Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen licht lager

Europese beurzen licht lager
17 jun 2024 om 12:38

 De Europese beurzen noteerden maandag licht in het rood, na gemengde berichten over de Chinese economie en aanhoudend ongerustheid over de aanstaande parlementsverkiezingen in Frankrijk.

De brede STOXX Europe 600 index noteerde rond het middaguur  0,3 procent lager op 509,61 punten. De Duitse DAX daalde fractioneel naar 17.993 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,1 procent tot 7.493 punten. De Britse FTSE daalde 0,3 procent naar 8.123 punten.

De Chinese economie groeide in mei sneller, omdat Beijing de binnenlandse vraag bleef stimuleren, maar de investeringen stonden nog steeds onder druk door malaise in de vastgoedsector, zo bleek vanochtend vroeg uit nieuwe overheidscijfers.

Volgens Scope Markets leverden Europese aandelen de aavankelijke winsten in, met de politieke onzekerheid in Frankrijk, die net als vorige week vrijdag het toch al wat instabiele klimaat voor aandelen nog wat onzekerder maakte.

De Franse verkiezingen van 30 juni en 7 juli werden uitgeschreven nadat de partij Rassemblement National van Marine Le Pen vorige week zondag fors won bij de Europese verkiezingen. Als de RS de dienst gaat uitmaken in het Franse parlement, zou de risico-opslag op Franse staatsleningen ten opzichte van Duitse Bunds kunnen oplopen.  

Volgens LBBW heeft de ECB geen haast om de rente verder te verlagen en dat zou de rendementscurves van eurozone staatsleningen steiler kunnen maken.

De olieprijs daalde licht, met 0,2 procent tot 82,46 dollar voor een vat Brent.

De euro/dollar noteerde op 1,0709, nauwelijks veranderd sinds vrijdagavond. De dollar kan aansterken, denkt Brown Brothers Harrriman, nadat Neel Kashkari zondag op CBS bevestigde dat één renteverlaging aan het einde van dit jaar, bijvoorbeeld in december, een redelijke verwachting is, na de publicatie van de nieuwste dot plot van de Fed vorige week. De markt prijst nog altijd twee verlagingen in.

Bedrijfsnieuws  

De Noord-Europese verzekeraar Sampo neemt de resterende aandelen van Topdanmark over voor 33 miljard Deense kroon en versterkt daarmee zijn positie in de markt voor schadeverzekeringen. Dit is een premie op de slotkoers van vrijdag van 27 procent.

UBS zet 900 miljoen dollar opzij voor een terugkoop-aanbod aan beleggers in fondsen van het voormalige Credit Suisse in de gespecialiseerde kredietverstrekker Greensill Capital. Het aandeel UBS steeg ruim een procent.

ING koerste 1,1 procent na hoger dan verwachte financiële doelen voor de komende jaren. Kepler Cheuvreux voorziet een aandeleninkoop van 5 miljard euro in 2025.

Umicore kreeg een koersdoelverlaging van ING en van UBS. Nadat het aandeel. Umicore vorige week al een duik maakte na een winstwaarschuwing, verloor het aandeel maandag nog eens 2,9 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het rood.

De S&P500 sloot vrijdag licht lager, na een record op donderdag, terwijl de Nasdaq nog net een nieuw record neerzette met een plusje van 0,1 procent.

Koers Argen-X

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.