Weekverlies in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week behoorlijk gedaald, na een reeks rentebesluiten, waarbij vooral de havikistische toon van de Federal Reserve opviel. De Bel20 daalde 2,1 procent op weekbasis bij een slot van 3.634,80 punten op vrijdag.
“De aandelenmarkten waren duidelijk niet blij met het vooruitzicht van nog een renteverhoging dit jaar en vrijwel geen renteverlagingen volgend jaar”, zei hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque.
Zoals verwacht besloot de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente afgelopen week niet te verhogen. De prognoses in de dot plot van de Fed lieten nog wel een verhoging dit jaar en vervolgens twee verlagingen in 2024 zien. Dat zijn echter twee verlagingen minder dan werd aangegeven tijdens de laatste update in juni.
“De Fed moet blijven vasthouden aan haar ‘strenge’ taal, omdat de markten anders al vooruit zouden gaan lopen op een minder krap monetair beleid”, zei investment manager Simon Wiersma van ING. “Dan zouden de rentes al gaan dalen, iets wat de Fed nog niet wil, omdat dan haar beleid wordt ondermijnd.”
De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 4,46 procent en daarmee op weekbasis 12 basispunten hoger.
Iets om rekening mee te houden voor de Fed is de dreigende shutdown van de Amerikaanse overheid, zei Pimco afgelopen week in een analyse. Bij een shutdown gaan ook de overheidsdiensten dicht die economische data verzamelen die de Fed gebruikt bij het bepalen van het monetaire beleid.
Het Amerikaanse Congres heeft nog tot en met vrijdag 29 september om een financieringsvoorstel voor de overheid aan te nemen, maar omdat de Republikeinen het niet eens kunnen worden over de financieringswet, dreigt er een shutdown van de Amerikaanse overheid.
Naast de Fed kwamen de Bank of Japan en een aantal centrale banken in Europa met een rentebesluit. De Japanse centrale bank liet het monetaire beleid ongewijzigd, waarbij de kortetermijnrente op min 0,1 procent bleef en het kwantitatieve verruimingsprogramma werd gehandhaafd om de inflatie naar 2 procent te krijgen.
“Het resultaat was een beetje teleurstellend, aangezien er geen duidelijk teken was van een verandering in de beleidskoers, noch in de verklaring, noch in de opmerkingen van gouverneur Ueda”, zeiden economen van ING in een analyse.
De Noorse centrale bank verhoogde de rente afgelopen week verder, net als de Zweedse centrale bank, terwijl Zwitserse beleidsmakers de rente ongemoeid lieten.
De Bank of England besloot toch vrij onverwacht om de rente niet verder te verhogen, met een minimale meerderheid van stemmen. Er werd door marktkenners gerekend op een verhoging met 25 basispunten tot 5,50 procent, hoewel een pauze niet helemaal werd uitgesloten. De Bank Rate bleef echter op 5,25 procent.
“We vermoeden dat dit betekent dat de verkrappingscyclus nu voorbij is”, zeiden economen van ING in een analyse.
De Turkse centrale bank verhoogde de rente opnieuw met een forse stap, om de hoge inflatie terug te dringen. De rente werd verhoogd van 25,0 naar 30,0 procent. In augustus kwamen er ook al 750 basispunten bij.
Inkoopdata tonen gemengd beeld
Inkoopdata toonden afgelopen week een gemengd beeld voor de mondiale economie in september. In de eurozone kromp de dienstensector minder hard, terwijl de industrie wel iets harder kromp, waar een licht herstel was voorzien.
De cijfers laten volgens hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank een somber beeld zien. “Maar het is niet louter kommer en kwel”, voegde hij daaraan toe. Wel zal de economie in de eurozone in het derde kwartaal vermoedelijk krimpen. De la Rubia rekent op een daling van het bruto binnenlands product met 0,4 procent op kwartaalbasis.
In de VS groeide de dienstensector deze maand minder hard, maar vertoonde de industrie wel wat tekenen van herstel, hoewel er nog altijd sprake was van krimp.
“De PMI-gegevens voor september vergroten de bezorgdheid over de ontwikkeling van de vraag in de Amerikaanse economie na renteverhogingen en een verhoogde inflatie”, zei econoom Siân Jones van S&P Global in een toelichting.
De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0666 en daarmee op weekbasis iets hoger.
WTI-olie kostte vrijdag bijna 91 dollar maar werd op weekbasis rond een half procent goedkoper, hoewel de druk na het Fed-rentebesluit beperkt bleef. Het tijdelijke Russische verbod op de export van diesel en benzine heeft de bezorgdheid over de krapte op de markt weer aangewakkerd, waardoor de olieprijs op een verhoogd niveau blijft.
Rusland verscheept ongeveer 1 miljoen vaten diesel per dag en het verbod zal waarschijnlijk de toch al hoge dieselprijzen doen stijgen, aldus ING. “Hoe groot de impact van het verlies van Russische diesel op de wereldmarkt zal zijn, hangt af van hoe lang het exportverbod van kracht blijft”, aldus de bank.
Stijgers en dalers
Met een koerswinst van 6,1 procent was Proximus de uitblinker in de Bel20 index. De opleving van het aandeel was mede te danken aan een analistenrapport van KBC Securities.
Onderaan eindigden de vastgoedaandelen Aedifica, WDP en Cofinimmo, met koersdalingen van 4 tot 5 procent als gevolg van de oplopende rente.
In de BelMid deed Euronav goede zaken met een koerswinst van ruim 10 procent. Grootaandeelhouder Saverex wil dat Exmar een superdividend uitkeert en dat leverde een koerswinst van 1,8 procent. IBA had het opnieuw lastig, met een weekverlies van 7,1 procent.