Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Weer een week van verlies in Brussel

Weer een week van verlies in Brussel
13 aug 2023 om 09:21

(ABM FN) De Brusselse beurs heeft afgelopen week puntenverlies geleden. De sterindex eindigde vrijdag op 3.684,94 punten. Een week eerder klokte de hoofdindex af op 3.731,41 punten. 
 
“Wij denken nog steeds dat bij het huidige klimaat een voorzichtig beleggingsbeleid past. Dat uit zich in een onderweging in aandelen, met name in de VS en in mindere mate in Europa”, zei beleggingsspecialist Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen.

Het sentiment werd aan het begin van de week niet geholpen door het nieuws dat de Italiaanse regering extra belasting gaat heffen op de overwinsten van banken. Verder werd Moody’s voorzichtiger over Amerikaanse banken.

Het nieuws uit Italië kwam volgens ING niet als een verrassing en de koersreactie was dan ook wat overdreven.

De focus lag afgelopen week verder vooral op Chinese en Amerikaanse inflatiedata. In China daalden de consumentenprijzen in juli met 0,3 procent op jaarbasis. De producentenprijzen daalden al eerder en liepen ook afgelopen maand verder terug, met ruim 4 procent op jaarbasis.

Volgens CIO Frank Vranken van Edmond de Rothschild zijn deze cijfers voor Beijing een signaal dat het ‘5 voor 12’ is.

Maar als er in China sprake is van deflatie, “dan komen die lagere prijzen vanzelf een keer onze kant op. En dan kunnen de ECB, de Fed en alle andere centrale banken hun voet wel eens voorzichtig van de monetaire rem halen, zo is de hoop”, zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Amerikaanse inflatiedata waren weinig verrassend. De inflatie kwam in juli uit op 3,2 procent, van 3,0 procent een maand eerder, terwijl de kerninflatie juist daalde van 4,8 naar 4,7 procent. Economen hadden gerekend op respectievelijk 3,3 en 4,7 procent.

Alles bij elkaar ondersteunt het rapport het mooie goldilocks-scenario van een vertraging van de inflatie waardoor de Federal Reserve kan stoppen met het verhogen van de rente, volgens ING.

De Amerikaanse producentenprijzen die vrijdag verschenen, bleken in juli iets sterker gestegen dan verwacht, met 0,3 procent op maandbasis. De kernprijzen stegen met 0,2 procent. Op jaarbasis bleef de PPI-kerninflatie stabiel op 2,7 procent.

Handelaren zien nu iets meer dan 11 procent kans op een renteverhoging door de Fed in september. Maar hoewel de markten denken dat de Federal Reserve klaar is, waarschuwden een aantal Fed-bestuurders, waaronder voorzitters Michelle Bowman en Mary Daly van de San Francisco Fed, afgelopen week dat het mogelijk nog niet gedaan is met de verhogingen.

Dat is ook terug te zien in de ontwikkeling van de Amerikaanse rentes. De tienjaarsrente noteerde vrijdag op 4,14 procent, 9 basispunten hoger dan een week geleden, terwijl de tweejarige variant vrijdag op 4,88 procent stond, op weekbasis een stijging van ruim 9 punten.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,094 en daarmee op weekbasis 0,6 procent lager. WTI-olie steeg 0,7 procent op weekbasis en kostte vrijdag ruim 86 dollar. Eerder in de week wist de olieprijs met ruim 84 dollar nog het hoogste niveau van 2023 te bereiken. OPEC en IEA kwamen met hun maandrapporten. Het IEA waarschuwde daarin dat het olieaanbod volgend jaar hoger zal liggen dan eerder gedacht, terwijl de vraag vermoedelijk minder sterk stijgt dan aanvankelijk voorzien.

Stijgers en dalers

Afgelopen week viel vooral het koersverlies van 6,1 procent voor KBC op. Afgelopen donderdag stelde de bank teleur met zijn prognoses voor de rentebaten. De kwartaalwinst kwam juist uit op het hoogte niveau in 16 jaar.

UCB en Argenx wonnen daarentegen 3,1 en 1,6 procent. Galapagos daarentegen verloor 9,1 procent, nadat een week eerder juist nog een mooie winst werd behaald.

Kinepolis, dat donderdag met cijfers komt, kende een goede week, met een winst van 1,8 procent. De weersomstandigheden waren de afgelopen periode erg goed voor de cinemareus.

Lotus Bakeries, dat in de eerste helft van dit jaar meer dan 500 miljoen euro aan omzet behaalde, een record, sloot onveranderd. Onderaan in de BelMid eindigde IBA met een verlies van ruim 9 procent.

Het aandeel Mithra was opnieuw volatiel. Het aandeel sloot uiteindelijk bijna 14 procent hoger. Daarmee is de koers sinds begin augustus met tientallen procenten gestegen.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.