Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Zwaargewicht Argenx kan Bel20 niet aan winst helpen

Zwaargewicht Argenx kan Bel20 niet aan winst helpen
29 jun 2024 om 13:19

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week licht gedaald, ondanks een mooie winst voor zwaargewicht Argenx. Op een slot van 3.887,24 punten vrijdag daalde de Bel20 0,2 procent op weekbasis. Vorige week vrijdag sloot de sterindex op ruim 3.894 punten, toen een winst van 1,6 procent.

Op maandbasis verloor de Bel20 minder dan een procent, maar in het tweede kwartaal wist de index juist ruim een procent te stijgen. In de eerste zes maanden van 2024 ging de sterindex er bijna 5 procent op vooruit.

“Na een sterke eerste helft van het jaar verwachten we dat er voor aandelenbeleggers ook voor de tweede helft van het jaar nog wat in het vat zit”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

“Toch verwachten we niet dat de beurzen in een mooie rechte lijn verder omhoog zullen gaan. Dat gebeurt namelijk nooit”, zei de marktkenner van ING.

Technische analisten van online broker Lynx zien wel wat tekenen van uitputting, wat onder meer zichtbaar was in de koersdaling van marktzwaargewicht Nvidia in de afgelopen tijd. 

Op macro-economisch vlak zat het venijn deze week in de staart. Vrijdag verscheen de PCE-inflatie uit de Verenigde Staten, die voor de Federal Reserve wordt gezien als belangrijke graadmeter om het rentebeleid te bepalen.

In mei kwam de PCE-inflatie uit op 2,6 procent en stegen de kernprijzen met eenzelfde percentage, hetgeen ook was voorzien. In april stond de PCE-inflatie op 2,7 procent en de kerninflatie op 2,8 procent.

“De Fed wil geen recessie veroorzaken als dat niet nodig is en als de gegevens het mogelijk maken om het monetaire beleid iets minder restrictief te maken, denken we dat de Fed die kans zal grijpen, mogelijk al in september”, schreven economen van ING in reactie op de PCE-cijfers. Maar daar zijn drie dingen voor nodig: meer bewijs dat de inflatiedruk verder afneemt, een Amerikaanse arbeidsmarkt die verder afkoelt en de consumentenbestedingen die verder afnemen, zodat de economie ook minder hard groeit, aldus ING.

Als dat gebeurt zal de Fed proberen “het monetaire beleid te wijzigen van “restrictief” naar “iets minder restrictief” met renteverlagingen van 25 basispunten in september, november en december”, volgens ING.

Biden zwaar onder druk in eerste presidentiële debat

Naast de PCE-inflatie was er ook aandacht voor het eerste Amerikaanse presidentiële debat tussen de zittende president Joe Biden en zijn uitdager, voormalig president Donald Trump. Hoewel marktkenners erop wezen dat Trump veel onwaarheden vertelde, was het vooral de warrigheid van Biden die slecht viel, vooral bij zijn eigen partij.

“De kans van Biden op een tweede termijn ligt na het debat aan diggelen. Alleen als Biden zich terugtrekt voor de Democratische conventie in augustus kan nog voorkomen worden dat Trump weer aan de macht komt. Het was dan misschien ook niet zo’n slecht idee om het eerste debat voor de conventie te laten plaatsvinden in plaats van erna zoals gebruikelijk”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News. “Nu is er nog een mogelijkheid om hem op tijd te vervangen.”

Een overwinning van Trump zal volgens Rabobank leiden tot hogere importtarieven voor alle handelspartners, inclusief Europa. Voor de VS zal dit leiden tot hogere inflatie en minder renteverlagingen door de Fed. “De tienjaarsrente op Amerikaanse overheidsobligaties liep dan ook op tijdens het debat.

Eerste week van juli in teken van Franse verkiezingen

In Europa bepaalt de politiek momenteel ook de stemming. Zondag vindt de eerste ronde van de Franse verkiezingen plaats, met een tweede ronde volgende week zondag en op donderdag 4 juli zijn er parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk.

