Europese beurzen sluiten verdeeld

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag verdeeld gesloten. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 492,39 punten en daarmee een nieuw record. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,2 procent op 17.092,26 punten. De Franse CAC 40 sloot vlak bij een stand van 7.768,55 punten. De Britse FTSE eindigde 0,2 procent hoger op 7.728,50 punten.
Vrijdag vestigden de Stoxx Europe 600 en de DAX al nieuwe all time highs. Maandag deed de Duitse beurs het iets rustiger aan.
ING zag weinig impact van de heropening van de Chinese beurzen, na een lange feestweek vanwege Chinees Nieuwjaar.
“Het kan zijn dat de Amerikaanse feestdag van vandaag een effect heeft”, aldus ING, doelend op Presidents’ Day in de Verenigde Staten, waardoor Wall Street maandag gesloten blijft.
Verder was het rustig op macro-economisch vlak en stonden er ook weinig bepalende bedrijfscijfers op de rol.
De samengestelde inkoopmanagersindexen die donderdag verschijnen kunnen wel voor beweging zorgen, volgens ING en dan met name voor de euro. De Europese munt noteerde maandag rond het slot op 1,0766.
“De consensus verwacht momenteel een beperkte opleving in de PMI-data voor de eurozone, maar alle metingen blijven krimp vertonen”, aldus ING.
Donderdag staan ook de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank op de rol. Woensdagavond publiceert de Federal Reserve zijn notulen.
Deutsche Bank verwacht inmiddels een meer geleidelijke versoepelingscyclus voor de ECB. De Duitse bank verwacht dat de centrale bank de rentes dit jaar met 150 basispunten verlaagt, gevolgd door 50 basispunten aan renteverlagingen in 2025.
“Per saldo blijven we geloven dat de eerste renteverlaging eerder in april dan in juni zal plaatsvinden, maar recente cijfers en commentaren wijzen op een meer geleidelijke versoepelingscyclus dan we hadden gedacht”, zei Deutsche Bank, dat nu eerder rekent op verlagingen met 25 dan met 50 basispunten per keer.
Bedrijfsnieuws
In de Duitse DAX was Rheinmetall een overtuigende stijger, met een winst van ruim 4 procent. Adidas won 2 procent, verder waren de winsten beperkt. Bandenproducent Continental was maandag de hekkensluiter in Frankfurt, met een verlies van bijna 4 procent. Ook aandelen van Duitse autofabrikanten stonden onder druk.
Bayer steeg maandag een procent. Het bedrijf maakte nabeurs bekend dat het dividend wordt verlaagd van 2,40 euro per aandeel in 2022 naar slechts 0,11 euro in 2023. Bayer hoopt hiermee zijn schuldenberg te verkleinen.
Financials zaten in de lift in Parijs, met een plus van ruim een procent voor de Crédit Agricole. BNP Paribas sloot ruim een half procent in het groen. Luxemerken als EssilorLuxottica en LVMH kenden ook een goede dag.
Defensiebedrijf Thales leverde bijna 5 procent in en belandde daarmee onderaan in de CAC 40. Ook ArcelorMittal stond duidelijk onder druk, met een verlies van 3 procent.
UBS verhoogde het koersdoel van DSM-Firmenich met handhaving van het koopadvies. Het aandeel steeg een half procent in Amsterdam. Heineken won ook een half procent in Amsterdam, ondanks een koersdoelverlaging van Deutsche Bank. Het koopadvies bleef wel staan.
De Duitse bank verhoogde het koersdoel voor Universal Music Group, met een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel steeg meer dan een half procent. Shell kreeg een koersdoelverlaging van Berenberg, maar het koopadvies bleef staan. Het aandeel won bijna een half procent.
Umicore daalde ruim anderhalf procent in Brussel, na een koersdoelverlaging van Berenberg, met een handhaving van het Houden advies.
De aandelen van het in Londen genoteerde Currys stegen maandag meer dan 36 procent nadat de Chinese e-commercegigant JD.com zei dat het een bod overweegt op de worstelende Britse verkoper van elektrische consumentenartikelen. Hiermee ontstaat mogelijk een biedingsstrijd met Elliott Investment Management, nadat het Amerikaanse hedgefonds afgelopen weekend al aangaf een bod te overwegen, waarmee Currys gewaardeerd wordt op circa 700 miljoen pond.