Chinese stimulus duwt Bel20 boven 4.300 punten

(ABM FN) De Brusselse beurs is afgelopen week mooi gestegen en wist de grens van 4.300 punten weer te slechten. Dat was voor het eerst in zo’n drie jaar.
De Bel20 steeg met 2,4 procent op weekbasis naar 4.318,18 punten op vrijdag. Op een slot van 4.215,59 punten een week eerder daalde de index toen met 0,9 procent.
De sterindex bevindt zich momenteel in een duidelijke opwaartse trend, volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.
Het sentiment werd afgelopen week positief beïnvloed door een reeks aan Chinese stimuleringsmaatregelen.
Het was deze week bijna elke dag raak, zag investment manager Simon Wiersma van ING, met diverse renteverlagingen door de People’s Bank of China, maar ook het bericht dat de Chinese overheid van plan is om commerciële banken van vers kapitaal te voorzien.
“Het is de eerste keer sinds de financiële crisis van 2008 dat Beijing kapitaal aan banken verschaft. Ook zijn er geruchten over het uitdelen van cash geld aan de armste Chinezen om de consumptie aan te jagen. Je begrijpt dat dit door beleggers goed wordt opgepakt”, volgens Wiersma.
Het was een sterke beursweek in Azië. Op weekbasis stegen de Hang Seng en Shanghai Composite met zo’n 13 procent.
Op iets langere termijn blijft de vraag of dit soort financiële versoepeling voldoende is om een positieve vertrouwensspiraal en een blijvend herstel van de binnenlandse vraag op gang te brengen, klonk het uit de marktenzaal van KBC.
“In dit verband hebben de maatregelen ter ondersteuning van de beurs en de vastgoedsector toch iets van ‘symptoombestrijding’. Naast de monetaire inspanning luidt vanmorgen dan ook vooral een roep om fiscale steun”, volgens Peter Wuyts van KBC.
Beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management denkt dat de stimuleringen in China een goed moment zijn om te investeren in opkomende markten, maar nog even geduldig te zijn met beleggen in China zelf. Daarbij wees hij ook op de renteverlagingen van de Fed, die de dollar zullen drukken. “Wat historisch altijd positief is geweest voor opkomende markten.”
Klik hier voor: perfect moment om te beleggen in opkomende markten
Voor de camera van ABM Financial News zei beleggingsstrateeg Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild afgelopen week dat beleggers de laatste maanden van dit jaar gewoon in aandelen kunnen blijven om “behoorlijke resultaten” te boeken. Hij adviseert daarbij vooral rentegevoelige aandelen, aangezien centrale banken wereldwijd de rente verlagen, zoals afgelopen week in Zwitserland.
Klik hier voor: blijf in aandelen
Volgens Luc Aben van Van Lanschot Kempen hangt de ontwikkeling van de aandelenmarkten in de komende weken “voornamelijk af van hoe de Amerikaanse economie zich verder ontwikkelt”,
“De centrale bankiers zélf zijn daar tamelijk optimistisch over. Zij verwachten de komende kwartalen een stabiele groei van ongeveer twee procent. Als dit scenario uitkomt, kan dit worden gezien als een ‘zachte landing’ en kan de aandelenrally zich voortzetten. Stelt de economie daarentegen teleur, dan zullen aandelen waarschijnlijk hetzelfde doen, zelfs ondanks de monetaire versoepelingen”, aldus de econoom.
Uit definitieve cijfers bleek afgelopen week dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal is gegroeid met 3,0 procent. Verder kwam de voor de Federal Reserve belangrijke PCE-kerninflatie in augustus uit op 2,7 procent, tegen 2,6 procent in de maand ervoor. Dat was conform de verwachting. Op maandbasis kwam de kern-PCE uit op 0,1 procent, tegenover 0,2 procent een maand eerder.
KBC zag de kans op nog een renteverlaging met 50 basispunten door de Fed toenemen na de PCE-cijfers en de “teleurstellende” cijfers over de persoonlijke inkomsten en bestedingen, die beide in augustus met slechts 0,2 procent stegen. Een verlaging van 50 basispunten heeft voor KBC “de voorkeur.”
Als uit het Amerikaanse banenrapport over september eind volgende week blijkt dat de werkloosheid weer is gestegen naar 4,3 procent en de werkgelegenheid met minder dan 75.000 is toegenomen, dan zal de roep om een tweede renteverlaging met 50 basispunten sterk toenemen, volgens ING.
Ook was er afgelopen week aandacht voor mondiale inkoopcijfers. Die toonden onder meer een fractionele groei van de dienstensector in de eurozone in de maand september, terwijl de industrie verder kromp.
“De eurozone beweegt richting stagnatie”, aldus hoofdeconoom Cyrus de la Rubia van Hamburg Commercial Bank. De Olympische Spelen in Parijs zorgden voor een tijdelijk opleving, maar dat was in september alweer voorbij.
De econoom wees ook op het feit dat de inflatie verder afkoelt, hetgeen welkom nieuws zal zijn voor de Europese Centrale Bank. De kans op een renteverlaging in oktober neemt hiermee ook toe.
In de VS kromp de industrie in september harder en was sprake van een lichte groeivertraging in de dienstensector. Volgens econoom Chris Williamson blijft de Amerikaanse economie echter stevig groeien, maar verzwakt de maakindustrie en neemt de politieke onzekerheid toe.
