Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Meer huurinkomsten voor Nextensa

Meer huurinkomsten voor Nextensa
20 nov 2023 om 18:26

(ABM FN) Nextensa, het fusiebedrijf van Leasinvest Real Estate en Extensa, heeft in de eerste negen maanden van 2023 meer huurinkomsten geboekt, maar het resultaat daalde. Dit bleek maandag uit kwartaalcijfers van de vastgoedgroep.

De huurinkomsten stegen van 51,6 miljoen naar 52,6 miljoen euro.

"Deze stijging is voornamelijk te danken aan de ondertekening van nieuwe huurovereenkomsten in België en Luxemburg, aan de indexatie van de lopende huurcontracten, aan de 100 procent bezetting in Oostenrijk en aan de vele events die op de Tour & Taxis-site plaatsvinden", zei Nextensa in een toelichting.

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

Op vergelijkbare basis was sprake van een groei van 9 procent op jaarbasis, volgens het bedrijf.

Het operationele resultaat uit de ontwikkelingsprojecten daalde in de eerste negen maanden van 15,7 miljoen tot 10,9 miljoen euro en het nettoresultaat kwam uit op 21,8 miljoen. Dit was in dezelfde periode een jaar eerder nog bijna 41,5 miljoen euro.

"Dit verschil is voornamelijk toe te schrijven aan non-cash effecten in de resultatenrekening op 30 september, namelijk aan de negatieve herwaardering op 30 september van de participatie in Retail Estates op basis van de slotkoers en aan de positieve herwaardering van de financiële indekkingsinstrumenten in 2022", verklaarde Nextensa de forse winstdaling.

De financiële kosten stegen in de periode met 3,2 miljoen euro, terwijl de schuldratio steeg van 42,56 tot 44,85 procent. De overheadkosten daalden op jaarbasis wel met 10 procent.

Outlook

Voor het lopende boekjaar verwacht Nextensa "nog steeds op z’n minst evenveel huurinkomsten over 2023 als in 2022, en dit ondanks de verkoop van enkele gebouwen in de loop van 2022 en 2023", aldus het bedrijf.

"De indexatie, de bezoekersaantallen op de Tour & Taxis site, de stijgende bezettingsgraad en de oplevering van een aantal gebouwen die de voorbije periode in renovatie waren, dragen bij aan deze evolutie", verklaarde Nextensa.

Het bedrijf verwacht verder dat de financieringskosten verder zullen blijven stijgen.

"Door een actieve hedgingstrategie probeert Nextensa evenwel deze stijging onder controle te houden. Het doel van Nextensa blijft daarnaast ook om haar schuldgraad nog verder te verlagen door de verkoop van enkele van haar vastgoedbeleggingen", zei het bedrijf.

Dit desinvesteringsprogramma is in voorbereiding en zal onder de juiste omstandigheden worden uitgevoerd, volgens het bedrijf.

"De huidige marktomstandigheden maken het moeilijk hier concrete uitspraken over te doen", zei Nextensa.

Het aandeel Nextensa sloot maandag 0,8 procent hoger op 48,70 euro.

Koers Retail Estates

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.