Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: resultaten Umicore stonden vermoedelijk onder druk

Beursblik: resultaten Umicore stonden vermoedelijk onder druk
12 feb 2024 om 16:25

(ABM FN) Umicore heeft in 2023 vermoedelijk zowel de omzet als de winst zien dalen. Dit blijkt uit een analistenconsensus samengesteld door Vara Research.

Afgelopen jaar stonden de prijzen van edelmetalen, zoals rhodium en palladium, onder druk, en dat raakte ook de recyclageactiviteiten van Umicore.

Volgens de analisten daalde de omzet van 4,15 miljard euro in 2022 naar 4,11 miljard euro afgelopen jaar.

De aangepaste EBITDA is naar verwachting van de analisten ook gedaald, naar 987,1 miljoen euro, van 1,15 miljard euro in 2022. En het nettoresultaat liep naar verwachting terug van 570 miljoen naar 412 miljoen euro.

Voor 2023 mikt Berenberg op een aangepaste EBITDA van 996 miljoen euro. Voor dit jaar rekent Berenberg op 973 miljoen euro en in 2025 wordt dit een miljard euro, denkt de bank.

De resultaten van Umicore stonden in de eerste jaarhelft al onder druk als gevolg van de minder gunstige edelmetaalprijzen, de zwakke macro-economische groei en de gestegen kosten.

De analisten verwachten dan ook een daling van de jaarcijfers. Zij hebben om die reden in de voorbije maanden hun koersdoelen en adviezen verlaagd. Het aandeel Umicore is sinds 1 januari met 16 procent gedaald en met meer dan 35 procent in de afgelopen 12 maanden, waarmee het de grootste daler is in de Bel20 is.

Volgens KBC, één van de banken die recent zijn taxaties naar beneden bijstelde, blijft Umicore goed gepositioneerd om een belangrijke rol te spelen in de elektrificatie van de transportsector, waarbij de recyclage van batterijen het potentieel heeft om een belangrijke groeimotor binnen Umicore te worden in het volgende decennium.

Umicore opent aanstaande vrijdag de boeken.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.