Bel20 sluit stabiel af

(ABM FN) Ondanks de Amerikaanse inflatiedata waar veel beleggers vandaag naar hadden uitgekeken, was woensdag een handelsdag zonder veel volatiliteit en grote bewegingen in Brussel. De Bel20 sloot ongeveer stabiel af op 4.195,75 punten.
Beleggers hadden de hele week onder meer uitgekeken naar de Amerikaanse inflatiedata die vandaag op de agenda stond. “De Amerikaanse inflatiedata zijn immers een deel van de puzzel van de Amerikaanse rentevergadering van volgende week” valt te horen in de marktenzaal van KBC. Het cijfer is vooral belangrijk omdat het inzicht kan geven in welke mate de Amerikaanse centrale bank volgende week de rente wil verlagen.
De inflatiedata op jaarbasis kwamen uit zoals analisten hadden verwacht. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 2,5 procent tegen 2,9 procent een maand eerder. Er werd door economen ook gerekend op 2,5 procent, al stond de raming voor de inflatie aanvankelijk nog op een daling naar 2,6 procent.
De kerninflatie, die is gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, bedroeg volgens verwachting 3,2 procent.
“De rentemarkt werd in eerste instantie op het verkeerde been gezet”, aldus een handelaar in de marktenzaal van KBC. Hij wijst erop dat de kerninflatie op maandbasis steeg met 0,3 procent terwijl een stijging met 0,2 procent verwacht was. “Krantenkoppen schreeuwden dat dit een renteverlaging met 50 basispunten van tafel zou halen volgende week” waardoor de Amerikaanse tweejarige rente steeg met ongeveer 10 basispunten, maar ondertussen is die beweging al grotendeels teruggedraaid.
“Wij zijn eerder van mening dat het nieuws van vandaag amper een gamechanger is en meer afleiding dan nieuws” aldus de handelaar. Het nieuws had ook geen impact op de Europese rentemarkt. “De Duitse rente noteert lager met het oog op de ECB-vergadering van morgen, waar we verwachten dat Lagarde de depositorente voor een tweede keer met 25 basispunten zal verlagen, maar zich niet zal vastpinnen op meer actie in oktober”.
Op macro-economisch gebied werd bekend dat de Britse economie in juli tot stilstand is gekomen, terwijl rekening werd gehouden met een groei van 0,2 procent.
De prijs voor een vat Brentolie steeg met 1,2 procent tot 70,50 dollar. Ook werd vandaag de Amerikaanse olievoorraden bekendgemaakt. In de week eindigend op 6 september stegen de voorraden ruwe olie met 0,8 miljoen vaten naar 419,1 miljoen vaten.
De euro-dollar sloot af op 1,1014.
Stijgers en dalers
Maar liefst 10 van de 20 aandelen in de Bel20 sloten woensdag lager af. Binnen de hoofdindex viel opnieuw het verlies van 4,9 procent voor D’Ieteren op. De aankondiging van een buitengewoon dividend bij de halfjaarcijfers brak het aandeel zuur op en na de koersdaling op dinsdag, staat de holding vandaag opnieuw onder druk.
Sofina en Cofinimmo gaven 1,0 en 0,9 procent prijs. Daar stond een winst van 2,3 procent voor Galapagos tegenover. Melexis won 1,2 procent.
IBA steeg in de BelMid met 9,3 procent. PanTera, een Belgische radio-isotopenproducent, maakte woensdagmorgen bekend dat het een met succes een financieringsronde van 93 miljoen euro heeft afgerond. PanTera is een joint venture tussen IBA en SCK CEN. De financieringsronde werd geleid door EQT Life Sciences. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor IBA van 16,00 naar 18,00 euro en ook Degroof Petercam overweegt een koersdoelverhoging van 2 euro.
TINC heeft in de eerste zes maanden van 2024 sterk gepresteerd en verhoogde het dividend, zo bleek woensdagochtend uit cijfers van de investeerder in infrastructuur. “Niet enkel zet TINC een sterk resultaat neer, maar met 50 miljoen euro aan nieuwe investeringstoezeggingen blijven we bouwen aan de broodnodige infrastructuur van de wereld van morgen”, aldus CEO Manu Vandenbulcke in een toelichting.
Het aandeel TINC noteerde 2,3 procent boven het slotniveau van dinsdag. Gimv werd 0,8 procent duurder.
Daarentegen verloor Colruyt 4,9 procent en Bekaert 2,8 procent.
Bij de smallcaps won Nyxoah 4,1 procent en Nxtensa 4,1 procent. Ekopak werd 4,7 procent goedkoper.
Tussenstanden Wall Street
Bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde de S&P500 0,8 procent lager en de Nasdaq verloor 0,2 procent.