Sterk einde voor Bel20 in volatiele augustusmaand

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week behoorlijk gestegen en sloot daarmee een volatiele augustusmaand positief af. Op een slot van 4.184,40 punten op vrijdag won de Bel20 1,7 procent op weekbasis, terwijl er op maandbasis een plus van 1,3 procent op de borden stond. Vorige week vrijdag sloot de sterindex op bijna 4.113 punten, toen een winst van 0,9 procent op weekbasis.
Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild was het een volatiele maand “met een enorme correctie op de aandelenmarkten, vooral in Japan. En toen kregen we de correctie van de correctie”, vatte de expert de maand samen. Begin augustus daalde de Brusselse beurs nog naar 3.888 punten, om vervolgens weer te herstellen en te stijgen naar het hoogste punt dit jaar.
“Het stof is een beetje neergedaald na de toespraak van Fed-voorzitter Powell”, klonk het uit de marktenzaal van KBC. Powell liet vorige week vrijdag in zijn toespraak in Jackson Hole weten dat “de tijd is gekomen” voor renteverlagingen.
Inflatiecijfers uit de eurozone en de VS bevestigden afgelopen week de marktverwachting dat zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank in september de rente zullen verlagen. In de eurozone koelde de inflatie in augustus af van 2,6 tot 2,2 procent en dus dicht bij de 2,0 procent die de ECB ambieert. De Duitse inflatie kwam zelfs onder de 1,9 procent uit, voor het eerst sinds maart 2021, en ook in Frankrijk zakte de inflatie onder de 2 procent. Wel blijft de diensteninflatie onverminderd hoog.
In de VS kwam de PCE-kerninflatie in juli uit op 2,6 procent op jaarbasis, gelijk aan een maand eerder, waar een lichte stijging naar 2,7 procent was voorzien. Op maandbasis rekende de markt op een kerninflatie van 0,2 procent en dat kwam ook uit.
Verder stegen de persoonlijke inkomens met 0,3 procent en de bestedingen met 0,5 procent in juli. In beide gevallen was dit ook conform de verwachting en iets beter dan in juni.
Volgens experts van ING heeft de Federal Reserve de focus verlegd naar de werkgelegenheidskant van haar mandaat nu er meer vertrouwen is dat de inflatie daalt.
Daarom wordt het banenrapport dat eind volgende week verschijnt als belangrijk gezien. Een zwak cijfer op 6 september kan de kans op een renteverlaging met 50 basispunten weer vergroten, aldus ING.
Veel aandacht ging afgelopen week ook uit naar de cijfers van chipreus Nvidia. De resultaten waren weliswaar beter dan verwacht, maar kwamen volgens Vranken van Bank Edmond de Rothschild niet boven de meest optimistische verwachtingen uit.
“Voorafgaand aan de bekendmaking hadden sommigen verwacht dat de cijfers veel hoger zouden uitvallen dan de gemiddelde schattingen. Dat gebeurde niet”, zei de expert, die wel diverse koersdoelverhogingen voor Nvidia voorbij zag komen.
Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx sprak van indrukwekkende cijfers, maar wees ook op de zorgen die Nvidia uitte over productieproblemen met zijn volgende generatie AI-chip, Blackwell.
“Hierdoor kan het bedrijf op korte termijn niet voldoen aan alle vraag en dit stelde beleggers ook enigszins teleur. Dit suggereert echter dat Nvidia, ondanks tegenslag op korte termijn, op lange termijn juist een sterke marktpositie behoudt”, aldus Blekemolen.
Blekemolen wees verder op de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten, waar Israël en Hezbollah elkaar vorig weekend bestookten met raket- en luchtaanvallen. Dat zorgde aan het begin van de week voor wat terughoudendheid op de beurzen en hogere olieprijzen. Zorgen over productieverstoringen in Libië gaven de prijzen aanvankelijk een verdere impuls, maar richting het weekend zakten de olieprijzen weer weg. Persbureau Reuters kwam met een bericht dat OPEC+ zijn geplande productieverhogingen vanaf oktober door wil zetten. Door de verzwakte vraag naar olie in met name China, speculeerde de markt recent dat het kartel en zijn bondgenoten hier mogelijk van af zouden zien. Op weekbasis verloren de olieprijzen terrein en ook op maandbasis daalden de prijzen.
Met het einde van de week en maand in zicht, handelde de euro/dollar vrijdag op 1,1080 en daarmee een procent lager dan eind vorige week. Toen steeg het muntpaar naar 1,12 in reactie op de dovish toespraak van Powell in Jackson Hole. In de maand augustus steeg de euro met circa anderhalf procent ten opzichte van de dollar.
Stijgers en dalers
Uitblinker in de sterindex was afgelopen week Galapagos met een koerswinst van 13 procent. EcoR1 Capital Fund heeft een belang van 9,9 procent in Galapagos gemeld, zo bleek maandag uit een melding van EcoR1 bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.
Volgens het Amerikaanse EcoR1 is Galapagos “enorm ondergewaardeerd” en is daarmee een “aantrekkelijke beleggingskans”.
