Deceuninck meldt recordomzet en EBITDA voor het derde jaar op rij

(ABM FN) Onder moeilijke omstandigheden heeft Deceuninck voor het derde jaar op rij recordresultaten behaald. Dit kondigde de producent van raamprofielen woensdagmorgen aan.
De omzet groeide tot 974,1 miljoen euro, een stijging met 16,2 procent ten opzichte van 2021.
Dit was vooral te danken aan prijsverhogingen om het effect van de gestegen prijzen voor grondstoffen, energie, lonen en transport te compenseren.
Dankzij prijsverhogingen om het effect van de kosteninflatie te compenseren bereikte de aangepaste EBITDA de kaap van 100 miljoen euro. Dat was voor het eerst. De aangepaste EBITDA kwam uit op 102,3 miljoen euro.
De nettowinst daalde echter van 37,2 miljoen euro in 2021 naar 7,6 miljoen in 2022.
Die winstdaling was het gevolg van de IAS 29 Hyperinflatie Boekhouding voor 20,4 miljoen euro, de volledige waardevermindering van Deceuninck’s materiële vaste activa in Rusland voor 7,9 miljoen euro en hogere inkomstenbelastingen, namelijk 8,7 in plaats van 2,5 miljoen euro.
De winst per aandeel daalde van 0,25 naar 0,04 euro.
Het dividend werd vastgelegd op 0,07 euro per aandeel uit te keren, wat een stijging van 16,7 procent betekent ten opzichte van het dividend van 0,06 euro over 2021.
Outlook
Voor 2023 verwacht Deceuninck opnieuw een jaar van groei in omzet en EBITDA te realiseren. Tevens wordt gemikt op een verbetering van de vrije kasstroom.
In Europa wordt een margeherstel verwacht ten opzichte van de tweede helft van 2022 dankzij een hogere operationele efficiëntie.
In Noord-Amerika zal de markt naar verwachting verbeteren vanaf de tweede jaarhelft.
In Turkije blijft het marktmomentum sterk. Er wordt echter meer onzekerheid verwacht na de verkiezingen. De verwoestende aardbeving had geen directe gevolgen voor de medewerkers of infrastructuur, aldus het bedrijf.