Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet.
IG voorziet een openingsverlies van 30 punten voor de Duitse DAX en een min van 21 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 24 punten lager te openen.
De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag overwegend lager geëindigd, maar wisten aan het einde van de dag de verliezen wel te beperken.
Het was de week van de centrale banken en vooral de havikachtige boodschap van de Federal Reserve die de rentes liet oplopen en de aandelenkoersen drukten.
“De verkoopdruk op de aandelenmarkten houdt aan nu beleggers zich steeds meer zorgen beginnen te maken over de ontwikkelingen van de rente”, zo stelde beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx vrijdag.
Nu we de herfst ingaan, is de grote vraag volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild of Wall Street op weg is naar “een val”. Fed-voorzitter Jerome Powell lijkt overtuigd van een zachte landing, maar Vranken is daar nog steeds niet zeker van. De Fed was enige tijd geleden overtuigd van een voorbijgaande inflatie, en dat bleek een vergissing van formaat te zijn. Onderschat de destructieve krachten van hoge obligatierentes niet, zo waarschuwde Vranken.
Op macro-economisch vlak werd vrijdagochtend onder meer bekend dat de Europese dienstensector minder sterk kromp in september. De samengestelde index steeg zo van 46,7 naar 47,1, de hoogste stand in twee maanden. Vooraf werd rekening gehouden met een index van 46,5.
De cijfers lieten volgens hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank een somber beeld zien. “Maar het is niet louter kommer en kwel”, voegde hij daaraan toe. Wel zal de economie in de eurozone in het derde kwartaal vermoedelijk krimpen. De la Rubia rekent op een daling van het bruto binnenlands product met 0,4 procent op kwartaalbasis.
Olie noteerde vrijdag hoger. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent in het groen op 90,12 dollar, terwijl voor een november-future Brent 93,58 dollar werd betaald, een stijging van 0,3 procent.
Het tijdelijke Russische verbod op de export van diesel en benzine heeft de bezorgdheid over de krapte op de markt weer aangewakkerd, waardoor de olieprijs hoog blijft. Rusland verscheept ongeveer 1 miljoen vaten diesel per dag en het verbod zal waarschijnlijk de toch al hoge dieselprijzen doen stijgen, aldus ING. “Hoe groot de impact van het verlies van Russische diesel op de wereldmarkt zal zijn, hangt af van hoe lang het exportverbod van kracht blijft”, aldus de bank.
Bedrijfsnieuws
In Frankfurt was Siemens Healthineers vrijdag de grootste winnaar met een plus van 3,8 procent, gevolgd door Volkswagen die 2,6 procent kon bijschrijven. Commerzbank beleefde een slechte dag en verloor ruim 3,4 procent.
In Parijs wisten de luxeconcerns Kering en Hermes vrijdag beide positief af te sluiten met winsten van 1,5 procent. Carrefour, Renault, Unibail-Rodamco, Michelin en Veolia Environment verloren daarentegen tussen de 2,0 en 2,4 procent.
In Amsterdam viel het koersverlies van de financials op. ABN AMRO daalde meer dan 4 procent en ING zelfs meer dan 6 procent. Een motie van de Nederlandse politicus Jesse Klaver voor een verhoging van de bankenbelasting en het belasten van de inkoop van eigen aandelen, gelijk aan de belasting op het uitkeren van dividend, zette druk op de aandelen.
Euro STOXX 50 4.210,16 (-0,1%)
STOXX Europe 600 453,35 (-0,3%)
DAX 15.557,29 (-0,1%)
CAC 40 7.184,82 (-0,4%)
FTSE 100 7.683,91 (+0,1%)
SMI 11.014,76 (-0,6%)
AEX 730,09 (-0,2%)
BEL 20 3.634,80 (-0,4%)
FTSE MIB 28.575,90 (-0,5%)
IBEX 35 9.502,00 (-0,5%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Maandag gaan de Amerikaanse beurzen een hogere opening tegemoet. De S&P 500 future noteerde 0,3 procent hoger.
De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager gesloten, nadat eerder op de dag de indices nog probeerden te herstellen van de stevige verliezen van woensdag en donderdag.
