Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Uitgelicht: en daar komt de vierde telecomspeler

Uitgelicht: en daar komt de vierde telecomspeler
26 jun 2022 om 16:03

(ABM FN) De komst van een nieuwe speler op de Belgische telecommarkt is een feit, na afronding van een spectrumveiling afgelopen week. Als gevolg hiervan zijn de aandelen van de bestaande spelers, Proximus, Telenet en Orange Belgium, flink onder druk komen te staan. Al heeft de Brusselse beurs sowieso een lastige week achter de rug.

Naast Orange Belgium, Proximus en Telenet Group namen ook Citymesh Mobile en Network Research Belgium deel aan de veiling en konden ze elk een deel van het radiospectrum voor de komende 20 jaar verwerven.

Het aandeel Proximus sloot de week af op 14,04 euro, een daling van 9,6 procent op weekbasis en de laagste koers ooit. Het aandeel Telenet zakte tot circa 20 euro. Dat is bijna 8 procent lager dan vorige week. 

Het aandeel Orange Belgium stond duidelijk minder onder druk en daalde afgelopen week 0,8 procent tot 17,60 euro. Dit is duidelijk te danken aan de gebrekkige liquiditeit in het aandeel, zei analist David Vagman van ING. 

De koersreacties afgelopen week laten volgens Vagman een zekere mate capitulatie zien. De onzekerheid stijgt, aldus de analist, en de kans op een prijzenoorlog is toegenomen.  

Dinsdagochtend maakte het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie bekend dat het 1,2 miljard euro heeft opgehaald met de radiospectrumveiling, 468 miljoen euro meer dan verwacht. Vooral Proximus, dat bijna 500 miljoen euro neertelde,  betaalde veel meer dan verwacht, merkte Vagman. Orange Belgium en Telenet betaalden respectievelijk 322 miljoen en 264 miljoen euro.

Volgens ING verwachtte de markt dat de drie bekendste spelers in het Belgische telecomlandschap elk zo’n 250 miljoen euro zouden betalen. Toch ligt de prijs per hoofd van de bevolking nog steeds lager ligt dan in andere landen, aldus Vagman. 

“De prijs is redelijk in de Europese context”, oordeelde ook analist Ulrich Rathe van Jefferies. 

Telenet was relatief zuinig en eindigde dan ook met aanzienlijk minder 5G-spectrum, merkte Vagman op, die denkt dat Telenet dit hoopt te compenseren door meer te investeren in apparatuur en het bestaande netwerk aan te pakken. Dit is ook de mening van Rathe, die verwacht dat de zuinigheid van Telenet zal worden gecompenseerd door hogere investeringen. 

Citymesh en Digi Communication 

ING was vooral verrast door de komst van het Roemeense Digi Communication als partner van Citymesh. Digi, dat beurswaardering heeft van 770 miljoen euro, bezit 49 procent van een joint venture achter de nieuwkomer.  Citymesh bezit de andere 51 procent.

“Duidelijk negatief nieuws,”, aldus Vagman. “Dit betekent dat een ervaren speler op het gebied van mobiele B2C-producten zijn expertise zou kunnen inbrengen om Citymesh te helpen een echte stap te zetten op het gebied van mobiele consumentenproducten”, waarschuwde de analist van ING. 

De komst van een nieuwe speler brengt een aantal vragen met zich mee, zegt Polo Tang, analist bij UBS. In het slechtste geval ziet de analist een situatie ontstaan die vergelijkbaar is met die in Frankrijk, waar de nieuwkomer snel marktaandeel heeft veroverd. In het beste geval zal het effect minder significant zijn, zoals het geval was in Zwitserland en Nederland. 

“De vraag is hoe agressief deze nieuwe speler zich op de consumentenmarkt zal richten’, aldus analist Emmanuel Carlier van zakenbank Kempen. Het lijkt echter aannemelijk dat de nieuwe speler marktaandeel zal winnen en de prijzen onder druk zet, verwacht Carlier, en dat zal de vrije kasstroom van bestaande spelers vervolgens onder druk zetten, net op het moment dat ze fors moeten investeren in glasvezel & 5G. Volgens ING is Digi van plan om 20 procent onder de huidige marktprijzen te gaan zitten, hoewel dit vermoedelijk pas in 2023 zal gebeuren.

Rathe van Jefferies noemt het nog maar de vraag of de relatief beperkte verwerving van spectrum door Citymesh voldoende zal zijn om echt een vuist te maken op de Belgische consumentenmarkt. 

Dat zal inderdaad niet gemakkelijk worden, waarschuwt KBC Securities, aangezien de combinatie van Citymesh en Digi eerst een dekking van 20 procent moet realiseren, vooraleer het gebruik kan maken van nationale roamingovereenkomsten om in het hele land diensten aan te bieden. 

De plannen van Citymesh, die CEO Mitch Geest in een interview met De Tijd uiteenzette, zijn volgens ING niet groots, maar zeker wel haalbaar. 

Het telecombedrijf zal zich in eerste instantie richten op de markt voor mobiele telefoons. Digi wordt de merknaam voor de consumentensector en Citymesh voor de zakelijke markt. Digi mikt op een marktaandeel van minstens 10 procent, wat klein maar realistisch is, aldus Vagman. Volgens de CEO zullen de investeringen wel lager liggen dan wat de toezichthouder BIPT heeft voorgesteld.

Citymesh wil bijvoorbeeld ontmantelde zendmasten verkrijgen en gebruiken tegen een lagere kostprijs. Geest gelooft ook dat zijn onderneming goed zal worden ontvangen door Digital Bridge, de Amerikaanse eigenaar van de zendmasten van Telenet.

In een eerdere studie schatte BIPT volgens KBC Securities, dat een nieuwkomer 1.000 masten zou moeten bouwen die elk 150.000 euro kosten. Kortom een totale investering van 150 miljoen euro. Bovendien wijst het beurshuis er ook op dat de huidige regelgeving en de noodzaak om bouwvergunningen te verkrijgen het er niet makkelijker op maakt voor de nieuwkomer.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.