Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Engie en Belgische regering tekenen contract voor verlenging kerncentrales Doel 4 en Tihange 3

Engie en Belgische regering tekenen contract voor verlenging kerncentrales Doel 4 en Tihange 3
29 jun 2023 om 08:30

(ABM FN) Engie en de Belgische regering hebben donderdag een tussentijdse overeenkomst ondertekend waarin de voorwaarden voor de uitbreiding van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 zijn vastgelegd. 

Deze afspraken bouwen voor voort op de niet-bindende principeovereenkomst die op 9 januari 2023 werd ondertekend, met als doel een evenwichtige verdeling van de risico’s tussen de twee partijen en om de onzekerheden weg te nemen in verband met de behandeling van al het kernafval.

Beide partijen zullen alles in het werk te stellen om de nucleaire eenheden van Doel 4 en Tihange 3 opnieuw op te starten in november 2026, of, indien mogelijk al in november 2025.

Tevens werd een juridische structuur opgericht, waarin de Belgische Staat en Engie het eigendom delen, en die de belangen van de twee partijen op één lijn brengt en de duurzaamheid van de verbintenissen van beide partijen waarborgt.

Er werd ook een akkoord bereikte over het bedrag van de toekomstige kosten in verband met de behandeling van nucleair afval, gebaseerd op een nieuw scenario bepaald door NIRAS, dat alle kernreactoren van Engie in België bestrijkt, voor een totaalbedrag van 15 miljard euro.

Koers Engie

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.