Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bel20 start handelsweek vermoedelijk in het groen

Bel20 start handelsweek vermoedelijk in het groen
12 feb 2024 om 08:08

(ABM FN) De Brusselse beurs maakt zich maandag op voor een hogere opening. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een winst van krap een half procent. 

De Brusselse beurs steeg afgelopen week nog flink. Met een slotstand van 3.676,59 punten op vrijdag, won de Bel20 op weekbasis 1,7 procent. 

“Op de meeste aandelenbeurzen zit de stemming er de laatste weken lekker in. Veel beurzen noteren op of rond recordstanden door goede macro-economische ontwikkelingen en meevallende kwartaalcijfers”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Voor de Bel20 is dat record nog ver weg. In 2021 noteerde de sterindex ruim boven de 4.000 punten.

Op Wall Street stuwen technologie aandelen, en dan vooral de ‘Magnificent Seven’, de hoofdindices naar nieuwe records. De S&P 500 index koerste afgelopen week voor de vijfde week op rij hoger en sloot vrijdag voor het eerst boven de 5.000 punten. 

“Uiteindelijk zien we nog steeds enorm goed nieuws op economisch vlak, en de markt reageert daarop”, zei analist Dana D’Auria van Envestnet. 

Analisten wijzen op een solide cijferseizoen met stijgende winsten, een veerkrachtige economie in de VS en een afkoelende inflatie, waardoor renteverlagingen in het verschiet liggen, als belangrijkste verklaringen voor het positieve sentiment op de Westerse aandelenbeurzen.

Op de Aziatische beurzen viel vanochtend juist weinig te beleven. Vanwege de viering van het nieuwe jaar hielden de meeste beurzen in Azië de deuren gesloten. Sydney daalde vanochtend met 0,4 procent. Dinsdag is er weer handel in Tokio, maar de Chinese beurzen blijven nog de hele week gesloten. 

De Amerikaanse olie-future noteerde vanochtend enkele tienden van een procent lager. Afgelopen week koerste de future op weekbasis nog circa 6 procent hoger naar 76,84 dollar per vat.

Er bleef bezorgdheid bestaan over de situatie in het Midden-Oosten. Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, wees op het “categorisch afwijzen door [de Israëlische premier] Netanyahu van een staakt-het-vuren, en zelfs zijn intentie om door te vechten.” 

Zowel de macro- als de bedrijfsagenda is vandaag vrijwel leeg. Later deze week staan er weer een stroom aan bedrijfscijfers geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Barco van 19,00 naar 20,00 euro, met behoud van het koopadvies. De resultaten van Barco over 2023 bleven weliswaar iets achter bij de doelstellingen van het bedrijf, maar voldeden wel aan de consensusverwachting van analisten. Bovendien oogt het aandeel goedkoop, na de zwakke koersprestatie in 2023, en gezien de sterke balans, aldus de analisten van Berenberg.

Berenberg heeft daarnaast het koersdoel voor KBC verlaagd van 68,00 naar 66,00 euro met een onveranderd Houden advies. Maar volgens Berenberg is KBC  te voorzichtig in zijn verwachting voor de rentebaten van tenminste 1,8 procent groei in de jaren 2023 tot en met 2026.

Atenor verkocht samen met Besix Red het kantoor WellBe in Lissabon aan Caixa Geral de Depósitos. De verkoop werd afgesloten tegen marktvoorwaarden en draagt bij aan de vermindering van de nettoschuld van Atenor met 28 miljoen euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 0,6 procent naar 5.026,61 punten en de Nasdaq sloot 1,3 procent hoger op 15.990,66 punten. De Dow Jones index verloor 0,1 procent op 38.671,69 punten.

Koers van aandelen in dit artikel

 • Atenor
  * *
 • Barco
  * *
 • BE20
  * *
 • Dow Inc.
  * *
 • KBC Groep
  * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.