Vastgoed en UCB trekken Bel20 in het rood

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdag licht lager geëindigd. De Bel20 verloor 0,2 procent tot 4.323,99 punten, vooral door winstnemingen op UCB, maar ook door de teleurstelling over de prognoses van WDP, die wogen op de vastgoedsector als geheel. Op weekbasis won de Bel20 wel 1,0 procent.
De sterindex leed onder zijn sterke vastgoedcomponent en presteerde richting het weekend dan ook minder goed dan de omringende beurzen, waarvan de meeste hoger sloten. Zo kreeg de beurs in Parijs een steuntje in de rug van luxebedrijven zoals Kering, te danken aan een opleving van de consumentenbestedingen in China.
Verder was het een vrij rustige dag en dat gaf economen de gelegenheid om nog eens na te denken over het rentebesluit van de Europese Centrale Bank een dag eerder. Na de tweede renteverlaging van 25 basispunten op rij door de ECB, betreurden sommige economen het dat de bank niet agressiever is in haar monetaire versoepeling, met het oog op de tragere economische groei in combinatie met een inflatie van ruim onder de 2 procent.
In een interview met ABM Financial News zei Bernard Keppenne, hoofdeconoom van CBC Banque, dat hij niet vindt dat de ECB achterloopt op schema.
De econoom van CBC Banque merkte op dat de inflatie inderdaad onder de 2 procent is gezakt, maar zoals de ECB heeft aangegeven, “zou die richting het einde van het jaar weer moeten aantrekken”.
Bovendien is de kerninflatie, gecorrigeerd voor de volatiele energie- en voedselprijzen, slechts licht gedaald en blijft deze boven de 2 procent.
“Dit is de inflatiemeter die de ECB gebruikt om haar rentebeleid te bepalen”, benadrukte Keppenne.
In het algemeen is er een deflatieproces aan de gang, volgens Keppenne en dit stelt de ECB in staat om haar rentetarieven te blijven verlagen, voegde hij eraan toe. “Daardoor kan de ECB zich nu concentreren op de bbp-groei, die stagneert.”
Het antwoord op de vraag of de ECB het zich zou kunnen veroorloven om de rente in de toekomst agressiever te verlagen, is ingewikkeld, volgens de econoom. Zeker in een scenario van een stijgende inflatie aan het eind van het jaar, met het risico dat de euro daarbij verzwakt. Dat zou kunnen leiden tot meer geïmporteerde inflatie, volgens de econoom van CBC Banque.
De euro/dollar veerde tijdens de middaghandel op tot 1,0859, maar verloor op weekbasis wel tot 0,7 procent terrein. De olieprijzen gingen vrijdagmiddag weer hard onderuit en staan ook op weekbasis op een flink verlies. Terwijl de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten wat lijken afgenomen, houden de zorgen over de vraag, met name in China, aan.
Stijgers en dalers
Aandelen in de chemiesector deden het vrijdag goed, met Solvay en zijn spin-off Syensqo die ruim 2 procent wonnen.
De rode lantaarn in de sterindex was voor WDP. Het aandeel daalde met 5 procent. WDP meldde een winststijging voor de eerste negen maanden van het jaar en bevestigde zijn jaarverwachtingen. Toch reageerde de markt niet tevreden.
Sowieso was het een lastige dag voor vastgoedaandelen, met Aedifica en Cofinimmo die respectievelijk 0,6 en 1,3 procent verloren.
UCB had duidelijk te lijden onder winstnemingen na de recordregen in de afgelopen dagen. Het aandeel gaf 1,9 procent prijs. Hoewel UBS zijn Neutraal advies op Argenx bevestigde, sloot het biotechaandeel op een recordstand van 509,40 euro. Dat was op dagbasis een stijging van 1,3 procent.
Buiten de hoofdindex wonnen Bekaert en Tessenderlo 2,0 en 2,4 procent, terwijl Proximus corrigeerde met 3,9 procent in de BelMid. Deutsche Bank verlaagde het koersdoel voor het telecombedrijf van 9,50 naar 8,10 euro, maar handhaafde zijn Houden advies.
Ook buiten de sterindex stond vastgoed onder druk.
Uitblinker vrijdag was What’s Cooking?, dat ruim 20 procent steeg. Het voormalige Ter Beke heeft een akkoord bereikt om zijn SBU Hartig Beleg – divisie Savoury te verkopen aan Aurelius. Hoewel de transactie zal resulteren in een “netto vermogenswaarde” van ongeveer 100 miljoen euro na aftrek van gemaakte kosten, reageerden KBC Securities en Degroof Petercam positief op de verkoop door hun koersdoelen te verhogen naar 130,00 en 150,00 euro.
Atenor corrigeerde met 2,2 procent en belandde daarmee onderaan de BelSmall.
Wall Street
Rond het slot in Brussel noteerden de Amerikaanse beurzen overwegend in het groen. Alleen de Dow Jones index, donderdag nog goed voor een record, leverde licht in.