“Een heracceleratie van de inflatie wordt ondertussen ook gesignaleerd”, volgens de econoom, wat suggereert dat de Fed haar inflatiedoelstelling in de gaten moet houden, terwijl wordt geprobeerd om de economische opleving vast te houden, aldus Williamson.
De euro/dollar handelde vrijdag rond de 1,12. De olieprijzen daalden op weekbasis met zo’n 5 procent. De oliemarkten slaagden er niet in om te profiteren van de bredere rally op de aandelenmarkten als gevolg van de Chinese stimuleringsmaatregelen, zag Ole Hansen van Saxo Bank.
“De zwakte in de olieprijs wordt veroorzaakt door een bericht waarin staat dat Saoedi-Arabië klaar is om de productie te verhogen en marktaandeel terug te winnen. Ook de ontwikkelingen in Libië spelen een bepalende rol”, volgens de grondstoffenanalist.
Stijgers en dalers
UCB en Biogen hebben afgelopen week positieve studieresultaten bekendgemaakt met de Fase 3 PHOENYCS GO-studie ter evaluatie van dapirolizumab pegol bij mensen met matige tot ernstige systemische lupus erythematodes. De studie met dapirolizumab pegol, in aanvulling op de standaardbehandeling, haalde het primaire eindpunt en liet een grotere verbetering bij matige tot ernstige ziekteactiviteit zien.
De Amerikaanse toezichthouder FDA keurde verder drie nieuwe indicaties van Bimzelx goed. Voor KBC Securities was dit reden om het advies voor UCB te verhogen naar Accumuleren en het koersdoel naar 168 euro. Het aandeel UCB daalde toch met 0,8 procent op weekbasis op 161,35 euro op vrijdag en was daarmee een van de weinige dalers in de afgelopen week. Sectorgenoot Argenx verloor 0,7 procent.
KBC Securities verlaagde het koersdoel voor Umicore van 19 naar 14 euro, maar met handhaving van het Accumuleren advies. Het aandeel Umicore steeg met 13,6 procent op weekbasis en voerde daarmee de Bel20 aan.
Ageas organiseerde afgelopen week een beleggersdag in Londen. De doelstellingen die de verzekeraar presenteerde, noemde ING aan de voorzichtige kant. Het aandeel Ageas steeg met 2,5 procent op weekbasis.
Kepler Cheuvreux verlaagde afgelopen week het advies voor Melexis van Kopen naar Houden, terwijl het koersdoel van 110 naar 80 euro ging. Melexis sloot vrijdag op 75,25 euro, een weekverlies van 0,3 procent.
KBC Securities verhoogde het koersdoel voor Azelis afgelopen week van 26,00 euro naar 28,00 euro, bij handhaving van de koopaanbeveling voor de chemiedistributeur, die in Polen een overname deed, maar geen financiële details vermeldde. Het aandeel won 8,4 procent op weekbasis.
Aperam werd op weekbasis 10,2 procent duurder, vermoedelijk geholpen door de Chinese stimuleringsmaatregelen,
De marktomstandigheden voor Colruyt blijven ondertussen uitdagend. Dit liet de groep weten tijdens de jaarvergadering afgelopen week. Colruyt wil dit boekjaar de resultaten van vorig jaar evenaren. Daarbij verwacht het dat het bedrijfsresultaat in de eerste jaarhelft “licht lager” zal zijn dan in de eerste helft van vorig jaar. Het aandeel verloor 2,7 procent op weekbasis, maar noteerde ook ex-dividend.
Montea kondigde afgelopen week de aankoop van 17 Franse sites aan. Ter financiering van de plannen lanceert het vastgoedbedrijf een kapitaalverhoging van maximaal 154 miljoen euro. Verder kwam Montea met een nieuw groeiplan om in de periode 2024 tot en met 2027. Degroof Petercam was verrast door de claimemissie maar niet door de Franse overname. Het aandeel Montea daalde met 1,9 procent op weekbasis.
Degroof Petercam verlaagde het koersdoel voor Bekaert van 63,00 naar 57,00 euro, maar met handhaving van het koopadvies. Het aandeel ging 4,1 procent hoger op weekbasis bij een slot van 37,44 euro op vrijdag.
Miko heeft in de eerste helft van 2024 de omzet met dubbele cijfers zien stijgen. De groei van de kernactiviteiten werd wel overschaduwd door een niet-recurrent verlies van 15,5 miljoen euro. Op de verkoop van SAS leed Miko een verlies van 20,5 miljoen euro. Daar stond een ‘earn out’ van 5 miljoen euro op de verkoop van Miko Pac tegenover.
KBC Securities verlaagde het koersdoel voor Miko van 85 naar 67 euro met handhaving van het Accumuleren advies. Miko steeg op weekbasis met 4,3 procent naar 51,20 euro.
Ekopak, dat afgelopen week met resultaten kwam, steeg met 9,5 procent op weekbasis. Kepler Cheuvreux was echter niet heel erg onder de indruk van de cijfers, maar KBC Securities uitte zich wel positief in een rapport en handhaafde het koopadvies.
Onward Medical kondigde aan dat het vanaf 24 september ook genoteerd is aan Euronext Parijs, naast de bestaande noteringen aan Euronext Brussel en Amsterdam. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. Het aandeel won op weekbasis 4,7 procent.