Een beursweek om snel te vergeten

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week gedaald. Bij een slot van 3.290,68 punten op vrijdag verloor de Bel20 op weekbasis 1,9 procent.
“Op de financiële markten is het conflict in het Midden-Oosten nog steeds één van de meest bepalende factoren voor de beursstemming”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.
“Hogere rentes, als gevolg van de oplopende ‘oorlogspremie’ op de olieprijs, maakten de stemming op Wall Street er niet vrolijker op”, aldus de marktkenner. De Nasdaq belandde afgelopen week zelfs in een correctie.
Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties passeerde afgelopen week de magische grens van 5 procent.
“Dit maakt vastrentende waarden steeds aantrekkelijker. De koers-winstverhouding van obligaties ligt nu rond de 20, vergeleken met een koers-winstverhouding van rond de 22 voor de brede S&P 500. Dit betekent dat obligaties weer voor lange tijd gunstig gewaardeerd zijn ten opzichte van aandelen”, zei analist Salah Bouhmidi van IG.
De Amerikaanse tienjaarsrente zakte richting het eind van de week wel terug tot 4,85 procent.
Merendeel Magnificent Seven opent boeken
Ondertussen kwamen een aantal techreuzen afgelopen week met kwartaalcijfers en die leverden een gemengd beeld op. Vier van de zogeheten Magnificent Seven-aandelen (Amazon, Apple, Google (Alphabet), Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) openden de boeken. Tesla deed dat vorige week al en Apple en Nvidia zijn de komende weken nog aan de beurt.
Voor Microsoft en Amazon was het derde kwartaal positief, met beter dan verwachte resultaten. Meta en Alphabet stelden juist teleur.
“De S&P 500 en Nasdaq hebben beide belangrijke steunniveaus verlaten nu er steeds meer vragen worden gesteld over de relatieve waarderingen in grote techbedrijven tegen de achtergrond van een vertragende wereldeconomie”, zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.
Toch is een groot deel van de kwartaalcijfers van de bedrijven uit de S&P 500 die tot nog toe resultaten hebben gepresenteerd beter dan verwacht, blijkt uit data van FactSet. “Als de rest van het cijferseizoen net zo goed gaat, vooral bij bedrijven die consumenten bedienen, dan zijn we goed gepositioneerd voor een kerstrally”, zei Louis Navellier van Navellier & Associates.
ECB lijkt klaar met renteverhogingen
De Europese Centrale Bank handhaafde afgelopen week conform de verwachting zijn monetaire beleid, maar liet ook doorschemeren dat de rentes langer op het huidige niveau blijven. ING denkt wel dat de centrale bank nu klaar is met het verhogen van de rente.
“Tenzij de economie van de eurozone de komende weken op miraculeuze wijze herstelt, verwachten we daarom dat de ‘dovish pauze’ van vandaag uiteindelijk zal worden gezien als het einde van de renteverhogingscyclus”, aldus econoom Carsten Brzeski van ING.
Marktvolgers denken zelfs al aan renteverlagingen, hoewel ECB-voorzitter Christine Lagarde donderdag benadrukte dat dit veel te voorbarig is.
Analisten van Monex Europe voorzien een technische recessie in de eurozone in het vierde kwartaal, die kan leiden tot een eerste renteverlaging in het tweede kwartaal van 2024, of mogelijk zelfs al een kwartaal eerder.
Volgende week is de Federal Reserve aan zet, hoewel een wijziging van het beleid niet wordt verwacht. De PCE-kerninflatie koelde in september af tot 3,7 procent, van 3,8 procent in augustus. Dit was conform de verwachting. De kernprijzen stegen op maandbasis in september met 0,3 procent, tegen 0,1 procent in augustus. Ook dit was door de markt voorzien.
De Fed beschouwt de kernprijzenindex als de belangrijkste graadmeter voor de inflatie en als leidraad voor het monetaire beleid.
De inflatie in de VS blijft enigszins hardnekkig, maar de zorgen over het reële beschikbare inkomen van huishoudens – de belangrijkste motor van de consumentenbestedingen, neemt toe, zei ING.
“Tenzij dit snel omslaat, wordt een recessie waarschijnlijker en zal de inflatie sneller dalen dan de Fed verwacht”, volgens econoom James Knightley.
Stijgers en dalers
De meeste aandelen in de sterindex eindigden in het rood. Vooral Melexis had het lastig na cijfers. Het aandeel van de chipbakker daalde met 7 procent. Ook UCB bleef dalen, nu de Amerikaanse FDA een waarschuwing eist op de bijsluiter van Bimzelx.
Cofinimmo boekte een weekwinst van 1,4 procent. Daarmee was dit de grootste stijger in de sterindex.
De indexzwaargewichten Argenx en AB InBev, die komende week met cijfers komen, lieten een daling van 3 en een stijging van 1 procent op weekbasis zien.
Ook de resultaten van Kinepolis en Recticel, genoteerd in de Bel Mid, kregen geen applaus. Ze daalden 1 en 4,6 procent. Toch meldde de cinemareus een succesvolle zomer dankzij verschillende blockbusters. Recticel maakte wel melding van slechte marktomstandigheden en verlaagde de outlook.
Mithra won 14 procent na het ontvangen van een mijnpaalbetaling.