De nieuwe verkiezingen in Frankrijk werden onverwacht uitgeroepen door president Emmanuel Macron, na een grote verkiezingsoverwinning van de radicaalrechtse partij van Marine Le Pen bij de Europese parlementsverkiezingen een paar weken geleden.

Daarmee verbaasde Macron vriend en vijand. Kennelijk hoopt de president dat de Fransen voor zijn centrumpartij zullen kiezen, wanneer radicaalrechts het dreigende alternatief is.

Maar dat blijkt een misrekening, stelde marktcommentator Erik Jan van Harn van Rabobank. Het lijkt inderdaad uit te draaien op een tweestrijd, zoals Macron hoopte, alleen niet tussen zijn partij en die van Le Pen, maar tussen Le Pen en de alliantie van linkse partijen, Nouvelle Front Populaire.

Die linkse groepering gooit namelijk hogere ogen in de peilingen dan de partij van Macron, met 28 procent van de stemmen, achter de Rassemblement National van Le Pen die aan de leiding gaat met 36 procent. Macrons middenpartij staat in de peilingen op veel grotere afstand, met ongeveer 22 procent van de stemmen.

Hoewel een beetje leedvermaak wel op zijn plaats is over de overmoedige stap van de Franse president, zijn beleggers er niet bepaald door geamuseerd, merkte Van Harn op. De Franse staatsobligaties zagen de koersen dalen en de rendementen oplopen, omdat gevreesd wordt dat Le Pens partij de staatsschuld snel kan laten oplopen in de tweede economie van de eurozone na Duitsland. Het verschil tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente bereikte het hoogste niveau sinds de eurocrisis in 2012, met ongeveer 80 basispunten. De Franse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,286 en de Duitse variant op 2,497 procent, waarmee de spread uitkwam op 79 punten.

De onrust is ook in de reële economie merkbaar. De Franse bedrijven meldden een afname van nieuwe orders door de onzekerheid van de onverwachte verkiezingen, volgens een cijfer van S&P Global voor juni. “Franse bedrijven stellen investeringen uit en vrezen voor moeilijker tijden”, stelde Norman Liebke van Hamburg Commercial Bank.

Een overwinning van Le Pen in het weekend zou de dollar opjagen als veilige haven, denkt ING. Dat effect zal waarschijnlijk zwaarder wegen dan een mogelijk meevallend Amerikaans PCE-inflatiecijfer vrijdag, dat de greenback juist onder druk kan zetten. Pesole denkt echter dat beleggers vooral naar Parijs zullen kijken en dan eerder gokken op een sterkere dollar bij een verkiezingsuitslag die als een verzwakking van de eurozone wordt uitgelegd. Ook de analisten van Barclays voorzien een zwakkere euro, door de verwachte verzwakking van de Europese instituties.

De euro/dollar handelde vrijdag rond 1,07. De greenback daalde ten opzichte van de yen tot 160,32 op vrijdag. De valutacrisis in Japan begint langzaam meer en meer op de voorgrond te treden. “De wisselkoers van de Amerikaanse dollar tegenover de Japanse yen bereikte afgelopen week de hoogste koers in bijna 40 jaar”, merkte men op in de marktenzaal van KBC. Marktkenners denken dat de Bank of Japan mogelijk zal ingrijpen.

Het was een wisselvallige week voor de oliemarkten, die aanvankelijk stegen, maar halverwege de week onder druk kwamen te staan toen bekend werd dat de olie- en benzinevoorraden in de VS afgelopen week zijn toegenomen. Dit wakkerde de zorgen over de vraag naar olie aan. Geopolitieke zorgen in het Midden-Oosten, waar het conflict tussen Israël en Hezbollah dreigt te verergeren, zorgden voor herstel en een winst op weekbasis van rond een procent voor WTI.

