Europese beurzen hoger gesloten

De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten, nadat de Europese Centrale Bank de rente opnieuw had verhoogd en daarmee de hoop op een rentepiek toeneemt.
De brede STOXX Europe 600 index sloot met een plus van 1,5 procent op 460,86 punten. De Duitse DAX steeg 1,0 procent tot 15.805,29 punten. De Franse CAC 40 sloot 1,2 procent hoger op 7.308,67 punten. De Britse FTSE sloot zelfs 2 procent hoger op 7.673,08 punten.
Vandaag ging de meeste aandacht uit naar het rentebesluit van de ECB en de toelichting van Christine Lagarde op het te voeren rentebeleid. De rente werd met 25 basispunten verhoogd en daarmee lijkt voorlopig een einde te komen aan het verhogen door de ECB.
Maar voorzitter Christine Lagarde wilde dat in haar persconferentie niet concreet uitspreken. “We kunnen niet zeggen dat we een piek hebben bereikt”, aldus Lagarde in haar toelichting op het rentebesluit.
De combinatie van een stagnerende economie en een inflatie die te hoog blijft, zorgt er vermoedelijk voor dat de ECB de rente voorlopig niet zal verlagen, zei Goldman Sachs in een reactie. Daar kan volgens de Amerikaanse bank alleen verandering in komen wanneer de groei aanzienlijk verzwakt en de desinflatie daardoor versnelt.
Valutastrategen van Monex Europe verwachten voor de tweede helft van 2024 geen renteverlagingen door de ECB.
De Europese aandelenmarkten verwachten in elk geval geen verdere renteverhogingen meer en stegen gedurende de middag verder, terwijl de Europese obligatierentes daalden. De euro/dollar, donderdagochtend nog noterend boven de 1,07, handelde na het rentebesluit en de toelichting van Lagarde ruim daaronder
Aan de andere kant van de oceaan was er onder andere aandacht voor de Amerikaanse inflatiecijfers voor producenten. De producentenprijzen stegen op maandbasis met 0,7 procent na een stijging met 0,4 procent in juli, bijgesteld van een eerder gemelde stijging met 0,3 procent. Economen rekenden op een stijging met 0,4 procent. Zonder de volatiele prijzen van handel, voeding en energie stegen de producentenprijzen in de VS met 0,3 procent in augustus, net als in juli.
Verder bleek dat het aantal steunaanvragen in de VS was gestegen met 3.000 naar 220.000, waar door economen een aantal van 225.000 was voorzien. Het cijfer voor vorige week werd gewijzigd van 216.000 naar 217.000.
De Amerikaanse consument blijkt veerkrachtig gezien de detailhandelsverkopen in augustus harder gestegen waren dan in juli. De verkopen namen op maandbasis met 0,6 procent toe, waar vooraf geraadpleegde economen een stijging van 0,1 procent hadden voorzien. In juli stegen de verkopen nog met 0,5 procent, herzien van een eerder gemelde stijging met 0,7 procent.
Ander opvallend nieuws waren de sterke stijgingen van de olieprijzen die donderdag opnieuw de jaarrecords aanscherpten. Een vat Brent olie steeg 1,8 procent tot 93,55 dollar per vat. Het Internationaal Energieagentschap meldde op woensdag nog dat het voornemen van Saoedi-Arabië en Rusland om hun olieproductieverlagingen te verlengen tot eind 2023, zou kunnen resulteren in een aanzienlijk markttekort voor de rest van 2023.
De euro/dollar verloor terrein nu de markt anticipeert op een rentepiek in de eurozone. De koers daalde 0,5 procent naar 1,0669.
Stijgers en dalers
In Amsterdam was Exor de grote winnaar met een stijging van ruim 5 procent. De Italiaanse investeerder, met onder meer een belang van 15 procent in Philips, zag de intrinsieke waarde het afgelopen half jaar stijgen. Ook gaat Exor eigen aandelen inkopen.
In Frankfurt gingen Vonovia en Siemens Energy aan kop en konden ruim 4 tot 5 procent bijschrijven. Henkel verloor 2 procent en Porsche AG droeg de rode lantaarn met een verlies van bijna 2,5 procent.
In Parijs was het Alstom dat ruim 4,5 procent kon bijschrijven, terwijl Publicis en Thales elk iets meer dan een procent verloren.
Wall Street
De Amerikaanse beurzen stonden rond sluitingstijd in Europa hoger. De S&P500-index steeg 0,7 procent tot 4.498,57 punten, technologie-index Nasdaq won 0,8 procent en de Dow Jones-index steeg 0,7 procent.