De Fed handhaafde de rente afgelopen week conform de verwachting, maar met de boodschap dat een laatste renteverhoging richting het eind van het jaar niet is uitgesloten. Ook blijft de federal funds rate langer hoog dan eerder gedacht. Volgend jaar gaat de rente vermoedelijk maar twee keer omlaag, waar eerder werd gedacht aan vier renteverlagingen in 2024.
“De negatieve reactie van de markten houdt aan na de aankondigingen van de Fed”, zag Philippe Gijsels, hoofdstrateeg bij BNP Paribas Fortis. Hij wees erop dat september opnieuw zijn reputatie van “moeilijke en volatiele aandelenmaand met alle eer aan doet”.
Verder werd vrijdagmiddag bekend dat de groei in de dienstensector in de Verenigde Staten in september is vertraagd, terwijl de krimp in de Amerikaanse industrie iets afnam.
De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 50,5 tot 50,2, het laagste niveau in acht maanden. De inkoopmanagersindex voor de industrie verbeterde van 47,9 naar 48,9, het hoogste niveau in twee maanden, maar nog wel altijd krimp. De samengestelde inkoopmanagersindex kwam zo uit op 50,1, van 50,2 een maand eerder. Dit is het laagste niveau in zeven maanden.
De Amerikaanse tienjaarsrente liep vrijdag licht terug tot 4,43 procent, waarbij eerder op dag nog de 5,51 procent werd aangetikt.
De olieprijzen zijn vrijdag hoger gesloten, na toenemende zorgen over het door Rusland aangekondigde tijdelijke verbod op de export van benzine en diesel. Een november future West Texas Intermediate ruwe olie sloot 0,4 procent hoger op 90,03 dollar op de New York Mercantile Exchange.
Goldman Sachs liet vrijdag in een rapport weten dat men verwacht dat de prijs voor een vat Brentolie naar 100 dollar zal stijgen. Dat is 7 dollar meer dan de oude raming.
De euro/dollar noteerde vrijdagavond lager op 1,0645. ING wees op de zwakke PMI-data uit de eurozone, waarvan de greenback kon profiteren. De Japanse yen stond ook onder druk na het rentebesluit van de Bank of Japan, die zijn monetaire beleid ongewijzigd liet.
Bedrijfsnieuws
Aandelen van U.S. Steel stegen vrijdag met 2,5 procent na een bericht van Bloomberg dat Stelco Holdings, Canada’s grootste staalproducent, een bod op de Amerikaanse staalproducent overweegt.
Microsoft heeft de zorgen die de Competition and Markets Authority had over de overname van Activision Blizzard weggenomen door de deal aan te passen. Dit liet de Britse toezichthouder vrijdag weten. De toezichthouder wil nog naar wat overige zaken kijken voordat het de deal definitief goedkeurt. Hiervoor is een consultatieperiode afgesproken die loopt tot 6 oktober. Microsoft sloot 0,8 procent lager en Activision wist 1,7 procent bij te schrijven.
Oracle daalde 0,4 procent, ondanks dat het bedrijf zijn doelen herhaalde voor de middellange termijn en verwacht in 2026 nog altijd een omzet te kunnen behalen van 65 miljard dollar.
De Amerikaanse notering van Alibaba sloot bijna 5 procent hoger, na een sterke sessie in Hongkong. Volgens Bloomberg overweegt China om de beperkingen op buitenlands eigendom van binnenlandse beursgenoteerde bedrijven te versoepelen.
Scholastisch, het media- en uitgeverijbedrijf, daalde meer dan 13 procent, na tegenvallende winstcijfers.
S&P 500 index 4.320,06 (-0,2%)
Dow Jones index 33.963.84 (-0,3%)
Nasdaq Composite 13.211,81 (-0,1%)
AZIË
De Aziatische beurzen noteren maandag verdeeld.
Nikkei 225 32,677.28 (+0,9%)
Shanghai Composite 3.120,24 (-0,4%)
Hang Seng 17.833,19 (-1,2%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0646. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0645.
USD/JPY Yen 148,35
EUR/USD Euro 1,06461
EUR/JPY Yen 157,96
MACRO-AGENDA:
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen – September (Dld)
14:30 Chicago Fed index – Augustus (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
Geen richtinggevend nieuws