Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijzen stijgen weer

Olieprijzen stijgen weer
15 feb 2024 om 20:54

De olieprijzen zijn donderdag weer gestegen. Bij een settlement van 78,03 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,8 procent duurder. De prijs voor een vat Brent steeg licht. 

De prijs voor een vat ruwe olie daalde woensdag nadat uit de meest recente data van de EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week met 12 miljoen vaten zijn gestegen.

Maar “zonder doorbraak in de staakt-het-vuren gesprekken in het Midden-Oosten en met twee OPEC+ leden – Kazachstan en Irak – die zeiden dat ze elke overproductie boven de overeengekomen vrijwillige productieverlaging zullen aanpakken, zullen eventuele dalingen waarschijnlijk beperkt blijven,” zei beleggingsstrateeg Charalampos Pissouros van XM.

De olieprijzen “blijven erg volatiel en de onverwachte en de aanzienlijke voorraadopbouw van vorige week”, die woensdag werd gerapporteerd door het Amerikaanse energieministerie, heeft daar nog eens extra aan bijgedragen, volgens Craig Erlam van OANDA.

“Er is enorme onzekerheid rond het Midden-Oosten, de economie en de rentetarieven die deze grote bewegingen veroorzaken”, volgens de marktanalist.

En hoewel er de laatste tijd een “meer een opwaartse tendens” zichtbaar is in de beweging van de olieprijzen, vormt dit nog geen probleem voor de inflatie, aldus Erlam.

Het Internationaal Energieagentschap liet donderdag zijn verwachting voor de groei van de vraag naar olie in 2024 ongewijzigd op 1,2 miljoen vaten per dag, een daling ten opzichte van 2,3 miljoen vaten per dag in 2023. De totale vraag zal dit jaar naar verwachting gemiddeld 103 miljoen vaten per dag bedragen, volgens het IEA.

De stijgende productie van landen buiten de OPEC+ groep draagt eraan bij dat het olieaanbod dit jaar naar verwachting met 1,7 miljoen vaten per dag zal toenemen tot een gemiddelde van 103,8 miljoen vaten per dag, zei het agentschap verder, vergeleken met een eerdere prognose van 103,5 miljoen vaten per dag.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.