Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: hogere EBITDA Syensqo verwacht

Beursblik: hogere EBITDA Syensqo verwacht
15 mei 2024 om 15:48

(ABM FN) Syensqo heeft in het eerste kwartaal vermoedelijk een flink hogere EBITDA geboekt dan een kwartaal eerder. 

De onderliggende EBITDA zal volgens Syensqo in het eerste kwartaal met ongeveer 20 procent zijn gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023. Dit is het gevolg van het stoppen van de voorraadafbouw door klanten in een aantal eindmarkten sinds begin van dit jaar. 

Deze verwachting sprak het bedrijf al in maart van dit jaar uit, bij de publicatie van de jaarcijfers. 

Analisten die bijdroegen aan de consensus mikken op een omzet in het eerste kwartaal van 1,63 miljard euro. Materials droeg daar 949 miljoen euro aan bij en Consumer & Resources 680 miljoen euro. Vanwege de vrij recente afsplitsing van Solvay zijn er nog geen vergelijkingscijfers met een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2023 werd nog een omzet geboekt van 1,58 miljard euro.

De EBITDA schatten de analisten op 349 miljoen euro. Materials boekte een EBITDA van 291 miljoen euro en Consumer & Resources van 105 miljoen euro. Dit zou meer zijn dan de in het vierde kwartaal gerealiseerde 294 miljoen euro. 

Kijkend naar het eerste kwartaal en heel 2024, rekent Berenberg op een aanhoudend sterke volumegroei bij Composites, aangejaagd door aanhoudende kracht in de civiele lucht- en ruimtevaart en defensie.

Berenberg wees wel op zorgen over het prijsbehoud in het belangrijke Materials-segment, negatieve berichtgeving rond het Boeing 737 Max-vliegtuig, waarvan Syensqo een toeleverancier is, en hardnekkig hoge consensusramingen na de introductierapporten.

Analisten van Jefferies stelden bezorgd te zijn over de normalisering van de prijzen en marges in de belangrijkste eindmarkten van de groep, wat een impact heeft op de winstgroei.

De grootste zorg blijft evenwel de vrije kasstroom, en daarmee het dividend, aldus Jefferies.

De cyclus in de Europese chemie lijkt een keerpunt te hebben bereikt, na zeven kwartalen met substantieel dalende volumes, stelden analisten van Citi. De afbouw van voorraden lijkt grotendeels voorbij en de volumes lijken weer te gaan stijgen. De economische groei trekt weer aan, vooral in China, dat van cruciaal belang is voor de sector, maar de prijzen stijgen nog niet en de aanvoerketens zien er nog niet goed uit. Daarom is het nog te vroeg om zekerheid te hebben over de kracht van het herstel.

Outlook

Syensqo verwacht dat de vraagtrends van het einde van 2023 zullen doorzetten in 2024, met vlakke volumes.

Voor het hele jaar wordt de onderliggende EBITDA geschat op 1,4 miljard tot 1,55 miljard euro. De onderkant van deze bandbreedte is in lijn met de huidige marktdynamiek.

De consensus van analisten gaat uit van een EBITDA van circa 1,50 miljard euro, op een omzet van 6,77 miljard euro.

Verder denkt Syensqo dit jaar tussen de 600 en 650 miljoen euro te investeren. De vrije kasstroom zal uitkomen tussen de 400 en 500 miljoen euro, tegen 448 miljoen euro in 2023. Die raming is exclusief de eerder aangekondigde 180 miljoen dollar PFAS-betaling aan het New Jersey Department of Environmental Protection, die naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024 zal worden gedaan.

Op middellange termijn, dat wil zeggen tussen 2024 en 2028, mikt Syensqo op een omzetgroei van 5 tot 7 procent en een onderliggende EBITDA-marge van circa 25 procent in 2028.

Jefferies en Citi zijn neutraal gestemd over Syensqo en Berenberg vindt het aandeel koopwaardig.

Syensqo komt donderdagochtend met de kwartaalcijfers.

Koers van aandelen in dit artikel

 • AB Inbev
  * *
 • BE20
  * *
 • Dow Inc.
  * *
 • FR40
  * *
 • Heineken
  * *
 • ING Groep
  * *
 • PORT20
  * *

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.