notering is bedoeld om de internationale zichtbaarheid en groei van Havas te versterken.
3. Louis Hachette Group
Louis Hachette Group omvat de uitgeefactiviteiten van Vivendi, waaronder een meerderheidsbelang in Lagardère, een wereldleider in boekuitgaven en reisretail.
Daarnaast bezit het Prisma Media, een prominente speler in de Franse tijdschriftenmarkt.
Door deze opsplitsing streeft Vivendi ernaar de individuele waarde en groei van elk bedrijfsonderdeel te maximaliseren, terwijl het zelf verdergaat als investeringsmaatschappij met belangen in onder andere Universal Music Group en Gameloft.
Voor de opsplitsing deed een aandeel Vivendi ongeveer 8,50 euro. Opgeteld na de splitsing; aandeelhouders Vivendi hebben nu dus vier aandelen, is de waarde ietsje lager, rond de 8,20 euro.
Nieuwe CFO PostNL
De huidige CFO van PostNL, Pim Berendsen, schuift een stoeltje op naar de plaats van CEO. Herna Verhagen heeft immers aangegeven dat zij er mee stopt per april volgend jaar.
Als opvolger van Pim Berendsen is aangetrokken Linde Jansen, tot nu toe werkzaam bij Heineken.
Linde was bij Heineken werkzaam als Director Financial & ESG Reporting at The HEINEKEN Company. Ze heeft er 18 jaar op zitten bij Heineken en dit is ook daarom een grote stap.
In haar afscheidswoord op LinkedIn zegt ze:
Tegelijkertijd ben ik erg enthousiast om vanaf volgend jaar bij PostNL te werken. PostNL speelt een cruciale rol in het dagelijks leven van particulieren en bedrijven. Het biedt een breed scala aan diensten, waaronder postbezorging, pakketbezorging en digitale e-commerce logistieke oplossingen.
Voor mij een nieuwe sector met nieuwe uitdagingen en kansen. De toewijding en energie die ik voelde bij mijn nieuwe collega’s in de korte kennismaking die ik tot nu toe heb gehad, zijn echt aanstekelijk. Ik kijk ernaar uit om het PostNL team te versterken: van groen naar oranje!
Laten we hopen dat ze samen met Pim de boel weer op de rit krijgt en een oplossing kan vinden in Den Haag voor de impasse waarin met name de postbezorging nu zit.
Aandeel AMG profiteert nog niet….
We schreven vorige week al over het Belgische aandeel Campine dat met de neus in de boter gevallen is door de enorme prijsstijgingen in het metaal Antimoon.
Door Chinese exportrestricties is Antimoon, dat vooral gebruikt wordt om vlammen te vertragen, opeens zeer gewild en erg duur geworden.
De prijs is gestegen van 12.000 dollar tot 40.000 dollar per ton.
AMG doet ook wat met antimoon, maar het is bij AMG niet materieel. Wel was het een meevaller, al in Q2 en Q3. Q4 zal dus daarom ook wel licht meevallen.
Belangrijker voor AMG is lithium en vooral vanadium, dat in onderstaande lijst van de NAVO niet voorkomt, maar wel op de kleurenkaart staat als high risk voor straaljagers.
List of NATO Defence Critical Raw Materials
- Aluminium
- Beryllium
- Cobalt
- Gallium
- Germanium
- Graphite
- Lithium
- Manganese
- Platinum
- Rare Earth Elements
- Titanium
- Tungsten

Geen cash meer?
Banken willen dat we weer meer cash aanhouden in verband met een eventuele Russische inval (?) maar beleggers houden niet van cash. Tenminste, nu niet. Cash is King is iets wat alleen Warren Buffett nog belijdt.
Hieronder zie je een grafiek van Corné van Zeijl waarin je ziet dat de cash pile bij beleggers althans erg laag is momenteel.
Beleggers willen niet meer in cash.
En ze zijn ongelofelijk slecht in timen. pic.twitter.com/Z2P4OhTtBg— Corné van Zeijl (@beursanalist) December 17, 2024
En inderdaad, vaak gaat veel cash bij beleggers samen met een dieptepunt op de beurs, en andersom. Ook logisch natuurlijk.
Als beleggers veel cash hebben, en dat richting de beurs sturen, gaat de beurs omhoog. Als de cash op is, kan de beurs niet hoger.
Vervolgens gaan beleggers cash terughalen, dus aandelen verkopen, en daalt de beurs weer. En bij het dieptepunt draait de boel dan weer….
Zo moeilijk is het allemaal niet.
CM.COM, 50Cent en Mary J. Blige
CM.com werkt samen met Necto Future Group om het ticketing platform te bieden voor een optreden van 50 Cent in Engeland.
De Amerikaanse rapper, met in het voorprogramma Mary J. Blige, staat in juli op het podium in het voetbalstadion van Tottenham Hotspur.
CM verzorgt de ticketing, zoals ze dat ook deed bij de Grand Prix Formule 1 in Zandvoort en Mexico.
Dit lijkt steeds meer een nieuwe markt te worden voor CM.com, dat naast de ticketing ook een soort community organiseert rondom zo’n event.
Het platform van CM.com integreert ticketing, mobiele betalingen en real-time communicatiemiddelen in één uniform systeem, dat zorgt voor een moeiteloze interactie tussen evenementorganisatoren en fans.
CM werkt met de Engelse promotor Necto Future Group. Veel artiesten werken met Ticketmaster, onderdeel van LiveNation maar steeds meer artiesten willen via een alternatief platform hun kaartjes verkopen.
Voor de Live Business Unit van CM is dit een belangrijke deal, aldus Jeroen van Glabbeek, CEO van CM.com. Een groot artiest in een groot stadion, met 60.000 toeschouwers.
50 Cent zal wel niet voor één concert naar Europa komen, wie weet volgen er meer in continentaal Europa waar CM dan ook in kan participeren.
Houd de concertagenda in de gaten!
Nog geen lid van De Aandeelhouder? Meld je nu aan en ontvang nog voor de Kerst het boekwerk met tien unieke investment cases van de ProBeleggen Pro’s!
Ga naar www.deaandeelhouder.nl/premium