Stijgers en dalers

De sterindex vond afgelopen week onvoldoende steun bij zwaargewicht Argenx, hoewel het aandeel op weekbasis bijna 10 procent won in reactie op de goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor een extra behandeling met het medicijn Vyvgart. Het medicijn mag voortaan ook worden gebruikt voor de behandeling van de zenuwziekte CIDP. Analisten hadden dit verwacht, maar reageerden desondanks tevreden. Degroof Petercam, KBC Securities, Kepler Cheuvreux en UBS verhoogden dan ook hun koersdoelen voor Argenx.

Ondanks een koopadvies van UBS verloor een ander zwaargewicht, AB InBev, op weekbasis 1,7 procent. Toch zag het plaatje er bij de brouwer volgens de analisten sinds 2008 niet zo goed uit.

D’Ieteren organiseerde afgelopen week een beleggersdag rond PHE, maar de koers werd vooral aangejaagd nadat de Belgische krant De Tijd meldde dat Belron overweegt om nog eens 1 miljard euro uit te keren aan zijn aandeelhouders in de vorm van een speciaal dividend. Volgens Degroof Petercam zou dit betekenen dat er 0,5 miljard euro richting D’Ieteren stroomt. Degroof handhaafde het koopadvies met een koersdoel van 230 euro voor het aandeel. Het aandeel steeg uiteindelijk 0,8 procent op weekbasis.

Azelis, dat afgelopen week zijn debuut maakte in de Bel20, daalde 7,4 procent, maar noteerde ook ex-dividend. Elia leverde op weekbasis 5,8 procent in.

Xior steeg afgelopen week 4,0 procent in de BelMid. Het bedrijf heeft een akkoord bereikt over de aankoop van twee studentenresidenties in Portugal en Polen. De twee acquisities worden volledig gerealiseerd via een inbreng in natura en Xior verwelkomt Katoen Natie Group als nieuwe aandeelhouder. KBC Securities verhoogde het advies voor Xior van Accumuleren naar Kopen.

Shurgard daalde op weekbasis met 6,0 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies van Kopen naar Houden en het koersdoel ging van 47,00 naar 40,00 euro. De verlagingen zijn het gevolg van de overname van Lok’nStore. Deze overname wordt deels betaald door de uitgifte van aandelen en dat zet volgens Degroof druk op het aandeel.

Kepler Cheuvreux is afgelopen week weer gestart met het volgen van IBA met een Reduceren advies en een koersdoel van 12 euro. Het wegwerken van het orderboek, dat op een record staat, vergt veel werkkapitaal en veroorzaakt een negatieve vrije kasstroom, voorziet Kepler. IBA verloor 12,7 procent op weekbasis en was daarmee de sterkste daler in de index.

Barco daalde 6,0 procent op weekbasis. Ann Steegen wordt de enige CEO van Barco, nu co-CEO en referentieaandeelhouder Charles Beauduin zich terugtrekt en voorzitter wordt. Omdat Beauduin voorzitter blijft, verwacht ING slechts beperkte veranderingen in de strategie van het bedrijf.

Gimv verloor afgelopen week 4,2 procent. Het verwerven van een belang van 10 procent in TINC van Belfius door Gimv heeft volgens Degroof Petercam geen impact op de beleggingscasus. Gimv zal namelijk niets in deze transactie investeren, terwijl het dividend van TINC de lening dekt.

Deutsche Bank is VGP afgelopen week gaan volgen met een koopadvies en een koersdoel van 125 euro. Het aandeel VGP boekte op weekbasis een winst van 3,8 procent.

Proximus sloot afgelopen week een strategisch partnerschap af met Microsoft. Het betreft een samenwerking rond digitale communicatie en de cloud. Het aandeel won 1,9 procent op weekbasis.

Bij de smallcaps viel Nyxoah afgelopen week op met een koersdaling van 20 procent.

Koers Telenet Group Holding

*

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.