Europese beurzen eindigen sterke week verdeeld

De aandelenmarkten in Europa hebben vrijdag de sterke week verdeeld afgesloten. Dit na een stortvloed aan belangrijke beleidsbeslissingen van de grote centrale banken.
De Stoxx Europe 600 index steeg fractioneel naar 476,61 punten. De Duitse DAX bleef onveranderd op 16.751,44 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,3 procent in de plus bij een stand van 7.596,91 punten. De Britse FTSE sloot 1,0 procent lager op 7.576,36 punten.
Het was de week van de centrale banken en woensdag was het eerst aan de Amerikaanse Federal Reserve om van zich te laten horen. Zoals verwacht bleef de rente onveranderd op 5,25 tot 5,50 procent. Maar het sentiment op de markten kreeg een flinke positieve impuls toen de centrale bank onthulde dat beleidsmakers volgend jaar minstens drie renteverlagingen verwachten.
Donderdag hebben zowel de Bank of England als de Europese Centrale Bank ook hun rentetarieven ongewijzigd gelaten, maar eerstgenoemde verzette zich tegen de marktverwachtingen door vast te houden aan haar “hawkish” outlook en gaat ervan uit dat het monetair beleid “waarschijnlijk voor een langere periode restrictief zal moeten zijn”.
De ECB maakte naast het besluit ook bekend dat het haar groei- en inflatievoorspellingen voor de eurozone neerwaarts heeft bijgesteld en kondigde plannen aan om de inkrimping van de balans te versnellen.
Al met al lijken de rentetoppen in de westerse economieën wel achter ons te liggen en bereikten vele Europese indices de afgelopen tijd nieuwe jaarrecords, waarbij de DAX zelfs een ‘all time high‘ op de borden zette. Zo blijkt maar weer eens dat de beurs niet altijd een weerspiegeling is van de economie.
Verder werd vrijdag bekend dat de inkoopmanagersindex van de eurozone over december in een voorlopige lezing op meer krimp duidt. In Duitsland en Frankrijk was het beeld vergelijkbaar.
Met de voorlopige inkoopdata van vrijdag zou volgens Commerzbank de speculatie over een renteverlaging in de eurozone wel weer eens kunnen worden aangewakkerd. Capital Economics denkt dat de inflatie verder zal dalen als Europa in een recessie belandt.
In het Verenigd Koninkrijk zagen de inkoopmanagersindices er over december niet zo beroerd uit, maar ook daar is de kans op een renteverlaging niet groot. “Renteverlagingen lijken verder weg dan de markt inschatte”, aldus Hargreaves Lansdown.
Olie noteerde vrijdag rond het Europese slot lager. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent in het rood op 71,20 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 76,24 dollar werd betaald, een daling van 0,4 procent.
De euro/dollar noteerde op 1,0902. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0992 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0984 op de borden.
Stijgers en dalers
In Amsterdam gingen weer eens de chippers aan kop, geholpen door Citi Research die vrijdag de koersdoelen voor ASML, ASMI en Besi verhoogde. Dit bleek uit een sectorrapport van de Amerikaanse zakenbank. Voor ASML en ASMI gingen de koersdoelen van respectievelijk 780 en 450 euro naar 900 en 560 euro. Beide aandelen blijven op de kooplijst van de bank. Voor Besi werd het koersdoel verhoogd van 100 naar 150 euro, maar hier bleef het advies Houden. ASML steeg 1,8 procent, ASMI 2,2 procent, Besi 2,3 procent.
Unilever voert vergevorderde gesprekken met private equity-firma Yellow Wood Partners over de verkoop van Elida Beauty, waar onder meer merken als St. Ives en Zwitsal onder vallen. Dit schreef persbureau Reuters op basis van bronnen. Unilever maakte in de AEX een pas op de plaats.
In Parijs werd de lijst aangevoerd door Alstom en STMicroelectronics met winsten van 3,5 en 2,7 procent. Kering verloor daarentegen vrijdag 2,2 procent.
In Frankfurt gingen Zalando en MTU Aero Engines aan kop met winsten van 3,9 en 2,5 procent. De grootste dalers waren Hannover RE en Symrise et verliezen van 5,7 en 7,8 procent.
Grootaandeelhouder Onepoint heeft zijn belang in Atos verder vergroot en zei ook aandelen te blijven kopen. Onepoint wil verder een plek in de board van Atos. Atos sloot 20,5 procent hoger.
H&M zag de omzet over het vierde kwartaal met 4 procent dalen in lokale valuta, terwijl analisten uitgingen van een afname met 3,4 procent. Over het tweede kwartaal daalde de omzet overigens met 10 procent toen het weer relatief warm was. H&M noteerde in Stockholm 0,5 procent hoger.
Davide Campari-Milano stond onder druk, nadat de Italiaanse onderneming het voornemen aankondigde Beam Holding France te willen kopen, waaronder het label Courvoisier valt. Er ging bijna 3 procent van de koers af.
Tussenstanden Wall Street
De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot licht in het groen.