Ackermans & van Haaren steeg op weekbasis met 4,5 procent tot 179,80 euro op vrijdag. ING verhoogde het koersdoel, met een herhaling van de koopaanbeveling, in aanloop naar de halfjaarcijfers. Uit die cijfers bleek vervolgens dat de nettowinst in de eerste jaarhelft is gestegen. KBC Securities verhoogde na de cijfers het koersdoel van 200 naar 215 euro met een onveranderde koopaanbeveling.
Lotus Bakeries steeg afgelopen week met 5,2 procent bij een slot van 11.380 euro op vrijdag. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor Lotus van 6.800 naar 11.400 euro. “Met extra [productie] capaciteit onderweg in de komende jaren, is er weinig dat de sneltrein die Biscoff is, kan tegenhouden”, aldus Kepler.
Het aandeel Elia steeg met 3,6 procent op weekbasis. Elia profiteerde van een koopadvies van ABN AMRO Oddo. Het aandeel bleef dit jaar flink achter op de markt, benadrukte ABN. “Maar het is tijd om weer naar het aandeel te kijken”, vinden de analisten.
Vastgoed had het afgelopen week lastig. Cofinimmo en Aedifica verloren meer dan een procent en WDP daalde zelfs met 2,4 procent. In de BelMid gingen Montea en VGP onderuit.
IBA steeg juist met 1,2 procent op weekbasis, nu het bedrijf dicht bij een nieuwe opdracht is van het University of Pennsylvania Health System voor de levering van twee Proteus ONE protontherapieoplossingen. Daarnaast rapporteerde het biotechbedrijf in de eerste zes maanden sterke reaultaten en herhaalde het de prognoses voor de middellange termijn. Voor een duurzamere stijging van het aandeel, denkt Kepler Cheuvreux dat de vrije kasstroom moet verbeteren. “En daar is nu weinig zicht op.”
Agfa-Gevaert heeft na een seizoensgebonden zwakker eerste kwartaal, de omzet exclusief wisselkoerseffecten stabiel zien blijven in het tweede kwartaal. Degroof Petercam sprak van goede resultaten. Kepler Cheuvreux verwacht echter dat het enthousiasme van de beleggers getemperd zal worden door de hoge schuldengraad en handhaafde het Reduceren advies. Het aandeel steeg op weekbasis toch met 1,8 procent.
Van de Velde heeft in de eerste helft van 2024 de resultaten onder druk zien staan. Degroof Petercam verlaagde het advies daarna van Kopen naar Houden, met handhaving van het koersdoel op 33 euro. Volgens Degroof is het tijd voor een rustpauze. Het aandeel verloor 1,7 procent op weekbasis.
DEME daalde met 2,1 procent op weekbasis. De maritieme specialist rapporteerde afgelopen week solide halfjaarresultaten en verhoogde de outlook voor het hele jaar. KBC Securities verhoogde daarop het advies van Accumuleren naar Kopen met een koersdoel van 190,00 euro.
CFE rapporteerde een scherpe daling van de omzet en de winst in de eerste helft van het jaar, maar bevestigde wel de outlook voor het hele jaar. De aandelenkoers van de bouw- en ontwikkelingsgroep daalde afgelopen week met 1,9 procent.
Recticel behaalde in de eerste jaarhelft een hogere omzet en EBITDA. De aangepaste EBITDA zal naar verwachting van Recticel dit jaar rond de 50 miljoen euro liggen. Analisten van ING en Kepler Cheuvreux vonden dit geen heel ambitieuze outlook en wezen erop dat de consensus hier al duidelijk boven ligt. Het aandeel Recticel steeg met 4,2 procent en ging daarmee afgelopen week aan kop in de BelMid.
Banimmo verraste positief met de cijfers en het aandeel ging afgelopen week dan ook 5,0 procent in de plus.
Avantium daalde op weekbasis met 16,4 procent, nadat ABN AMRO Oddo het advies verlaagde naar Underperform.
Unifiedpost verloor afgelopen week 1,7 procent. Het bedrijf wil eind 2025 break-even draaien met de vrije kasstroom. Het management gaat verder uit van een groei van de omzet uit digitale diensten in 2024 van 10 procent of iets meer. Deze omzet groeide in de eerste helft van het boekjaar “solide” met 12,8 procent op jaarbasis. Daarnaast verkoopt Unifiedpost haar Wholesale Identity Access-activiteiten in Nederland aan Your World B.V. voor 133 miljoen euro. Dat is een goede prijs volgens analisten van Degroof Petercam. De bank noemde de halfjaarcijfers gemengd, met zowel mee- als tegenvallers.
Greenyard steeg met 3,9 procent op weekbasis, nadat het bekendmaakte dat het in het eerste kwartaal een hogere omzet had behaald. Kepler Cheuvreux sprak van solide resultaten van Greenyard.
What’s Cooking won op weekbasis 3,7 procent na een koersdoelverhoging van KBC Securities.