Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Belgische economie zal iets harder groeien

Belgische economie zal iets harder groeien
11 mrt 2024 om 11:28

(ABM FN) De economie in België zal in het eerste kwartaal vermoedelijk iets harder groeien dan in de drie maanden ervoor. Dit zei de Nationale Bank van België maandag.

Gerekend wordt op een groei van 0,4 procent in de eerste drie maanden van 2024.

“Dat groeicijfer ligt aan de bovenzijde van de prognoses van de nowcastingmodellen maar onder de mediane voorspellingen van de modellen met één indicator. De positieve risico’s worden beperkt geacht, terwijl de negatieve risico’s samenhangen met een eventueel uitblijven van het verwachte herstel van de bedrijfsinvesteringen en de handel”, zei de nationale bank in een toelichting.

In het vierde kwartaal van 2023 groeide de Belgische economie nog met 0,3 procent.

“In het vierde kwartaal werd de bbp-groei opnieuw geschraagd door de krachtige groei van de particuliere consumptie. De groei van de gezinsconsumptie zou slechts licht afzwakken tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Het consumentenvertrouwen loopt nog op vergeleken met het vierde kwartaal terwijl de groei van de koopkracht wat aan kracht afneemt”, aldus de NBB.

De bedrijfsinvesteringen liepen in het vierde kwartaal fors terug, “voornamelijk als gevolg van onverwachte uitzonderlijke factoren”, volgens de nationale bank.

“De fundamentals blijven evenwel vrij gezond en de bedrijfsinvesteringen zullen naar verwachting in het huidige kwartaal terug aanknopen met een gematigd positieve (onderliggende) groei.”

De woninginvesteringen namen in het vierde kwartaal verder af en die trend zet zich in het huidige kwartaal door, denkt de NBB.

Ondertussen groeit de wereldhandel weer, wat de Belgische export ondersteunt, wat waarschijnlijk al in dit kwartaal zal leiden tot een verbetering van de netto-uitvoer.

De overheidsconsumptie nam in het vierde kwartaal toe en de groei zou matig positief moeten blijven in het eerste kwartaal, verwacht de NBB verder.

“Ook de overheidsinvesteringen zouden blijven uitbreiden, gestimuleerd door de specifieke investeringsprogramma’s en de verkiezingscyclus’, aldus de nationale bank.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.