Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Obligatie: de terugkeer naar normaal in 2022

Obligatie: de terugkeer naar normaal in 2022
22 dec 2022 om 16:21

(ABM FN) Het jaar 2022 zal synoniem blijven met een zuivering van de obligatiemarkt. Zo zegt Nicolas Deltour, strategeeg bij Belfius. Maar hij ziet ook goed nieuws voor de belegger.

In een interview met ABM Financial News merkt de strateeg op dat obligaties, gebukt onder de plotselinge stijging van de rente, hun rol als veilige haven niet hebben kunnen waarmaken.
 
Hij merkt op dat de rentebewegingen dit jaar, zoals de stijging van de tienjarige Bund van negatief naar meer dan 2 procent, alle activaklassen omlaag hebben getrokken. Een fenomeen dat lange tijd niet is voorgekomen.

Het goede nieuws is dat de grote stijging van de rentes inmiddels wel achter de rug is, aldus Deltour, omdat de belangrijkste aanjagers van de inflatie, zoals de verstoring van de aanvoerketen, de stijgende transportkosten en een krappe Amerikaanse arbeidsmarkt, de hoogstwaarschijnlijk zullen normaliseren.

In 2022 zag Deltour zelf ook obligaties terugkeren in zijn portefeuille. 

“Niet specifiek ten koste van aandelen, maar vooral ten koste van liquiditeiten.”
 
“Voor de belegger, die tien jaar lang droog brood moest eten, is de daling van de obligatiekoersen zeker goed nieuws,” vindt Deltour, die opmerkt dat de huidige rendementen ook voldoende zijn om een eventuele verdere stijging van de rente op te vangen.

“Dit geeft ons het vertrouwen dat obligaties zeker terugkeren in de portefeuille. Obligaties hielden een decennium lang een winterslaap, toen de rente door de centrale banken kunstmatig laag werd gehouden. Deze kunstmatige druk op de obligatierente valt weg met het einde van kwantitatieve versoepeling.”

Voor 2023 geeft Belfius de voorkeur aan obligaties van goede kwaliteit met een looptijd van vier tot vijf jaar.

Bedrijfsobligaties genieten de voorkeur, omdat de ontwikkeling van staatsobligaties afhankelijk blijft van de overheidsfinanciën en hoe beleggers hun kredietwaardigheid beoordelen.
 
Deltour constateert ook interessante rendementen voor staatsobligaties van opkomende landen met een harde valuta. “Er zijn risico’s, maar de geboden premie en de spread van 4  tot 5 procent is aantrekkelijk voor de belegger,” concludeert hij.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.